Bank

Súlyos recesszióba taszíthatja az Egyesült Államokat a bankok új stratégiája

Portfolio
"Számottevő" recesszió alakulhat ki, ha a bankok a hiteleik értékesítésére fekszenek rá ahelyett, hogy újakat helyeznek ki - véli Dick Bove, neves amerikai bankelemző, aki a CNBC hasábjain foglalta össze gondolatait.
"Pánikszerűen próbálnak" a nyugdíjalapok és a biztosítók magasabb hozamú eszközöket találni a piacon, egy megoldás erre az, hogy a bankok a magasabb kamatozású hiteleiket eladják ezeknek a szereplőknek - ismerteti a szakember.

Így tesz például a JP Morgan is, amely Bove szerint a "legjobban menedzselt bank" jelenleg az USA-ban: a pénzintézet 27,7 milliárd dollárral csökkentette idén eddig a hitelportfólióját, ami egyszerre csökkenti a bank kockázati kitettségét és növeli a kereskedésből szerzett nyereségét.

A hiba Bove szerint az, hogy hiába lesz a JP Morgan kiemelkedően nyereséges, a gazdaság egésze a friss hitelek hiánya miatt szenvedni fog.

"A bankoktól azt várjuk, hogy pénzt adjanak a növekedés stimulálásához, nem pedig azt, hogy a magánszektorból pénzt vonjanak ki [...]. Ezzel kivonják a forrásokat a reálgazdaságból és a pénzügyi szektorba emelik be őket" - írja a szakember.

Bove úgy gondolja, a bankoknak minden oka megvan arra, hogy a JP Morgan példáját kövessék, hiszen jelenleg nagy a bizonytalanság a gazdaságban, a bankok lényegében pénzt vesztenek minden kihelyezett lakossági jelzáloghitelen és egyre szűkül az észrevehető marzsokkal működő termékek köre.

"A Fednek ebben az esetben nem lesz ereje ahhoz, hogy a gazdaság növekedését stimulálja. Vághatja a kamatokat, ahogy akarja, de ha a bankok nem hiteleznek, a kamatvágások csak arra fogják ösztönözni a bankokat, hogy még kevésbé hitelezzenek és inkább értékesítsék hiteleiket" - zárja gondolatait az elemző.
ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Pezsgő party