Lépnie kell a bankoknak a digitális viharban: nem elég újracsomagolni a régi termékeket
Bank

Lépnie kell a bankoknak a digitális viharban: nem elég újracsomagolni a régi termékeket

Portfolio
Nem lehet egy digitális átállást jól csinálni anélkül, hogy az alaprendszerét is átalakítaná egy pénzintézet. Az, hogy a régi szolgáltatásokat digitálissá tesszük, nem elég, hogy egy bank sikeresen fel tudja venni a kesztyűt az online világban - véli Hetényi Márk, az MKB vezérigazgató-helyettese. Természetesen minden alaprendszer-csere kockázatos és nem hibamentes.
Hetényi Márk, az MKB vezérigazgató-helyettese a pénzintézet core rendszer cseréjéről beszélt:
  • ideig-óráig el lehet menni a frontend és a middleend rendszerek korszerűsével, viszont nem lehet az online világban labdába rúgni, ha a legacy core rendszert nem cseréli le a pénzintézet. Amíg egy rendszer nem cseréli le az alaprendszerét, addig nem tud agilis modellben működni.
  • Hetényi szerint be kell csomagolni egy új platformba a banki termékeket, nem terméket, hanem álmot adnak el a pénzintézetek. Nem hitelt, hanem autót, utazást, lakást adnak el.
  • Az Amazon három alapképességgel tűnik ki: adat, technológia és logisztika. A John Deere nemcsak gépeket árul, hanem prognosztizál is az ügyfeleinek különféle mezőgazdasági eseményeket. A bankoknak is hasonló szemléletmódot kell elsajátítaniuk.
  • Ha valaki digitális stratégiát alkot, nem hagyományos termékeket kell digitalizálni. A kérdés inkább az, hogy mi alapján teremt értéket az ügyfélnek, hol találkozik vele és hogy a tradicionális banki silókat hogy tudja átalakítani.
  • Az MKB fintechlabet is indított, a 14 céget, mellyel együtt dolgoznak, hamarosan a saját platformjukba is integrálni fogják.
  • Nincs olyan bankrendszer-átállás, ami hibamentes, egy angol banknál például hónapokig nem lehetett egyes számlákhoz hozzáférni. 26 ezer ügyfél hagyta oda a pénzintézetet.
  • Az MKB-nál "bajnokok" vezették a transzformációt, hiszen mind kintről, mind bentről jelentős ellenállás érkezett.
  • November végén hackatont is indít a pénzintézet, amely a platformosodást fogja elősegíteni, illetve az itthoni cégeket is segíti abban, hogy a saját ötletüket tovább tudják vinni más országokba. Az esemény során a fintechek bebizonyítják, hogy egy hétvége alatt integrálódni tudnak az MKB rendszerébe.
  • "Az adat az új olaj," hangzik a népszerű mondás, egy pénzintézet annyit lát, hogy valaki miért ment be egy szupermarketbe, azt nem, hogy pólót vett-e vagy ételt. Hamarosan ez megváltozhat, ahogy a digitális szereplők egy ökoszisztémába tömörülnek.


Lépnie kell a bankoknak a digitális viharban: nem elég újracsomagolni a régi termékeket
Fotó: Stiller Ákos
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
IMG_20190910_155319