mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Bank

Jön az idei utolsó döntés: mit üzen 2020-ra az MNB?

Portfolio
Kedden a 2019-es év utolsó kamatdöntő ülését tartja a Monetáris Tanács, a Portfolio által megkérdezett elemzők közül senki nem számít a kondíciók változására, a jegybank kommunikációjára viszont érdemes lesz figyelni. Főleg azért, mert megjelenik a friss inflációs jelentés és gazdasági prognózis is, ráadásul a jegybank azt ígérte, hogy negyedévente vizsgálja felül stratégiáját.

A kamat szinte biztos nem változik

Olyan régóta áll 0,9%-on az MNB irányadó kamata, hogy már meg sem lepődünk azon, hogy a Portfolio által megkérdezett elemzők most sem várnak változást. Bár igazából nem is indokolja semmi a kamat emelését vagy vágását, hiszen ugyan év közben elbizonytalanodtak a nemzetközi gazdasági kilátások, azóta viszont kicsit jobb adatok jöttek, így talán fellélegezhetünk. Ebben a környezetben pedig a korábban végrehajtott vágások után a Fed és az EKB is megállhat egy időre.

A Portfolio konszenzusában részt vevő hét elemző közül senki nem vár változtatást, vagyis szinte biztos, hogy marad a jelenlegi 0,9%-os kamatszint, komoly meglepetés lenne, ha innen bármelyik irányba is elmozdulna a Monetáris Tanács. Emellett az egynapos betéti kamatban sem várható változás, maradhat a mínusz 0,05%-os ráta.

Évei lehetnek még az MNB-nek az első kamatemelésig

Mivel idén már nem lesz több kamatdöntő ülés, ezért a hosszabb távú kilátásokra is kíváncsiak voltunk, azt kérdeztük az elemzőktől, hova várják a kamatszintet 2020 és 2021 végén.

Összességében jövőre senki nem vár szigorítást, az első lépés a merészebb szakértők szerint is leghamarabb 2021-ben jöhet, de még akkor sem vehető biztosra.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője például alapesetben azt gondolja, hogy 2021-ben már jöhet egy 10 bázispontos kamatemelés, de hozzátette, hogy „lehet, hogy mégse”. Becslése szerint 2021 első felében elkezdődhet a kamatfolyosó szimmetrikusabbá tétele, majd az év második felében akár kamatot is emelhet az MNB.

Nem várunk változást a kamatokban és maradhat az alapvetően laza hangvétel. Az elkövetkező negyedévre vonatkozóan dönthetnek a kiszorítandó likviditás nagyságáról, ebben szerintem nem lesz változás – hangsúlyozta Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Szerinte még 2021 végén is 0,9% lehet az irányadó kamat, vagyis legalább két évig nem mozdul majd el semerre az MNB.

A gazdaságban a forint gyengüléséből, a bérek növekedéséből és a bérek emelkedéséből származó inflációs hatásokat a mérsékelt külső infláció csak nagyon kis mértékben képes ellensúlyozni, így a maginfláció immár 2 hónapja 4 százalékon áll, míg az adószűrt maginfláció 3,6-3,7 százalékon – véli Regős Gábor. Szerinte a gazdaságban jelenlévő inflációs nyomás és az éves átlagban kismértékben cél feletti infláció indokolna némi szigorítást, ám amíg az infláció a célsávon belül van, a jegybank vélhetően kivár és csak kisebb, esetleg kizárólag verbális lépéseket tesz.

A Századvég elemzője várja a legmagasabb irányadó kamatot két év múlva, szerinte 15 bázispontos szigorítás jöhet 2021 végére.

Várakozásunk szerint azonban továbbra is változatlan szinten maradnak a monetáris kondíciók idehaza a december 17-i jegybanki kamatdöntő ülésen. E várakozásunk mögött egyrészt az áll, hogy bár 3% fölé gyorsult a hazai infláció novemberben, az még mindig jóval elmarad az MNB inflációs toleranciasávjának felső, 4%-os szintjétől. Továbbá a nemzetközi fejlemények miatt – teszi hozzá a fentiekhez Kuti Ákos, az MKB Bank elemzője.

Virovácz Péter, az ING szakembere azt tette hozzá, hogy még egy lépést tart elképzelhetőnek: a kiszorított likviditás célsávját ismét lecsökkentheti a jegybank 100 milliárd forinttal. Ezzel összhangban jelentősen visszaszoríthatná a most rekord magas devizaswap állományt. Jelenleg ráadásul sem a fiskális politika, sem az infláció, sem a gazdaság állapota nem indokolja ezt a rendkívül magas likviditást, ami a rendszerben van. Az eddigi adatok alapján ugyanis a célsáv teteje felett, vagyis 500 milliárd forint felett alakult átlagban a negyedik negyedévben a kiszorított likviditás mennyisége. Összességében tehát ez egy újabb elmozdulás lenne az ultra laza monetáris politikától. Mindez segítene a 3-hónapos Bubort visszaterelni a 20-25 bázispontos sávba, amit az MNB szeptemberben a monetáris politikai célokkal összhangban levőként értékelt. A kiszorított likviditás csökkentése okozhat meglepetést a piacok számára, így elképzelhető ennek hatására a forint további, átmeneti erősödése, de a 327,7-es ellenállási szint túl erősnek bizonyulhat.

Virovácz szerint most nem lehet eldönteni, hogy emelkedni vagy csökkenni fog-e a kamat legközelebb, az ugyanis leghamarabb 2021-ben lehet aktuális kérdés, most mindkét irányú lépésre egyforma esély van.

Jönnek a friss előrejelzések

Szokás szerint a keddi döntés után megismerjük majd a jegybank friss növekedési és inflációs becsléseit, arra is kíváncsiak voltunk, hogy az elemzők szerint mit üzenhet ezekkel a jegybank. Suppan Gergely szerint az inflációs kockázatok szimmetrikusabbak lehetnek azt követően, hogy szeptemberben lefelé mutató kockázatokat azonosított a Monetáris Tanács, emellett az idei növekedési előrejelzést javíthatják, de az már indifferens monetáris politikai szempontból.

2020-ra várhatóan továbbra is lassulást jelez majd előre a jegybank, ennek mértéke viszont lehet, hogy kisebb lesz a szeptemberi prognózisnál – mondta Nyeste Orsolya.  Szerinte az inflációban az alapvető kép várhatóan nem változik majd, legfeljebb némi finomhangolás lehet.

A friss előrejelzésben talán kicsit erősebbnek értékeli majd az inflációs kockázatokat a jegybank, a növekedéssel kapcsolatban pedig optimistábbak lehetnek – hangsúlyozta Módos Dániel, az OTP Bank elemzője.

Címlapkép: Shutterstock

üvegház - Getty-169030923
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
bankkartya pos terminal nfc mobilfizetes