Előfizetői tartalom

Lemaradt a magyar bankrendszer, mekkora a baj?

Asztalos Péter, MNB
|
Horváth Gábor
|
Krakovsky Stefan, MNB
|
Tóth Tamás
Európa átlagos gazdasági fejlettségi szintjéhez történő konvergencia a következő évtizedben döntően Magyarország versenyképességén múlik, így ennek kérdésköre a Magyar Nemzeti Bank számára is kiemelten fontos téma. Egy ország versenyképessége strukturálisan függ a pénzügyi közvetítés hatékonyságától és minőségétől, amely szoros kapcsolatban áll a bankrendszeri versenyképességgel. Ennek nemzetközi összehasonlításban is elkészíthető vizsgálatához a Magyar Nemzeti Bank egy új, az európai országok bankrendszereinek versenyképességét mérő indexszel kíván hozzájárulni. Az index rámutat a hazai bankrendszer jelentős lemaradására a lakossági hitelek árazásában, digitalizációban és a hatékony banki működésben.

Amint azt korábbi cikkünkben bemutattuk, megítélésünk szerint a bankrendszer versenyképességét alapvetően a gazdasági növekedést támogató, hatékony pénzügyi allokáción keresztül lehet megragadni. Ezen belül azonban a bankrendszer felhasználóinak és tulajdonosainak más-más, esetenként ellentétes szempontjai vannak. Az egyik leginkább kézenfekvő az árazásban fennálló...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái