Bank

Súlyos recesszióba taszíthatja az Egyesült Államokat a bankok új stratégiája

Portfolio
"Számottevő" recesszió alakulhat ki, ha a bankok a hiteleik értékesítésére fekszenek rá ahelyett, hogy újakat helyeznek ki - véli Dick Bove, neves amerikai bankelemző, aki a CNBC hasábjain foglalta össze gondolatait.
"Pánikszerűen próbálnak" a nyugdíjalapok és a biztosítók magasabb hozamú eszközöket találni a piacon, egy megoldás erre az, hogy a bankok a magasabb kamatozású hiteleiket eladják ezeknek a szereplőknek - ismerteti a szakember.

Így tesz például a JP Morgan is, amely Bove szerint a "legjobban menedzselt bank" jelenleg az USA-ban: a pénzintézet 27,7 milliárd dollárral csökkentette idén eddig a hitelportfólióját, ami egyszerre csökkenti a bank kockázati kitettségét és növeli a kereskedésből szerzett nyereségét.

A hiba Bove szerint az, hogy hiába lesz a JP Morgan kiemelkedően nyereséges, a gazdaság egésze a friss hitelek hiánya miatt szenvedni fog.

"A bankoktól azt várjuk, hogy pénzt adjanak a növekedés stimulálásához, nem pedig azt, hogy a magánszektorból pénzt vonjanak ki [...]. Ezzel kivonják a forrásokat a reálgazdaságból és a pénzügyi szektorba emelik be őket" - írja a szakember.

Bove úgy gondolja, a bankoknak minden oka megvan arra, hogy a JP Morgan példáját kövessék, hiszen jelenleg nagy a bizonytalanság a gazdaságban, a bankok lényegében pénzt vesztenek minden kihelyezett lakossági jelzáloghitelen és egyre szűkül az észrevehető marzsokkal működő termékek köre.

"A Fednek ebben az esetben nem lesz ereje ahhoz, hogy a gazdaság növekedését stimulálja. Vághatja a kamatokat, ahogy akarja, de ha a bankok nem hiteleznek, a kamatvágások csak arra fogják ösztönözni a bankokat, hogy még kevésbé hitelezzenek és inkább értékesítsék hiteleiket" - zárja gondolatait az elemző.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
mnb_jegybank_felügyelet_shutter