Dráma a lakáshiteleknél - Kiderült, mit művelnek a babaváró hitelek
Bank

Dráma a lakáshiteleknél - Kiderült, mit művelnek a babaváró hitelek

Portfolio
A lakáspiaci tranzakciókhoz hasonlóan a lakáshitelezés növekedése is megállt Magyarországon, éves alapon most már a második hónapja látható visszaesés az új szerződések összegében. A júliusban debütáló babaváró hitel viszont máris közel olyan népszerű lett, mint a lakáshitel.

Szeretnél lakáshitelt felvenni, de nem tudod, melyik banknál járnál a legjobban? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát a legjobb hitel megtalálásához!

Tegnap tette közzé júliusi hitel- és betét statisztikáit az MNB. Az új családtámogatási formák miatt különösen a lakossági hitelezés szempontjából érdekesek az adatok. Ami az eddigi két motort illeti:

  • a lakáshitelek új szerződési összege 76,5 milliárd forint volt júliusban, ami 7,7%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és június után a második visszaeső hónapot jelenti,
  • a személyi kölcsönök új szerződési összege 53,0 milliárd forint volt, ami csaknem 25%-kal még mindig felülmúlja az egy évvel korábbit.

A lakáspiaci tranzakciók nyári megtorpanása mellett a babaváró hitelnek tehát elsősorban inkább a lakáshitelezésre lehetett eddig némi kiszorító hatása, a bankok várakozásai alapján azonban hosszabb távon ez nem feltétlenül lesz így (lásd alább a bankok várakozásait). A júliusi szerződési adatok azt mutatják, hogy az "áru- és egyéb hitelek" volumene az előző havi 14 milliárd forintról 92 milliárd forintra ugrott fel (ide sorolják a babaváró hiteleket), ez alapján a babaváró hitelek szerződéses összege a lakáshitelekhez hasonlóan 70 és 80 milliárd forint között lehetetett. Ábráinkon is ez okozza az egyéb lakossági hitelfelvételek megugrását.

Dráma a lakáshiteleknél - Kiderült, mit művelnek a babaváró hitelek

A babaváró hitel esetében az MNB hétfői közlése alapján júliusban 54 milliárd forintnyi, 5500 darab hitelfolyósítást jelentettek a bankok 9,7 millió forint átlagos összegben (a júliusban még nem folyósított hitelekkel együtt lehetett becslésünk szerint 70-80 milliárd forint a babaváró hitelek szerződéses összege). Az éves babaváró hitelkibocsátás akár 400 milliárd forint is lehet az első teljes évben, ami 25-40 ezer ügyfelet jelenthet - vélik a jegybanknál.

Dráma a lakáshiteleknél - Kiderült, mit művelnek a babaváró hitelek

Ami a lakáshitelek árazását illeti, az MNB júliusi adataiban egyelőre még nem látszódik egyértelműen a hozamcsökkenés hatása. Egy átlagos lakáshitelt 4,74%-os kamattal vettek fel a háztartások, és közel ennyi volt a domináns fix kamatozású hitelek átlagkamata is.

Dráma a lakáshiteleknél - Kiderült, mit művelnek a babaváró hitelek

A 2019. július 1-től igényelhető babaváró támogatás a júliusi tapasztalatok alapján rendkívüli népszerűségnek örvend, és némi kivárás előzte meg a konstrukció indulását - írja nemrég közzétett Hitelezési folyamatok kiadványában az MNB. A bankok elmondása szerint a kezdeti időszakban szinte valamennyi érdeklődő a maximális 10 millió forint összegű hitelt igényli 20 éves futamidő mellett. Az igénylők jelentős része - bizonyos intézmények esetében több mint fele - prémium lakossági szegmensből (magas jövedelem, felsőfokú iskolai végzettség, nagyobb pénzügyi tudatosság) kerül ki. A bankok felhívták a figyelmet arra, hogy ez az ügyfélszegmens egy része - befektetési céllal - az arbitrázs lehetőségét használja ki ezzel a konstrukcióval. Mindazonáltal a támogatás önerőként történő beszámítása olyan családok számára is elérhetővé teszi a bankhitelt, akik az önerő hiányában, a hitelfedezeti mutatóra vonatkozó szabályozás miatt korábban nem voltak hitelképesek. A bankok nem számítanak arra, hogy a babaváró támogatás jelentős kiszorító hatással bírna a lakáshitelek esetében az új kibocsátásban vagy a már fennálló állományban, ugyanakkor a személyi kölcsönök esetében várnak némi helyettesítési hatást.

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél