Bank

Tíz éven belül eltűnhet a papír a bankokból

Portfolio
Belátható időn belül megvalósul a teljes körű digitális adatfeldolgozás Közép- és Kelet-Európa bankjaiban, állapította meg a Roland Berger és az EFMA közös kutatása.
A kutatás szerint
  • 2025-re Közép- és Kelet-Európa bankjaiban megszűnik a papírhasználat és az elektronikus háttérműveletek lesznek jellemzőek, legalábbis ezt gondolják ma a terület szakértői.
  • A régióban megkérdezett bankok fele már ma rendelkezik átfogó digitalizációs elképzelésekkel, tízből négy pedig már részletesen kidolgozott megvalósítási ütemtervvel is.
  • A szakemberek szerint mintegy 2-4 év szükséges ahhoz, hogy a bankok teljes körűen átálljanak a digitális adatfeldolgozásra.
  • Jelenleg az ügyfelekkel kapcsolatos dokumentumok 80 százalékát dolgozzák fel banki operációs (háttérműveleti) részlegeken, ezek szabályozása és teljes körű automatizálása a cél.
  • Mindezek alapján a jövőben csak a folyamatok felügyeletére, az automatizálási műveletek ellenőrzésére valamint kivételes esetekben lesz szükség emberi beavatkozásra. Azaz megváltozik az emberi erőforrás igény.
  • A jövőben egyre inkább folyamatmenedzseri és folyamatmérnöki kompetenciákra nyílik kereslet.
  • Jelenleg a kisbankok esetében a digitalizációs tervek felelőse a vezérigazgató vagy a lakossági szolgáltatások vezetője, a nagybankoknál az operációs vezető. A technológiai fejlesztések irányítására a jövőben új pozíció születik: a digitalizációs vezetőé, (Chief Digital Officer), aki a bank informatikai részlegének támogatásával fogja végezni a munkáját.
  • A felmérés szerint a gazdasági válság ellenére 2013-ról 2014-re megduplázódott az iparágban kinevezett digitalizációs vezetők száma.
  • Míg a nagybank digitalizációjának mozgatórugója a banki kínálat fejlesztésén kívül a versenyképesség javítása, valamint a banki imázs további erősítése, a kisbankoknál a belső üzleti racionalitás alapján való fejlesztés, a funkciók és folyamatok azonnali előnyökkel járó automatizálása.
  • A kisbankok számára fontos szempont a technológiai fejlesztések rövidtávú pénzügyi megtérülése, a nagybankoknak pedig a kockázatkezelés technológiai fejlesztése. a kisbankok számára kevésbé fontos szempont (78 százalék), mint a nagybankoknak (91 százalék).
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-172692013