Előfizetői tartalom

Itt a végső szám: 570 milliárdot buktak a bankok a devizahiteles elszámoláson

A tavaszi devizahiteles elszámolást követően átlagosan 393 ezer forint a tisztességtelenül felszámított összeget térítettek vissza az intézmények: jelzáloghitelek esetében átlagosan 718 ezer forint, nem jelzáloghitelek esetében 201 ezer forint volt a tisztességtelenül felszámított összeg, amely összesen 734 milliárd forintot tett ki. A svájci frank alapú lakáshitelek átlagos, havi törlesztőrészlete 26 100 forinttal, 25%-kal csökkent, míg az átlagos tőketartozás 8 millió forintról 6,5 millió forintra esett vissza. A gyűjtőszámlahitel szerződések száma 92%-kal, nagyjából 13 ezer darabra csökkent, míg a gyűjtőszámlahiteleken a nyilvántartott tartozás körülbelül 29 milliárd forinttal (90%-kal) csökkent - többek között ezek a számok kerültek napvilágra a devizahiteles elszámolásról az MNB mai sajtótájékoztatóján.
Freisleben Vilmos, az MNB Fogyasztóvédelmi igazgatóságának igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte: összesen 1,9 millió levelet küldtek ki tavasszal, az elszámolás eredményeképpen több mint 66 ezer szerződés szűnt meg. Az elszámolással érintett kölcsön-szerződések több mint 50%-át a korábban megszűnt szerződések adják. A legtöbb érintett szerződés és követelés...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái