Nyakunkon a következő globális recesszió, de Magyarország megúszhatja
Bank

Nyakunkon a következő globális recesszió, de Magyarország megúszhatja

Portfolio
Nem kell izgulnunk amiatt, hogy a 2008-ashoz hasonló, globális összeomlás van a nyakunkon, a 2001-eshez hasonló recessziós környezet viszont előállhat. Magyarországnak ebben az esetben nem kell aggódnia, a gazdaság sérülékenysége alacsony és van még bőven tér a növekedésre - véli Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának igazgatója, aki a Portfolio Hitelezés 2019 konferenciáján osztotta meg gondolatait.
Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központjának igazgatója előadása során három kérdésre adott választ: jön-e rövidtávon (2019-2020) a válság, mekkora lehet ez a válság, illetve hogy mi az, ami Magyarországon történhet.

Tardos szerint a külső környezet romlására kell számítani rövidtávon, a második, harmadik negyedév viszont még valószínűleg rendben lesz. Ciklikus lassulás fog bekövetkezni, talán technikai recesszióval, a 2008-hoz hasonló kataklizma előfordulási esélye viszont nagyon alacsony. Magyarország viszont hasonló helyzetben lesz, mint a 2000-es évek elején, amikor a 2001-es események nem okoztak mélyreható problémákat a magyar gazdaságban.

Az USA és jó eséllyel Kína már a növekedési ciklus végén jár, ami alapján egy recesszió bármikor esedékes lehet. Az EU egésze viszont nagy kérdés: a boom szakaszban kellene lennie, hiszen egy hosszas vergődéses időszak után most indult meg a növekedés, viszont egyelőre lassul a növekedése. Tardos reméli, hogy van még tere a növekedésnek és a mostani helyzet egyszeri tényezők által okozott megingás. A lassulás miatt nem valószínű, hogy a fejlett piaci jegybankok tovább szigorítanak, még akár újabb kamatvágások is következhetnek.

Az USA adócsökkentéseinek még 1-2 negyedévig lehet hatása, utána viszont komolyabb lassulás veszi majd kezdetét, komoly kérdés lesz, hogy ha egyszer beáll a lassulás, az anticiklikus eszközök mennyire vethetők majd be. Nem lesz több Fed-kamatemelés, Tardos arra számít, hogy a következő lépés már csökkentés lesz. Kérdés viszont, hogy lassulásról vagy technikai recesszióról lesz-e szó. Júniustól már annak örülhetünk, hogy ez volt a mindenkori leghosszabb növekedési ciklus az USA-ban. A költségvetési pálya aggályos: a hiány és az államadósság historikusan is nagyon magas.

Kínától nagyon régóta fél a világ, mivel nagyon magas a magánadósság, átláthatatlan a pénzügyi rendszer, rohamosan csökken az aktív korúak száma, zajlik az USA-val való kereskedelmi háború és fokozatosan lassul a gazdaság, miután több évtizedig nőtt. 2012 óta várják a pesszimisták, hogy nagy baj legyen Kínában, de a kínai döntéshozók eddig jól tudta navigálni a gazdaságot borotvaélen - emelte ki Tardos. Kérdés lesz a kereskedelmi háború kimenetele, hogy sikerül-e a hitelezést kordában tartani és hogy sikerül-e a fogyasztásvezérelt növekedésre való átállás hosszú távon. Kína eladósodottságának emelkedése megállt, viszont rövidtávon élénkül a hitelezési aktivitás, a vállalati kötvénycsődök száma pedig emelkedik.

Az eurózóna növekedése sok kisebb hatás miatt lassult, a gyorsuló növekedés nagyon rövid ideig tartott. Nincs túlfűtöttség, javulnak a bérek, de nincs fogyasztás, a tagállamok közti különbségek pedig nagyon nagyok. Továbbra sincs megoldás az olasz és görög adósságproblémára, kihatással van az EU-ra a kínai kereskedelmi háború, a török válság is, de olyan lokális problémákkal is meg kell küzdeniük, mint a Brexit, a francia tüntetések vagy az olasz költségvetési válság. 2019 első negyedévében az EU növekedése alig 1,1% lesz; az egész évre prognosztizált 1,3-1,5%-hoz gyorsulásra van szükség.

Összességében nagyon nagy baj nincsen Tardos szerint. Hasonló a kép, mint 2001 előtt: akkor is volt orosz, török és argentin válság, majd egy hosszú növekedési ciklus után a Fed emelései dobták be a csavarkulcsot a fogaskerekek közé. Nincsenek jelei annak, hogy 2008-ashoz hasonló globális összeomlás lenne a nyakunkon, 2001-et többnyire nem éltük meg kataklizmaként. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy lassulás lesz, nem lesz recesszió, nem sokat fogunk érezni a régióban az egészből.

Magyarországon erős a növekedés, a ciklus viszont még fiatal, nincs hiteloldali túlfűtöttség, nincs külső egyensúlyi probléma, nincs jelentős devizális kitettségünk. A következő években további bővülés várható, a reálkamatok nyomottak maradnak, Magyarország nem sokat fog érezni egy nemzetközi sokkból.

Nyakunkon a következő globális recesszió, de Magyarország megúszhatja
Fotó: Stiller Ákos
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
öngondi