Vége a rossz időknek: ömlik a pénz a magyar bankokból

Portfolio
A fordulat hónapjai után a határozott növekedés szakaszába érkezett a hitelezés Magyarországon. A bankok lakossági hitelállománya 3 egymást követő, vállalati hitelállománya pedig 7 egymást követő hónapban nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az MNB ma közzétett júliusi adataiból szemezgettünk.
Júliusban bruttó 110 milliárd forintnyi új hitelszerződést kötöttek a magyar háztartások, ami az egy évvel korábbihoz képest 18%-os növekedést jelent.

Bár május-júniushoz képest csökkent az aktivitás, a lakáshitelek kihelyezése 33%-kal, a személyi kölcsönöké pedig 42%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. E két hiteltípus tette ki az új hitelek 78%-át.

Most már elmondható, hogy nagyjából ott tart a lakossági hitelezés teljes volumene, ahol 12 évvel ezelőtt, 2005-ben volt.

Nagy változás azonban, hogy a devizahiteleket az olcsó forinthitelek, a szabad felhasználású jelzáloghitelek jó részét pedig részben a lakáshitelek, részben a személyi kölcsönök váltották fel.

Ez volt az 5. egymást követő hónap, amikor nettó hitelfelvevő volt a magyar lakoság. Ezúttal 28,5 milliárd forinttal több hitelt vettünk fel, mint amennyit törlesztettünk.

Emellett július a 3. egymást követő olyan hónap volt, amikor az egy évvel korábbihoz képest nőtt a lakosság hitelállománya. Az 5826 milliárdos banki tőketartozás 1,1%-kal múlja felül az egy évvel korábbit.

Júniushoz képest minimálisan, 4,84%-ról 4,77%-ra csökkent az új lakáshitelek átlagos hitelköltsége, a személyi kölcsönöknél ennél látványosabban, 15,3%-ról 14,8%-ra csökkent az átlagos THM.

Az MNB által minősített fogyasztóbarát lakáshitelt júliusban kezdték el értékesíteni egyes bankok, de nem valószínű, hogy ennek hatása már érződött az átlagos lakáshitelkamatokon. Akárhogy is volt, azok némileg csökkentek júliusban, és ez a nem minősített változó kamatozású hitelekre is kiterjedt.

Ami a bankbetéteket illeti, július hónap nem hozott jelentősebb változást, a forintbetétek állománya tranzakciókból eredően 3,6 milliárd forinttal csökkent, a devizabetéteké viszont 10,4 milliárddal nőtt.

Egy átlagos éven belül lekötött forintbetétre 0,31%-ot fizettek a bankok, ami az egy évvel korábbi 0,52%-os szinthez képest az átlagügyfelek számára már nem jelent igazán érzékelhető változást.

A háztartások betétállománya július végén 7520 milliárd forintot tett ki, ez 7,6%-os éves növekedést jelent. A lakossági hitel/betét arány így a tavaly júliusi 82%-ról még tovább, 77%-ra csökkent.

A vállalatok hitelfelvétele látványosan meglódult. Az elmúlt 12 hónapban 497 milliárd (!) forinttal több hitelt vettek fel a cégek, mint amennyit törlesztettek. Ez jelentős, 8,5%-os általunk számított tranzakciós növekedést jelent.

A vállalatok hitelállománya így július végén 6153 milliárd forinton állt, ami 5,7%-kal több az egy évvel korábbinál. A betétállomány még nagyobb mértékben, 13,8%-kal 6610 milliárd forintra bővült 12 hónap leforgása alatt.

Ha neked is személyi kölcsönre van szükséged, érdemes előbb egy kalkulátort használni. A Személyi Kölcsön Kalkulátorral egyszerűen megtalálhatod a legkedvezőbb hitelt.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF