mobilfizetés shutter
Bank

Így látják a bankvezérek a fintech-forradalmat Magyarországon

Portfolio
Nem csak a fintechek, hanem a nulla kamatkörnyezet is itt van, az információ és a „pénz” ingyen van, ebben a környezetben kell a bankoknak helyt állniuk a kihívásokkal szemben, ami nem könnyű feladat. Ugyanakkor a magyar bankszektor bevétel és profit szempontjából is erős, a fintech cégek pedig többnyire nem a bevételeikre pályáznak, inkább a költségcsökkentés oldalon szállnak be az innovációba. A hazai bankszektor digitális transzformációjáról, a fiókok és a digitális eszközök szerepéről vitázott 5 bankvezér és az MNB alelnöke a CIB és az Intesa Sanapolo által megrendezett Novathon rendezvényen.

A magyar bankszektorban a költségek csökkentésére lenne szükség, aminek az egyik eszköze az ügyfelek fióki kiszolgálása helyett a digitális csatornákra terelése lenne. Nagy Márton MNB alelnök szerint a bankfiókok jó részét be kellene zárni:

miért nem adnak minden ügyfélnek egy mobilt, és zárnak be minden fiókot? Ha nem lenne szükség bankfiókokra, akkor a verseny sokkal élesebbé válna, hiszen sokkal könnyebben válthatnának bankot az ügyfelek.

Wolf László (OTP) a bankfiókok bezárása kapcsán elmondta, ő úgy látja, a nagy fiókok ma is még mindig tele vannak, és sok olyan ügyfél van, akik továbbra is bankfiókba járnak. Szerinte még sokáig lesz erre kereslet, ezért a költségek ellenére fenntartják a hálózatot. A digitalizációval a fióki folyamatokat is javítják, fejlesztik ez is egy fontos a bankok digitalizációjának. Szerinte 5 év múlva még mindig a fiókok 90 százaléka nyitva lesz. A Raiffeisen pár év alatt bezárta a fiókjai durván felét, és ez a folyamat még nem ért véget, de a digitális kiszolgáláshoz az ügyfeleket tovább kell képezni - tette hozzá Zolnay György (Raiffeisen). 

A fintech szektorban megtanítják az embereket arra, hogy használhatják a terméküket, és csak egy-egy termékkel támadnak, jellemzően persze azzal, amelynek a profitmarzsa a legmagasabb. Magyarország nem egészen 100 fintech céggel rendelkezik, amelyek közül alig van, aki a bankok bevételeire vadászik: ilyen a Revolut és a Transferwise. Az első verzió az online, mobilról igényelhető személyi hitel esetében 22 képernyővel és egy rendkívül bonyolult folyamattal jött létre, amit végül 3 oldalra, és pár percre szorítottak le – említett egy sikeres példát Simák Pál (CIB) arra, hogyan célszerű a hagyományos termékeket digitális csatornára vinni, és hogyan lehet azt a fintechekhez hasonlóan digitális csatornára migrálni.

Zolnay György úgy vélte, 5 éve még a csatatért két oldalán harcoltak a bankok és a fintechek, de ez megváltozott. A fintechek számára nagyon nehéz lenne a nulláról számlavezetési szolgáltatást nyújtani, a Raiffeisen bank ezt felismerte, és együttműködik a fintechekkel. Wolf László elmondta, a legtöbb bank megváltoztatta a működését, agilisan működik, egyre inkább képesek innoválni, és beépíteni a fintecheket a banki működésbe. Nagy előny, hogy a hagyományos bankoknál vannak az ügyfelek, nekik kell olcsó, kényelmes szolgáltatást nyújtani.

David Moucheron (K&H) szerint pár éve a fintechekre még úgy tekintettek, mint „barbárokra a kapuknál”, akik a bankokra támadnak, de most már vannak közöttük olyanok, akiket nem lehet egyszerűen nem észrevenni, akik sikeresek az ügyfelek megnyerésében, és elhódításában. Az ügyfélélmény a kulcs ebben, és kulturális szemléletváltásra van szükség a bankoknál. A fiókbezárások kapcsán megemlítette, nagyon sok olyan ország, amely technológiailag nagyon fejlett, de még mindig rengeteg fiókkal rendelkezik.

Hegedüs Éva (Gránit) elmondta, a digitalizáció az életünket és a pénzügyi szektort is átalakítja, és ez egy gazdasági kérdés, két okból: a fintech cégek egyszerűbb és kényelmesebb szolgáltatást adnak, mint a bankok, másodszor pedig mert a digitális csatornák hosszú távon olcsóbbak, mint a fizikai bankfiókok, és a generációváltás miatt a mobilbankolás előre fog törni.  

Minden banknak megvan a saját big data adatvagyona a hitelezésben, Magyarországnak fejlesztenie kell a közös hitelezési adatbázisát, mert ezáltal tudnak védekezni a fintech cégekkel szemben. A kérdésre, hogy mit szeretne látni egy év múlva, Nagy Márton azt felelte: kevesebb bankot, kevesebb bankfiókot. Ma 100 ezer főre 200 bankfiók jut, ami nagyon magas arány.

wall street_getty
borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-172692013