Begyújtották a rakétákat az MFB Csoport cégei
Bank

Begyújtották a rakétákat az MFB Csoport cégei

Portfolio
Egyre nagyobb mértékben hozzájárul a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozásához az MFB Csoport. Az MFB, a Garantiqa, az MFB Invest, a Diákhitel Központ és a Hiventures, vagyis a cégcsoport tagjai mutatták be idei eredményeiket és terveiket egy mai budapesti sajtóeseményen.
Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója ismertette:
 • Az útkeresés évei után úgy érzik a banknál, hogy megtalálták a helyüket, időarányosan jól áll a 2 évvel ezelőtt elindított 5 éves stratégiájuk.
 • Elsősorban a piaci hiányosságok finanszírozása a céljuk: oda adnak forrást, ahová a kereskedelmi banki szektor önmagában nem tud, nem akar vagy nem mer forrást adni.
 • Összességében 1%-ot kívánnak hozzátenni a GDP-hez a saját forrású hitelezésen, az EU-források allokációján és az MFB Csoport tagjainak a programjain keresztül.
 • Idén a teljes kihelyezésük 39%-kal növekedhet, az uniós hitelek ezen belül 35%-kal, a saját forrású hitelek 36%-kal kerülhetnek feljebb (a maradékot a még jobban növekvő kockázati tőke teszi ki), és a kkv-hitelállomány bővülésének közel egyötödét adhatja az MFB Csoport.
 • Belföldön az Eximbankkal, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és más intézményekkel, külföldön a V4-országok fejlesztési bankjaival, az európai fejlesztési bankok különböző szervezeteivel (kitágítanák az InvestEU nevű források felhasználói körét) és Kínával kötött együttműködés emelhető ki. Az MFB koordinációs központ szerepet tölt be a régiós és a kínai szereplők között.
 • Az MFB létszáma nagyjából változatlan, 400 fő az elmúlt két évben, de közel egyharmada kicserélődött, ami "elkerülhetetlen" volt a megújuláshoz.
 • A januárban induló NHP Fixet kiegészítendő saját terméktervük van, egyrészt egy versenyképességi hitelprogrammal, másrészt egy MFB Fixszel egészítenék ki a jegybank tevékenységét, ezek kidolgozás alatt állnak.

A Portfolio kérdésére Bernáth Tamás elmondta: az idei év végéig közel 70 milliárd forint visszatérítendő EU-támogatás folyósítására kerülhet sor az MFB Pontokon idén (tavaly 60 milliárd forint volt). Az összes kifizethető összeg 81%-ára érkezett igény a kkv-k részéről, ez a lakosság részéről mindössze 20%. Három megoldást találtak ki erre: 1. a termék egyszerűsítése, 2. online elérhetővé tétele (ez a csatorna az igénylések 10%-át teszi ki), 3. azt vizsgálják, hogy lehetne a terméket a társasházak számára még vonzóbbá tenni. Ez már szinte vállalati hitelméret lenne, és jobban passzolna az EU-program többi eleméhez és a közvetítők szakértelméhez.

Búza Éva, az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa vezérigazgatója elmondta:
 • Kiemelkedően sikeres év 2018 a Garantiqa életében. A tavalyinál jóval nagyobb állománybővülés mellett szélesítették idén a termékpalettájukat, és edukációs programot is indítottak.
 • A tavaly elfogadott középtávú stratégiában kitűzött célt meghaladva 30%-os növekedést érhetnek el idén, így 149 milliárd forinttal 720 milliárd forintra nőhet a Garantiqa portfóliója év végére. Három év alatt ez duplázást jelent, miközben létszámuk elhanyagolható mértékben nőtt.
 • Új gazdaságpolitikai elvárás velük szemben, hogy ne csak mennyiségben növekedjenek, hanem addicionálisan is járuljanak hozzá a kkv-k forráshoz jutásához: olyan cégek számára adjanak garanciát, akik e nélkül nem jutnának hitelhez. A kockázatos, alacsony fedezettségű ügyletek támogatására nyitottak.
 • Idén két új terméket vezettek be: a COSME 3500 kkv-t mintegy 80 milliárd összegben segít kkv-kat hitelhez jutni. Az EIF viszontgaranciája ebben nem számít állami támogatásnak, a termék magasabb kezességvállalást és valós idejű portfóliógaranciát tesz elérhetővé. Kíváncsian várják, a bankok milyen ütemben fogják e lehetőséget kihasználni - eddig három bankkal kötöttek megállapodást. Emellett az Irínyi Porgramban is részt vesznek, e termékkör célja az ipari ágazatok kiemelt támogatása a nagyvállalatok (nem csak kkv-k) felé történő kezességvállalással.
 • Ma már a kérelmek 100%-a elektronikusan érkezik be a Garantiqához, és lehetővé vált a teljes garanciafolyamat ilyen úton történő lebonyolítása is. Bevezették idén a fordított eljárást is: nem a bankok, hanem ők maguk találnak olyan ügyfeleket, akik egyébként nem jutnának forráshoz. Szeptemberben 10 ezer kkv-nak küldtek szándéklevelet, saját minősítésük alapján bemutatva számukra, milyen hiteltípushoz milyen összeghez tudnának garanciát igénybe venni.
 • 2019-re is növekedést terveznek, folytatva digitalizációs és termékfejlesztői tevékenységüket.


Garamvölgyi Balázs, az MFB Invest vezérigazgatója elmondta:
 • 500 millió forint fölötti tőkebefektetésekkel foglalkoznak az MFB Investnél, közvetlenül és más befektetővel közös tőkealapokon keresztül fektetnek be.
 • A piac által nem (eléggé) finanszírozott zöldmezős beruházásokat, speciális területen működő cégeket finanszíroznak, legfeljebb 49%-os tulajdonosi részesedést vállalnak és 4-7 éves megtérüléssel számolnak.
 • Idén elérheti az 50 milliárd forintot a teljes kötelezettségvállalásuk, most már a pozitív társadalmi hasznosságú befektetéseket is kiemelten kezelik, az EIF-fel közösen létrehozták a régió első ilyen típusú alapját, és további specifikus alapok és termékek vannak még a terveik között.


Bugár Csaba, a Diákhitel Központ első embere ismertette:
 • Megfordult az elmúlt évek trendje, és egyre többen veszik igénybe a diákhitelt. Különösen a Diákhitel2, de a Diákhitel1 is bővül, összeségében 19% lehet idén a növekedés.
 • 247 milliárd forint a hitelállományuk, ennek jó része idén az MFB-től, az EIB-től és közvetlenül kötvény forrásból származik. A nem fizetők aránya 8-10%.
 • 398 ezer szerződéssel rendelkeznek, márciusban a 400. ezredik szerződés kerülhet sorra 387 ezer ügyféllel. Közel 50% már visszafizette a hitelét, átlagosan 8 év alatt fizetik vissza az ügyfelek a hitelüket.
 • A hitelfelvevők 40%-a már tisztán digitális csatornán, elektronikus aláírással veszi fel a hitelét. Jövőre jön az annuitásos jellegű nyelvtanulási diákhitel is, azoknak a hallgatóknak és volt hallgatóknak szól, akik abszolutóriummal már igen, de diplomával még nem rendelkeznek a nyelvvizsga hiánya miatt. Belőlük 30 ezer van.
 • Idén eddig 1220 anya diákhitelét fizette ki legalább részben vagy egészben 978 millió forint értékben a költségvetés új gyermek születése miatt.


Kisgergely Kornél, a Hiventures vezérigazgatója ismertette:
 • A Hiventures az MFB egyetlen saját tulajdonú kockázatitőke-alapkezelője. A banki finanszírozásra nem alkalmas cégek egy része gyors növekedési ígérettel rendelkezik, ilyenek finanszírozásában vesz részt az alapkezelő 500 millió forint alatti részesedésvásárlással.
 • A cég 58 milliárd forintot kezel, az elmúlt 2 évben ebből 14 milliárdot helyeztek ki 220 cég számára, amivel a magyar kockázatitőke-piac közel 90%-át fedik le.
 • A legtöbb befektetésük orvostechnológiával és HR-megoldásokkal foglalkozik. Próbálják fejleszteni a kkv-piacot, számukra különböző képzéseket szerveznek.
 • Fontos számukra a külföld: lehetőséget látnak az ott tanuló, dolgozó fiatalokban. Rendszeresen megfordulnak a londoni és a berlini magyar közösség köreiben.


Kisgergely Kornéllal készült legutóbbi interjúnkat itt olvashatja:
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orban viktor uj kozep-europa