Bank

Megszólalt a neves bankelemző: az osztalékfizetés miatt esnek a bankrészvények

Portfolio
Rossz üzenetet küld a részvényeseknek az osztalékfizetés és a részvény-visszavásárlások - írja Richard X. Bove, neves amerikai bankelemző a CNBC hírportálon. A szakember szerint főleg azért teljesítettek rosszul az amerikai bankrészvények az elmúlt 18 hónapban, mert a pénzintézetek befektetői azt látják, nem tudnak a pénzzel mit kezdeni a bankok, nincs stabil jövőképük üzletüket illetően.
154,6 milliárd dollárnyi bevételre tett szert az Egyesült Államok 21 legnagyobb bankja tavaly, a pénzintézetek alapvető tőkéje viszont 2,4 milliárd dollárt nőtt csak. Mindez azt jelenti Richard Bove, neves amerikai bankszakértő szerint, hogy 152,2 milliárd dollárt kifizettek a bankok a részvényeseiknek részvény-visszavásárlásokon és osztalékokon keresztül.

Bove úgy véli, a menedzsment azért döntött a fentiek szerint, mert úgy gondolták, ez majd javítani fogja bankrészvényeik árfolyamát, de szinte egyetlen esetben sem lett így. Egyedül a First Republic nem vett vissza részvényeket és 10%-ot emelkedett az árfolyama.

Bove kritizálja a bankvezéreket, akik szerint a részvényvisszavásárlások miatt nőtt a bankok tőkearányos megtérülése (RoE), a szakember szerint ez a szám semmit nem jelent, csak egy szám egy darab papíron. Úgy gondolja, célszerű lenne inkább visszafektetni a bevételeket az üzletfejlesztésbe, viszont a bankok bevételeik alig 0,2%-át használták erre a célra.

A bankelemző úgy véli, a bankok az osztalékfizetéssel azt üzenik, nem tudják mire költeni a pénzt, nem tudják növelni az üzletüket, ami szerinte rossz üzenet a részvényesek számára.

Bove szerint még az is jobb lett volna, ha 2015 óta osztalékfizetés helyett a Fednél tárolják a bankok a pénzüket: 230 bázisponttal nőttek ugyanis azóta a jegybank kamatai. Bove szerint a bankrészvények elmúlt 18 havi rossz teljesítményét főleg ez a magatartás okozza, a befektetők ugyanis inkább olyan cégekbe fektetnek, amelyeknek stabil jövőképük van.
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mogo_sajat