tencent shutter
Bank

Komoly vita alakult ki a kínai techóriások és az állam közt

Portfolio
Állítólag kérésre sem hajlandó átadni az Alibaba és a Tencent, Kína két legnagyobb pénzügyi techcége Pekingnek azokat az adatokat, amelyeket azokról az ügyfelekről gyűjtöttek, akik hitelt igényeltek alkalmazásaikon keresztül – írja a Financial Times. Ezek a cégek és az állam eddig jó viszonyt képeztek egymással, a techcégek valószínűleg amiatt orroltak meg, hogy hirtelen elvesztették adósminősítési engedélyüket.

A kínai jegybank 2018 márciusában indította el a Baihangot, egy olyan adósminősítő rendszert, amely kimondottan azoknak a személyeknek a minősítésével foglalkozna, akik az ország fintechcégeitől vesznek fel hitelt, így hivatalos, bankok által elvégzett minősítéssel nem rendelkeznek. Közel 500 millió embert érintene ez a rendszer.

A rendszer elég hiányos, mint kiderült azért, mert a Tencent és az Alibaba, melyek több fintech-hitelcéget is üzemeltetnek, nem adják át ügyfeleik privát adatait a pártállami irányítás alatt álló Kínában a párt adósminősítő szervezetének.

A Tencent és az Alibaba egyébként saját adósminősítési rendszereket is építettek, az egyik ilyen a Sesame Credit. A techcégek hálózatukon keresztül lefolytatott aktivitás (pl. mobilfizetés, internetes vásárlások, számlára érkező jövedelem) alapján minősítették ügyfeleiket, illetve hozzáférést kaptak az állami társadalmi kreditrendszerben tárolt adatokhoz is.

Peking aztán tavaly hirtelen visszavonta a minősítési licenceket a techcégektől és gyorsan saját adósminősítési rendszer felépítésébe kezdett, mivel szerintük a vállalatok saját hitelminősítő rendszerei „csődöt mondtak.” Az állami minősítőt működtető vállalatban a Tencent és az Alibaba is kapott részvényeket, ennek ellenére sem hajlandók átadni az eddig összegyűjtött ügyféladatokat.

„Ha a jegybank kérné az adatokat és nem pedig egy hozzájuk kapcsolódó, alacsonyabb szintű vállalat, a techcégek talán átadták volna az adatokat” – mondta egy volt Baihang-alkalmazott a Financial Timesnak.

Valószínű, hogy az összetűzés hátterében egyébként az áll, hogy a techcégek megorroltak az államra, amiért elvették hirtelen a minősítőrendszer üzemeltetéséhez szükséges engedélyüket; nem túl valószínű, hogy a pénzügyi rendszer irányítását egyre inkább kézben tartó állami szervezetek nyomásának túl sokáig ellen tudnak állni, hiába beszélünk a világ legnagyobb techcégeiről.

mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A Credit Suisse svájci bankóriás homlokzata. Fotó: Shutterstock