bank
Bank

Felelőtlen pénzszórás akadályozza a banki aranykort Magyarországon

Soha nem látott, 560 milliárd forintos nyereséget ért el az első három negyedévben a magyar hitelintézeti szektor az MNB ma közzétett adatai szerint. A tőkearányos megtérülés azonban nem volt kiugró, 13,9% lett. A harmadik negyedév a céltartalék-képzések némi romlása ellenére jobban sikerült az előzőeknél, és 238 milliárd forintos nyereséget hozott. Jóval magasabb lehetne azonban a banki profit, ha a működési költségek nem emelkednének olyan makacsul.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

A héten jelent meg az MNB Pénzügyi stabilitási jelentése, a lényegét itt foglaltuk össze:

Megjelentek a legfrissebb hitelezési statisztikák is, ezekről itt írtunk részletesen:

A harmadik negyedévet 238, az év első három negyedévét 560 milliárd forintos nyereséggel zárta a bankszektor. Előbbi 32%-os, utóbbi 10%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A bevételek nemzetközi összehasonlításban is szépen emelkednek. A harmadik negyedévben a teljes bevételi szint (599 milliárd forint három hónap alatt) 13%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Emögött szinte kizárólag az üzleti aktivitás és a volumenek további növekedése áll, hiszen a marzsok továbbra is nyomottak. A bankszektor mintha nem hallaná meg a Magyar Nemzeti Bank javaslatát a költséghatékonyság javítására költségoldalon is: a működési költségek makacsul nőnek, a harmadik negyedévben  12%-kal múlták felül az egy évvel korábbit, az év eddig eltelt részében pedig 8%-os volt a növekedés.

 A harmadik negyedéves kamateredmény 9%-kal, a díj- és jutalékeredmény 20%-kal múlta felül az egy évvel korábbit a magyar hitelintézeti szektorban, és a kereskedési eredmény is némileg hozzátett a profithoz.

Az elmúlt években örökzöld téma az értékvesztés-képzés és -felszabadítás, hétköznapi nyelven a céltartalékok alakulása. A harmadik negyedévben 31 milliárd forinttal több céltartalékot képzett a szektor, mint amennyit felszabadított, ami még egyáltalán nem drámai, de már jelezheti a céltartalék-felszabadítások korának végét (igaz, egyszer, tavaly év végén volt már példa nagyobb céltartalék-képzésre az elmúlt években).

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

A bankszektor tőkearányos megtérülése az év eddig eltelt részében 13,9%-os volt, aminél jóval magasabb is lehetne a jegybanki költségcsökkentési elvárások komolyan vételével.

Az MNB adatai ugyanis azt mutatják, hogy 64% volt az első három negyedévben a bankszektor költség/bevétel aránya, ami rosszabb az egy évvel korábbinál és az előző évek hasonló időszakában mért 63%-nál is annak ellenére, hogy a bevételek dinamikusan nőttek.

Ha megnézzük, mitől javult és mitől romlott (volna) a bankszektor eredményessége idén, akkor azt láthatjuk, hogy a kamateredmény és a díj- és jutalékeredmény, vagyis az ügyfelektől beszedett pénzösszegek dinamikusan nőtt. A pénz- és tőkepiaci mozgások (kereskedési eredmény, árfolyamkülönbözet), vélhetően nem függetlenül a harmadik negyedévi piaci hozamcsökkenéstől, rontották az eredményt. A legnagyobb romboló tényező azonban a működési költségek több mint 100 milliárd forintos emelkedése volt az év első három negyedévében.

Az MNB ma közzétett adati azt mutatják, hogy egy év alatt a bankszektor hitelállománya 19%-kal, betétállománya 14%-kal nőtt. Ezek a számok azért lehetnek magasabb a jegybank havi adataiban láthatóknál, mert a külföldi állományok (amelyek jelentős részben az OTP leánybankjainál koncentrálódhatnak) is benne vannak. A mérlegfőösszeg egy év alatt 15%-kal nőtt a hitelintézeteknél.

Lakáshitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Címlapkép: Getty Images

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bankkartya pos terminal nfc mobilfizetes