Most szabadul el a pokol a lakáshiteleknél?
Bank

Most szabadul el a pokol a lakáshiteleknél?

Portfolio
Óriási fordulat készülődik a magyar monetáris politikában: több mint hét év "szünet" után az óvatos szigorítás útjára léphet holnapi kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank. A lépéssorozat a bankközi kamatok várható fokozatos emelkedése miatt (a 0,9%-os alapkamat szinten tartása ellenére) megemelheti a változó kamatozású hitellel rendelkezők törlesztőrészletét. Röviden összefoglaljuk, kik a leginkább veszélyeztetettek, és hogyan, milyen mértékben nőhet a törlesztőrészletük.


Lakáshitelt vennél fel még a kamatemelések előtt? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Kik a leginkább érintettek?

Négy csoportba érdemes sorolni a hitelfelvevőket aszerint, milyen hatása lehet rájuk a Magyar Nemzeti Bank holnap kezdődő fokozatos monetáris szigorításának:
  • Már meglévő VÁLTOZÓ kamatozású hitellel rendelkezők: az ő kamatuk a 3 havi, a 6 havi vagy a 12 havi bankközi kamatból (BUBOR) mint referenciakamatból és a fixnek mondható kamatfelárból tevődik össze. Előbbi emelkedése miatt törlesztőrészletük ugyanilyen időközönként, legközelebb már a következő kamatfordulónapon emelkedhet, amennyiben a bankközi kamatok emelkednek az MNB lépése hatására. Arányuk a lakáshitelesek körében még mindig 60% körüli, hitelállományuk megközelítheti a 2000 milliárd forintot. Közéjük tartoznak a 2015-ben forintosított devizaalapú hitellel rendelkezők is, hitelük kamatozását ugyanis automatikusan a 3 havi BUBOR-hoz kötötték.
  • Már meglévő FIX kamatozású hitellel rendelkezők: az ő kamatuk a legtöbb esetben az 5 vagy 10 éves BIRS-et vagy ÁKK-hozamot követi, rájuk a monetáris politika rövid távú szigorítása kevésbé hat, már csak azért is, mert a kamatfordulónapjuk szintén ritkábban, jellemzően 5 vagy 10 évente következik el, esetleg a futamidő végéig fix a törlesztőrészletük. Ennél fontosabb szempont lehet, hogy az MNB várható monetáris szigorítása a hosszú referenciakamatokra kevésbé közvetlenül hat, mint a rövid bankközi kamatlábakra, már csak ezért is kevésbé veszélyeztetett ez a csoport az előzőnél. A meglévő lakáshitelesek körében közel 40% az arányuk.
  • Friss hitelfelvevők, akik VÁLTOZÓ kamatozású hitelt választanak: ha a 3, 6 vagy éppen 12 havi BUBOR emelkedik, akkor (lakáshiteleknél jellemzően a következő hónapban) a felvehető hitelek is drágulnak, hiszen a jellemzően változatlan felárat alkalmazó bankok a BUBOR emelkedésével párhuzamosan növelik ügyfélhiteleik kamatlábát is. Az MNB tavaly októberi adósságfék-szigorítása után az új lakáshitelfelvevők körében már csak pár százalék az arányuk.
  • Friss hitelfelvevők, akik FIX kamatozású hitelt választanak: az utóbbi egy-két év tapasztalatai alapján a bankok fontos, de nem egyedüli tényezőként tekintenek e hitelek árazása során a hozamkörnyezetre, így például a fogyasztóbarát lakáshitel minősítés bevezetése, az MNB ezzel kapcsolatos nyomása és a bankok közötti erős verseny is jelentősen befolyásolja a fix kamatozású hitelek árazását. Emiatt inkább egy tartós és jelentős monetáris politikai szigorításnak lehet rájuk egyértelmű hatása, hirtelen és tömeges lakáshitel-drágításra egyelőre nem számítunk. Az új lakáshitel-felvevők körében 90% fölötti az arányuk.

A szigorodó monetáris politika szempontjából leginkább veszélyeztetett csoportnak tehát a meglévő változó kamatozású hitellel rendelkezők számítanak. Törlesztőrészletük a BUBOR alakulásának megfelelően változhat, amire az MNB szigorodó monetáris politikájának közvetlen hatása lehet.Most szabadul el a pokol a lakáshiteleknél?

Hogy emelkedhet meg a BUBOR?

A Portfolio által megkérdezett elemzők nem számítanak a 0,9%-os alapkamat emelésére rövid távon, azonban a változó kamatozású hitelek referenciakamatára, vagyis a 3, 6 és 12 havi BUBOR-ra ható tényezők közül kétféle monetáris szigorítási lépésre is sor kerülhet:
  • bejelentheti a jegybank az 1988 milliárd forintos, MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás szűkítését az erre szolgáló devizaswap-állomány csökkentésével, ÉS/VAGY
  • felemelheti az MNB az egynapos (O/N) jegybanki betét kamatát a jelenlegi -0,15%-ról.

Előbbi a bankközi likviditás kereslet-kínálati oldalának mennyiségi, utóbbi pedig az árazási paramétereire lenne hatással. Előbbi közvetett módon, utóbbi közvetlen módon gyakorolna felfelé irányuló nyomást a bankközi kamatokra, vagyis a BUBOR-ra. Mivel azonban a Portfolio által megkérdezett elemzők nem számítanak drasztikus szigorításra (az egynapos kamat például legfeljebb 10-15 bázisponttal emelkedhet), ezért a BUBOR elszállására sincs esély rövid távon. Év végére már nagyobb változások jöhetnek: a jelenlegi szinthez képest az O/N betéti és hitel kamat 15-85, illetve 20-60 bázispontos emelésére is sor kerülhet.

Most szabadul el a pokol a lakáshiteleknél?
Lakáshitelt vennél fel még a kamatemelések előtt? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Milyen mértékben nőhet a törlesztőrészlet?

Cikkünk első ábráján látható, hogy az adósok már túl vannak egy ehhez fogható mértékű BUBOR-növekedésen, hiszen 2018 elejéhez képest tavaly nyár folyamán több tíz bázisponttal emelkedtek a bankközi referenciakamatok - akkor nem monetáris politikai, hanem piaci hatások miatt (emlékezetes pl. az olasz és török turbulenciák miatti hozamemelkedés).

Ezzel együtt a változó kamatozású lakáshitellel rendelkezők nagy része jelentős törlesztőrészlet-csökkenésnek örvendhetett az elmúlt években. Egy 12 havi kamatperiódusú, 2,5%-os kamatfelárral rendelkező 10 milliós, 20 éves lakáshitel törlesztőrészlete például a 2015 eleji 64 000 forintról mára 55 400 ezer forintra csökkent annak köszönhetően, hogy a 12 havi BUBOR 2,1%-ról mára 0,5%-ra csökkent. (A törlesztőrészlet mélypontja 2017 végén 53 400 ezer forint volt.) Eközben ráadásul jellemzően a bérek is jelentősen növekedtek, így a törlesztési nehézségek még kevésbé sújtják a háztartásokat.

Soha nem zárhatunk ki persze egy jelentősebb kamatemelkedést, amely miatt akár bőven a 2015 eleji szint fölé is emelkedhet a törlesztőrészlet. A piac azonban szemmel láthatóan nem számít idén erre. Ha mégis (vagy később) bekövetkezne, akkor például egy 2 százalékpontos kamatemelkedés csaknem 20%-kal, egy 5 százalékpontos pedig csaknem 50%-kal emelhetné meg egy 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészletét.

Most szabadul el a pokol a lakáshiteleknél?
Ettől a veszélytől természetesen csak egy végig fix kamatozású lakáshitel véd meg, hiszen az 5 vagy 10 éves kamatperiódusú hitelek ritkább, mégis létező kamatfordulónapján is megemelkedhet a törlesztőrészlet, ha éppen egy magasabb hozamkörnyezetben ér minket a következő kamatperiódus. A hírek szerint a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség tárgyalásokat folytat arról, miként lehetne minél több adóst önkéntes beleegyezés alapján átterelni a fix kamatozásba, azonban ez kemény dió, hiszen kevesen vállalják be rövid távon a magasabb törlesztőrészletet azért, hogy később egy valószínűleg ennél magasabb, de bizonytalan időpontban bekövetkező törlesztőrészlet-emelkedéstől megóvják magukat. A kamatperiódusváltások és hitelkiváltások megkönnyítése azonban biztosan növelné a fix kamatozásra váltók arányát, ma ugyanis nem egyszerű és sok esetben nem olcsó ilyet végrehajtani.

online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Commerzbank