Előfizetői tartalom

Azt hitte, megtalálta az évszázad üzletét és dőlni fog a pénz, de katasztrófa lett a vége

Portfolio
Akkor látta meg a nagy lehetőséget a gyémántbizniszben a brit Standard Chartered, amikor a nagybankok inkább már menekültek az üzletből. 8 évvel ezelőtt, amikor az ötlet felmerült, kezdte el igazán éreztetni hatását a pénzügyi válság a piacon, a brit bank mégis minden piaci szereplőnél kedvezőbb hiteleket nyújtott a gyémántpiaci szereplőknek. Az eredmény: 400 millió dolláros veszteség és 1,7 milliárd dollárnyi fennálló gyémánthitel, ami senkinek sem kell. A Bloomberg cikke nyomán körüljárjuk, hogyan futott bele a bank egy évszázad bizniszének tűnő lehetőségből egy hatalmas pofonba.

Először jó üzletnek tűnt...Kemény fába vágta a fejszéjét a brit Standard Chartered, amikor úgy döntött, hogy a gyémántüzleten akar sok pénzt keresni. Nagyjából 8 évvel ezelőtt kezdett bele a bank gyémántkitermelők és kereskedők hitelezésébe, 2013 óta a hitelintézet már mintegy 400 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a nem teljesítő gyémántportfólióján...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés