Bank

Súlyos recesszióba taszíthatja az Egyesült Államokat a bankok új stratégiája

Portfolio
"Számottevő" recesszió alakulhat ki, ha a bankok a hiteleik értékesítésére fekszenek rá ahelyett, hogy újakat helyeznek ki - véli Dick Bove, neves amerikai bankelemző, aki a CNBC hasábjain foglalta össze gondolatait.
"Pánikszerűen próbálnak" a nyugdíjalapok és a biztosítók magasabb hozamú eszközöket találni a piacon, egy megoldás erre az, hogy a bankok a magasabb kamatozású hiteleiket eladják ezeknek a szereplőknek - ismerteti a szakember.

Így tesz például a JP Morgan is, amely Bove szerint a "legjobban menedzselt bank" jelenleg az USA-ban: a pénzintézet 27,7 milliárd dollárral csökkentette idén eddig a hitelportfólióját, ami egyszerre csökkenti a bank kockázati kitettségét és növeli a kereskedésből szerzett nyereségét.

A hiba Bove szerint az, hogy hiába lesz a JP Morgan kiemelkedően nyereséges, a gazdaság egésze a friss hitelek hiánya miatt szenvedni fog.

"A bankoktól azt várjuk, hogy pénzt adjanak a növekedés stimulálásához, nem pedig azt, hogy a magánszektorból pénzt vonjanak ki [...]. Ezzel kivonják a forrásokat a reálgazdaságból és a pénzügyi szektorba emelik be őket" - írja a szakember.

Bove úgy gondolja, a bankoknak minden oka megvan arra, hogy a JP Morgan példáját kövessék, hiszen jelenleg nagy a bizonytalanság a gazdaságban, a bankok lényegében pénzt vesztenek minden kihelyezett lakossági jelzáloghitelen és egyre szűkül az észrevehető marzsokkal működő termékek köre.

"A Fednek ebben az esetben nem lesz ereje ahhoz, hogy a gazdaság növekedését stimulálja. Vághatja a kamatokat, ahogy akarja, de ha a bankok nem hiteleznek, a kamatvágások csak arra fogják ösztönözni a bankokat, hogy még kevésbé hitelezzenek és inkább értékesítsék hiteleiket" - zárja gondolatait az elemző.
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
ai5