Váratlan fordulat és erős évkezdés az Ersténél
Bank

Nem hisz a károgó közgazdászoknak a magyar Erste vezére, hosszabb növekedést jósol

Portfolio
Jelasity Radovánnal, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatójávalkészített interjút az Inforádió, ebből szemezgettünk.

Jelasity Radován fontosabb kijelentései (nem szó szerint):

  • Szerintem hosszabb ideig fog tartani a hazai növekedési pálya, mint ahogy ezt egyes közgazdászok károgva előre mondják. Több lábon áll, jó alapon fejlődik a magyar gazdaság. Fontos, hogy továbbra is a befektetéseken alapuljon, és nem pedig a fogyasztáson. Külföldi befektetők továbbra is attraktívnak tartják az országot, a gazdaság nem deviza, hanem forint alapú, nem változó, hanem fix kamatozású hitelekkel növekszik. Amitől elsősorban félünk, az inkább a kintről jövő politikai bizonytalanságokat illeti, mint a Brexit, a német autóipar gyengélkedése vagy más kihívás.
  • Ha a következő öt évet nézzük, akkor továbbra is közelebb lesz a GDP-növekedés a 4 százalékhoz. Jó hallani azt, hogy a kormány már most igyekszik puffereket építeni, ha esetleg valami történik arra megfelelő választ lehessen találni.
  • 2019 is egy jó év lesz a magyar bankszektornak. a kihívás az, hogy mi lesz 2-3 év múlva. A bankok hozzászoktak, hogy állampapírokat vásárolnak, aminek nagyon attraktív a kamatozása. Ez a világ drasztikusan megváltozott. Ne felejtsük el, hogy a bankok pár évvel ezelőtt még tele voltak állampapírokkal, melyek 3-4-5-6 százalékos hozamot hoztak.
  • Egyrészt bevételi, másrészt marzs nyomás van, és a költségek is nőnek. Nem csak bérnyomás van a bankrendszeren, hanem sok fejlesztés van, amit magunk vagy szabályozók miatt be kell vezetni. Ez rengeteg pénzbe került, és most történt meg először 2018-ban, hogy a bérköltségeknél gyorsabban nőttek az egyéb költségek, és a bankszektor hatékonysága romlott, ha kizárólagosan a költség-bevétel arányt nézzük (54-55%-ról felment 60 százalékra). Ehhez képest az Erstének sikerült épp az ellenkező irányba menni, ebben a mutatóban 50 százalék alatt vagyunk.
  • Az idei év erős lesz a lakossági hitelezésben, ugyanakkor az utóbbi 2-3 hónapban a babaváró hitel kannibalizálta a piacot, a további jelentős növekedés elmaradt a fedezett hiteleknél. A fedezetlen hiteleknél továbbra is 10-15 százalékos éves növekedést látunk.
  • Még nem túlfűtött a lakossági hitelezési piac, hosszú évek óta először nőtt a lakosság nettó hitelállománya 2018-ban, és a GDP-hez képest is 20 százalék alatt van az lakosság eladósodottságának aránya. Messze-mesze vagyunk ahhoz a szinthez képest, ami egy lufit kreálna.
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
deutsche bank_getty