Bank

Már milliárdosra hízott ez a 10 gépi szuperelmékkel foglalkozó cég

Portfolio
Önvezető autók, adatelemzés, biztosítások és hadászat – ezek a témák foglalkoztatják leginkább a befektetőket, ha a mesterséges intelligencia gyakorlati felhasználásáról van szó. Ez abból látszik, hogy a legnagyobb AI-cégek mind ilyen területen dolgoznak, néhányan közülük már igazi áttörést értek el, így technológiáikat több ezren használják, a cégek pedig már milliárdos értékűre híztak. A Forbes 50 legérdekesebb mesterséges intelligenciával foglalkozó startup-listájáról megnéztük a 10 legnagyobb értékű céget.
A mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásáról is szó lesz a Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencián. Regisztráljon Ön is!

10. Anduril Industries

ai1

Az Andurilt az Oculus egyik társalapítója alapította, Palmer Luckey, aki állítólag politikai nézeteltérések miatt távozott a Facebooktól. A 2017-ben alapított startup védelmi technológiákkal foglalkozik, ezen belül is egy olyan veszélyérzékelési rendszer kifejlesztésével, mellyel egy 3D-s modellt lehet leképezni valós időben az eszközt körülvevő terepről. A találmányt tornyokba, drónokba és járművekre is installálni lehet, a technológia iránt érdeklődik az amerikai tengerészgyalogság és a brit haditengerészet is, sőt, az amerikai határőrség is kifejezte abbéli szándékát, hogy az Anduril technológiájával egy „virtuális határkerítést” húzzon fel. Jelenleg az Anduril körülbelül 1 milliárd dollárt ér.

9. Scale AI

Alexandr Wang, co-founder and chief executive officer of Scale AI Inc.
Fotó: Getty Images / Bloomberg

A Scale big data elemzéssel foglalkozik, technológiáját elsősorban fuvarozó cégek használják ahhoz, hogy az általuk szállított megcímkézzék. A Scale rendszerét már több mint tízezer fuvarozó használja, a cég pedig már 1 milliárd dollárt ér. Egyébként Alexandr Wang, a társaság alapítója alig 22 éves.

8. Hippo Insurance


ai3

A Hippo Insurance lakásbiztosításokkal foglalkozik, a lényege, hogy mesterséges intelligencia segítségével a biztosítani kívánt ingatlan adatait nyilvános forrásokból összeszedi, így az ügyfélnek nem kell azokat a kérdéseket megválaszolnia, melyek tipikusan felmerülnek egy lakás biztosításakor. A Hippo Insurance nemcsak nyilvántartásokat ellenőriz, hanem légi- és szatellitfelvételek, és okosotthonokba épített szenzorokat is. A Hippo egyébként nem a saját biztosításait értékesíti, hanem külső cégekét, akiktől jutalékot kap az értékesített termékek után. A cég egymilliárd dollárt ér.

7. Icertis

Az Icertis felhő alapú adatelemzéssel, elsősorban régi szerződések és megállapodások elemzésével és digitalizálásával foglalkozik. A tíz éves cégnek már több mint 90 országból vannak ügyfelei, többek közt az Airbus, a Daimler és a Microsoft is használják az egymilliárd dollárt érő cég megoldásait.

6. DataRobot

A DataRobot azon dolgozik, hogy automatizáljon, amennyit csak lehet egy adatelemző munkájából, nemrég vontak be 206 millió dollárnyi kockázati tőkét, mellyel értékük 1,2 milliárd dollárra húzott. Adatelemzési szoftverüket többek közt a United Airlines, a PNC Bank és a Deloitte is használja, üzemeltetéséhez a cég állítása szerint semmilyen informatikai tudás nem szükséges, csak adatok.

5. Dataminr

ai6

A Dataminr nyilvánosan, az interneten fellelhető adatokból dolgozik, mint például közösségi médiaposztok, illetve gépi tanulással és természetes nyelvfelismeréssel dolgozik ahhoz, hogy személyre szabott alerteket szállítson ügyfeleinek. 500-an használják a megoldásukat, többek közt az Amazon, a CNN és az ENSZ is, az utóbbi potenciális krízisek korai felismeréséhez. A cég 1,59 milliárd dollárt ér.

4. Lemonade

ai7

A Lemonade szintén lakásbiztosítással foglalkozik, viszont a Hippóval ellentétben ők saját terméket is értékesítenek. Egy chatbot segítségével gyűjtenek adatokat a biztosítandó személyről, illetve a kárkifizetések is részben automatizáltan zajlanak. A Lemonadenek 500 ezer ügyfele van, a cég 2,1 milliárd dollárt ér.

3. Uptake

ai8

Az Uptake járművek és gépek elemzésével foglalkozik, célja, hogy potenciális hibalehetőségeket észleljen különféle gépezetekben gépi tanulás segítségével, „legyen szó akár a hadsereg Bradley páncélozott harcjárművéről vagy a Rolls-Royce motorjairól.” Az ötéves cég jelenleg 2,3 milliárd dollárt ér.

2. Aurora Innovation

PITTSBURGH, PA - OCTOBER 17: Systems engineer, Prasad Venkiteswaran, left, and software engineer, Erick Fuentes work on testing a Volkswagen Golf that is equiped with self-driving technology outside Aurora Innovatio
Fotó: Getty Images

Az Aurorát önvezető autókkal foglalkozó szakemberek építették, akik a Teslától, az Ubertől és a Google-től jöttek el, bár a technológiai orientáció maradt, saját önvezető autók helyett ők inkább olyan technológiákat fejlesztenek, melyeket más autógyáraknak el lehet adni. A cég 2,57 milliárd dollárt ér.

1. Nuro

ai10

A Nuro önvezető teherjárművek fejlesztésével foglalkozik, fejlesztésük már több ezer szállítmányt vitt végbe sikeresen a texasi Krogerrel való partnerségnek köszönhetően. Bár alapvetően élelmiszer-szállítással foglalkoznak, személyi fuvarozásra is alkalmas a technológiájuk. A Nuro már 2,7 milliárd dollárt ér.

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
maci