Bocsánatot kért a Goldman Sachs vezére Malajziától
Bank

Bocsánatot kért a Goldman Sachs vezére Malajziától

Portfolio
Bocsánatot kért Malajziától a Goldman Sachs vezérigazgatója egyik munkatársuknak a távol-keleti ország pénzmosási és korrupciós botrányában játszott szerepe miatt, ugyanakkor elhárítani igyekezett bankja felelősségét az ügyben.
Malajzia korrupció és hűtlen kezelés vádjával tett büntetőfeljelentést a Goldman Sachs amerikai befektetési bank és annak két korábbi alkalmazottja ellen decemberben. A malajziai főügyészség az 1MDB alap Goldman Sachs által levezetett három kötvénykibocsátását találta vitathatónak.

Az amerikai befektetési bank ugyanis a Tanjong Energy Holdings, illetve a Genting Bhd malajziai erőműveinek az akvizícióját vezényelte le az 1MDB számára két, együttesen 3,5 milliárd dolláros kötvénykibocsátással finanszírozva 2012-ben, majd ellenjegyzőként vett részt egy 3 milliárd dolláros kötvénykibocsátásban "új stratégiai kezdeményezések finanszírozásához" abu-dzabi befektetőkkel 2013-ban. Közreműködéséért a Goldman Sachs 600 millió dolláros díjazásban részesült.

A Goldman Sachs egyik korábbi alkalmazottja az amerikai nyomozó hatóságoknak már elismerte, hogy vesztegetéssel vette rá a malajziai alap illetékes döntéshozóit arra, hogy a bankházat bízzák meg a kötvénykibocsátás főszervezőjének és azért döntöttek kötvény-kibocsátásos tőkebevonás mellett, hogy a szokásosnál nagyobb díjbevételt tudjanak vele elérni a bankház számára.

David Solomon vezérigazgató most Tim Leissner, a Goldman Sachs korábbi dél-kelet-ázsiai elnökének szerepe miatt kért bocsánatot, aki 2016-ig dolgozott a Goldmannál. Ugyanakkor hozzátette: Leissner és mások szándékosan elrejtették az ügy egye részleteit a Goldman belső felügyeletért felelős munkatársai elől.

Solomon szerint nehéz időszak volt ez a Goldman számára, amely rontott a bank reputációján, de összességében minimális volt a hatása az ügyélkapcsolatokra. Büszke arra, hogy sikerült megtartaniuk az ügyfélfókuszt.

A Goldman Sachs egyébként tegnap tette közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését. Erős számokat közölt a befektetési bank, egy részvényre jutó nyeresége több mint 6 dollár lett, ami bőven meghaladja az elemzők által várt 4,45 dollárt. Bevétel soron is jobb, 8 milliárd dollárt meghaladó számot közölt, ami közel 6%-kal volt jobb a vártnál.

Bocsánatot kért a Goldman Sachs vezére Malajziától
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-172692013