Előfizetői tartalom

Komoly vita alakult ki a kínai techóriások és az állam közt

Portfolio
Állítólag kérésre sem hajlandó átadni az Alibaba és a Tencent, Kína két legnagyobb pénzügyi techcége Pekingnek azokat az adatokat, amelyeket azokról az ügyfelekről gyűjtöttek, akik hitelt igényeltek alkalmazásaikon keresztül – írja a Financial Times. Ezek a cégek és az állam eddig jó viszonyt képeztek egymással, a techcégek valószínűleg amiatt orroltak meg, hogy hirtelen elvesztették adósminősítési engedélyüket.

A kínai jegybank 2018 márciusában indította el a Baihangot, egy olyan adósminősítő rendszert, amely kimondottan azoknak a személyeknek a minősítésével foglalkozna, akik az ország fintechcégeitől vesznek fel hitelt, így hivatalos, bankok által elvégzett minősítéssel nem rendelkeznek. Közel 500 millió embert érintene ez a rendszer. A rendszer elég hiányos, mint kiderült azért...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés