Csonka Tibor OTP
Bank

Fejlesztési kényszer van a magyar vállalatokon

Portfolio
"Nem kérdés, hogy a fejlesztésre nyitott kkv-k nélkül elképzelhetetlen a gazdaság versenyképességének javítása" - mondta a Portfolio-nak Csonka Tibor, az OTP Bank vállalati területért felelős ügyvezető igazgatója. A szakember szerint egyre több ágazatban tapasztalható, hogy a cégeknek szűk munkaerő-kínálat mellett a korábbiaknál nagyobb kapacitással kell működniük.

Úgy tűnik, hogy a bankok nem állnak le a kkv-k megcélzásával, intenzív verseny zajlik a kisvállalatokért, akár még túlzott kockázatvállalás árán is. Miért ilyen fontos ez a szektor a pénzintézeteknek?

Komoly lehetőségek rejlenek ebben a szegmensben, így nem véletlen a pénzintézetek kiemelt figyelme sem. A működő vállalkozások 99,8%-a kkv, a foglalkoztatottak 71%-ának adnak munkát és a vállalatok által előállított hozzáadott érték 54%-át képviselik. Így igen jelentős a szerepük a magyar gazdaság teljesítményében.Az OTP Banknak, több évre is visszatekintve évi 20% feletti hitelállomány-bővülést sikerült elérnie a szegmensben,és természetesen továbbra is kiemelten fontos számunkra a szektor fejlődése.

NEM KÉRDÉS, HOGY A FEJLESZTÉSRE NYITOTT KKV-K NÉLKÜL ELKÉPZELHETETLEN A GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGÉNEK JAVÍTÁSA. AZ IDEI ÉVBEN DINAMIKUSAN NÖVEKEDETT A VÁLLALKOZÓK HITELFELVÉTELI KEDVE. EGYES ELŐREJELZÉSEK SZERINT IDÉN AKÁR 15-16%-OS IS LEHET A SZEKTOR HITELÁLLOMÁNYÁNAK NÖVEKEDÉSE.

Ennek okai alapvetően a kedvező makrogazdasági környezetben, az alacsony alapkamatban, valamint a kkv-k bővítését támogató állami és banki konstrukciókban keresendők. Említette a túlzott kockázatvállalást. Nos, kockázatot ebben a helyzetben sem vállalunk többet a korábbiaknál, döntéseink továbbra is a több évtizedes tapasztalaton és a szakmaiságon alapulnak.

Csonka Tibor OTP
Csonka Tibor Fotó: Szekeres Máté/Portfolio

A kkv-hitelezés továbbra is a magyar hitelpiac egyik legerősebb szegmense. Mely ügyfélszegmenseknek, ágazatoknak köszönhető ez a folyamat?

Egyre több ágazatban tapasztalható, hogy a cégeknek szűk munkaerő-kínálat mellett a korábbiaknál nagyobb kapacitással szükséges működniük. Ebből következik a fejlesztési kényszer is, a gépek modernizálására, átfogó, komplex fejlesztésekre van szükség. A hitelállomány az ágazatok többségében bővült, de a nagyarányú növekedéshez elsősorban a feldolgozóipar járult hozzá. Kiemelkedik még az építőipar és az élelmiszeripar hitelfelvétele is.

Az idei év egyik legfontosabb terméke az NHP fix volt a kkv-k számára. Hogy értékeli a programot? Mennyire váltotta be a hozzá fűzött reményeket?

Egyértelműen pozitívan ítéljük meg az NHP fix megjelenését, hiszen ezzel a termékkel még inkább kiszámíthatóbbá váltak a finanszírozási lehetőségek. A piacon elérhető beruházási hitelek közül nagyon népszerű az idei évtől elérhető, államilag támogatott NHP Fix konstrukció is, amely kiváló válasz a hosszútávú fejlesztési hitelek iránti növekvő keresletre. November 29-ig szektorszinten csaknem 11 és fél ezer vállalat kötött a program keretében hitel- vagy lízingszerződést, több mint 343 milliárd forint összegben. Az NHP Fix programnak, természetesen az OTP Bank is aktív résztvevője – az NHP Fix hitelek több mint 20%-át az OTP Csoport helyezte ki.

Sokan a gazdaság lassulásától félnek. Láthatók-e már ennek kézzelfogható jelei a kkv-k körében? Egyáltalán: milyen jelekre kell figyelni ebben a szegmensben?

A magyar gazdaság soha nem látott erőben van, kedvező fundamentumokkal rendelkezik, ráadásul a devizakitettségünk visszaszorításával a sérülékenységünk is lényegesen alacsonyabb, mint a 2008-as válságot követő időszakban. A német ipari értéklánchoz köthető erőteljes kapcsolódási pontok miatt a kedvezőtlen külső környezet hatásaitól ugyan nem tudjuk majd magunkat teljesen függetleníteni, de érdemi volumen csökkenésre nem számítunk.

Könnyű belátni, hogy a német gazdaság lassulása elsősorban arra a nagyjából 6000 magyarországi – legnagyobb részt feldolgozóipari – cégre hathat negatívan, amelyek német háttérrel működnek, vagy jelentősen támaszkodnak a német piacra. Persze a helyzet ennél összetettebb, mert ezek a vállalkozások összesen 300 ezer embert foglalkoztatnak és egy sor kisebb beszállítóval is kapcsolatban állnak, amelyek szintén megérezhetik, ha csökken a dinamika. Prognózisunk szerint az idei 5%-ról jövőre 3% közelébe lassulhat a magyar GDP-növekedési üteme.

Az OTP az idei évben egy speciális eszközzel, az OTP Business Nagykövet Programmal kereste a kapcsolatot a szektorral. Mit gondol, elérte a kívánt hatást ez a program? Milyen célokat tűztek ki eredetileg, és mennyiben valósultak ezek meg?

A program legfőbb célja az volt, hogy erősítsük vállalkozói ügyfeleinkkel kialakított partneri kapcsolatunkat, és minél több olyan javaslatot gyűjtsünk össze, amelyek megvalósításával javítani tudjuk szolgáltatásainkat, illetve akár szélesíteni azok elérhetőségét. A résztvevők javaslatai közül igyekszünk minél többet beépíteni a működésünkbe, ez a munka most is zajlik. Kiemelt prioritásunk, hogy ügyfeleink kiszolgálásában erősítsük a tanácsadói szemléletet

MÉG JOBBAN SZERETNÉNK MEGÉRTENI A VÁLLALKOZÁSOK MINDENNAPI MŰKÖDÉSÉT, MEGISMERNI ÜGYFELEINK MINDENNAPI KIHÍVÁSAIT ÉS EZEKRE SZERETNÉNK TESTRESZABOTT, GYORS ÉS KÉNYELMES PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOKAT KÍNÁLNI, LEGYEN SZÓ AKÁR EGYSZERŰ HITELTERMÉKEKRŐL, VAGY KOMPLEX, CSOPORTSZINTŰ PÉNZÜGYI MEGOLDÁSOKRÓL.

Mik a legfontosabb tapasztalatai a programnak? Miben tudnak, miben kell javítani a kkv-k és a bank viszonyán?

A résztvevőkkel együtt töltött idő egyik legfontosabb tanulsága, hogy bár a termékek és szolgáltatások ára, sokszínűsége, az innovációs képesség fontos paraméterek, de a legfőbb érték az ügyfeleink számára mégis a kapcsolattartó személye, odafigyelése, segítőkészsége és szakmai felkészültsége. Éppen ezért, ahogy már említettem, a hatékony tanácsadói kapcsolattartásra, az aktív problémamegoldásra kérjük kollégáinkat és ebben nyújtunk számukra segítséget, hogy valóban képesek legyenek tehermentesíteni a vállalkozókat.

Idén harmadik alkalommal rendezték meg ÜzletRace elnevezésű hallgatói versenyüket. Milyen tapasztalatokkal zárult ez az esemény? Miért éri meg egy nagybanknak ilyet szerveznie? Mennyire reális az, hogy valós ötleteket, tapasztalatokat szerezzenek egy ilyen versenyen, vagy inkább a trendek diktálják, hogy szükség van ilyenekre?

Idén kiemelkedően magas volt a jelentkezők száma, közel 40 felsőoktatási intézmény több mint ezer hallgatója indult a versenyen, ami kimagasló érdeklődést jelent. A megmérettetés – bár túlmutat egy pénzügyi szolgáltató tevékenységének hagyományos keretein – azért fontos számunkra, mert így tudunk közvetlen kapcsolatot teremteni, vagy ha úgy tetszik közösen gondolkodni azokkal a fiatalokkal, akik már aktív résztvevői lesznek a 2020-as évek gazdasági életének. Fontos korosztály ők, hiszen sokan közülük a vállalkozók következő generációját képviselik. Ezért is fontos, hogy megértsük igényeiket és gondolkodásukat, hiszen csakis így vagyunk képesek a további fejlődésre.

Mik a terveik a jövőre nézve a kkv ügyfélkört érintően?

A folyamatos, az ügyfelekkel való közös fejlődés, fejlesztés közös érdek. Mi ezért dolgozunk, ezért indítjuk innovatív megoldásaink fejlesztését, ezért folyamatos a kommunikáció a különböző méretű vállalati partnereinkkel, ezért fordítunk kiemelt figyelmet a fiatalabb generációkra is. Úgy gondolom, hogy szakértő kollégáink hatékony megoldásokat tudnak szállítani ügyfeleinknek, bármilyen életszakaszában is legyen az adott vállalkozás.

Csonka Tibor OTP
Csonka Tibor Fotó: Szekeres Máté/Portfolio

Stratégiánk részeként a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt fektetünk a minőségi ügyfélkiszolgálásra, hogy egyszerűbb és gördülékenyebb folyamataink, valamint személyre szabott szolgáltatásaink révén tovább növeljük partnereink elégedettségét.

Ezen felül szeretnénk, ha ügyfeleink is profitálnának az OTP Csoport régiós terjeszkedéséből. Leánybankjaink termékeivel, helyismeretével, beágyazottságával átfogó pénzügyi megoldásokat tudunk kínálni partnereink számára.

Címlapkép: Szekeres Máté/Portfolio

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
takarekbank