Dráma a lakáshiteleknél - Kiderült, mit művelnek a babaváró hitelek
Bank

Dráma a lakáshiteleknél - Kiderült, mit művelnek a babaváró hitelek

Portfolio
A lakáspiaci tranzakciókhoz hasonlóan a lakáshitelezés növekedése is megállt Magyarországon, éves alapon most már a második hónapja látható visszaesés az új szerződések összegében. A júliusban debütáló babaváró hitel viszont máris közel olyan népszerű lett, mint a lakáshitel.

Szeretnél lakáshitelt felvenni, de nem tudod, melyik banknál járnál a legjobban? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát a legjobb hitel megtalálásához!

Tegnap tette közzé júliusi hitel- és betét statisztikáit az MNB. Az új családtámogatási formák miatt különösen a lakossági hitelezés szempontjából érdekesek az adatok. Ami az eddigi két motort illeti:

  • a lakáshitelek új szerződési összege 76,5 milliárd forint volt júliusban, ami 7,7%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és június után a második visszaeső hónapot jelenti,
  • a személyi kölcsönök új szerződési összege 53,0 milliárd forint volt, ami csaknem 25%-kal még mindig felülmúlja az egy évvel korábbit.

A lakáspiaci tranzakciók nyári megtorpanása mellett a babaváró hitelnek tehát elsősorban inkább a lakáshitelezésre lehetett eddig némi kiszorító hatása, a bankok várakozásai alapján azonban hosszabb távon ez nem feltétlenül lesz így (lásd alább a bankok várakozásait). A júliusi szerződési adatok azt mutatják, hogy az "áru- és egyéb hitelek" volumene az előző havi 14 milliárd forintról 92 milliárd forintra ugrott fel (ide sorolják a babaváró hiteleket), ez alapján a babaváró hitelek szerződéses összege a lakáshitelekhez hasonlóan 70 és 80 milliárd forint között lehetetett. Ábráinkon is ez okozza az egyéb lakossági hitelfelvételek megugrását.

Dráma a lakáshiteleknél - Kiderült, mit művelnek a babaváró hitelek

A babaváró hitel esetében az MNB hétfői közlése alapján júliusban 54 milliárd forintnyi, 5500 darab hitelfolyósítást jelentettek a bankok 9,7 millió forint átlagos összegben (a júliusban még nem folyósított hitelekkel együtt lehetett becslésünk szerint 70-80 milliárd forint a babaváró hitelek szerződéses összege). Az éves babaváró hitelkibocsátás akár 400 milliárd forint is lehet az első teljes évben, ami 25-40 ezer ügyfelet jelenthet - vélik a jegybanknál.

Dráma a lakáshiteleknél - Kiderült, mit művelnek a babaváró hitelek

Ami a lakáshitelek árazását illeti, az MNB júliusi adataiban egyelőre még nem látszódik egyértelműen a hozamcsökkenés hatása. Egy átlagos lakáshitelt 4,74%-os kamattal vettek fel a háztartások, és közel ennyi volt a domináns fix kamatozású hitelek átlagkamata is.

Dráma a lakáshiteleknél - Kiderült, mit művelnek a babaváró hitelek

A 2019. július 1-től igényelhető babaváró támogatás a júliusi tapasztalatok alapján rendkívüli népszerűségnek örvend, és némi kivárás előzte meg a konstrukció indulását - írja nemrég közzétett Hitelezési folyamatok kiadványában az MNB. A bankok elmondása szerint a kezdeti időszakban szinte valamennyi érdeklődő a maximális 10 millió forint összegű hitelt igényli 20 éves futamidő mellett. Az igénylők jelentős része - bizonyos intézmények esetében több mint fele - prémium lakossági szegmensből (magas jövedelem, felsőfokú iskolai végzettség, nagyobb pénzügyi tudatosság) kerül ki. A bankok felhívták a figyelmet arra, hogy ez az ügyfélszegmens egy része - befektetési céllal - az arbitrázs lehetőségét használja ki ezzel a konstrukcióval. Mindazonáltal a támogatás önerőként történő beszámítása olyan családok számára is elérhetővé teszi a bankhitelt, akik az önerő hiányában, a hitelfedezeti mutatóra vonatkozó szabályozás miatt korábban nem voltak hitelképesek. A bankok nem számítanak arra, hogy a babaváró támogatás jelentős kiszorító hatással bírna a lakáshitelek esetében az új kibocsátásban vagy a már fennálló állományban, ugyanakkor a személyi kölcsönök esetében várnak némi helyettesítési hatást.

FrankfurtTőzsde
Dübörög az építőipar a magyar lízingcégeknél
budapest_parlament_getty
vonatmav
cimlapkep_milestone_budapest
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
jamie dimon_getty