mnb_getty
Bank

Szigorít az MNB egy fontos mutatónál – Megfékezné a kockázatos projekthiteleket

Portfolio
Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának döntése alapján módosul a jegybank rendszerkockázati tőkepufferre (Systemic Risk Buffer, SyRB) vonatkozó előírása. A tőkekövetelmény számítása során az MNB a jövőben a problémás projekthitel-állományok mellett a nem problémás deviza projekthiteleket is figyelembe veszi annak érdekében, hogy ne épülhessen fel újra egészségtelen szerkezetű kereskedelmi ingatlan projektfinanszírozásból fakadó rendszerkockázat. A 2020. január 1-jével életbe lépő módosítások preventív jellegűek, a kezdeti időszakban várhatóan egy intézménynek sem kell tőkepuffert képeznie – derül ki a jegybank közleményéből.

2020. január 1-től új kockázatokra is kiterjed az MNB által előírt rendszerkockázati tőkepuffer kalibrációja: a jelenleg is figyelembe vett problémás kitettségek mellett a problémásnak nem minősülő, de devizában denominált projekthitelek is beszámításra kerülnek a tőkepufferráta meghatározásakor. Annak érdekében, hogy a tőkepuffer a hitelezési folyamatokat indokolatlanul ne gátolja, a kezdeti időszakban alacsony, 5 százalékos súly mellett kerülnek figyelembevételre a nem problémás deviza kereskedelmiingatlan-finanszírozási projekthitelek. Ezzel egyidejűleg a mentesítési küszöböt jelentő de minimis limit is módosul: a problémás és problémásnak nem minősülő deviza projekthitel-állomány összegére vonatkozó limit 20 milliárd forintra emelkedik a rendszerkockázati szempontból nem jelentős állományokat kezelő intézmények mentesítése érdekében.

2016 óta ismét dinamikusan nő a kereskedelmiingatlan-piaci projekthitelezés, intézményi és földrajzi szempontból koncentrált módon, elsősorban külföldi devizában. E hitelek magas kockázatot hordozhatnak azon esetekben, amelyekben a kereskedelmi ingatlanokat bérbe vevő, devizában denominált bérleti díjat fizető cégek nem rendelkeznek természetes devizafedezettel, így a hitelfelvevők közvetetten árfolyamkockázatnak vannak kitéve.

Eddig a rendszerkockázati tőkepuffer előírás a nemteljesítő, az átstrukturált, de még nemteljesítőnek minősülő projekthitelekkel, valamint a mérlegre vett kereskedelmiingatlanokkal (az ún. problémás állományok) kapcsolatos rendszerkockázatok mérséklésére irányult. Mivel a hatályos rendszerkockázati tőkepuffer ösztönzésével és kedvező piaci körülmények között a célzott, problémás kitettségekkel kapcsolatos rendszerkockázat érdemben csökkent, a változó kockázati környezetben időszerűvé vált az eszköz felülvizsgálata. Az előírás módosítása az esetleges túlzott mértékű deviza projekthitel-kiáramlás esetén a sokkellenálló képesség megerősítését szolgálja, valamint hozzájárulhat a túlzott kockázatvállalás ellenösztönzéséhez is.

A módosítás preventív jellegével összhangban várhatóan nem lesz olyan intézmény, amelynek a 2019 harmadik negyedéves adatokon végzett rátamegállapítás szerint 2020. január 1-től rendszerkockázati tőkepuffert kell képeznie. Ennek megfelelően az eszköz, miközben ellenösztönzi a problémás állományok kialakulását, az egészséges szerkezetű hitelezésnek nem szab gátat.

Címlapkép: Getty Images/Bloomberg

BenzinGázolaj
hollandia_nyugdíjasok_getty
GettyImages-1177537643
GettyImages-1180841559
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint érme