Orbán Viktor beszél
Bank

Ha megvalósul Orbán Viktor terve, 51+15 milliót kaphatsz a harmadik gyerekre

A kormány családpolitikai intézkedései miatt már eddig is érdemi különbség volt a két-, illetve háromgyermekesek által igénybe vehető családtámogatások összege között. Ha azonban megvalósul Orbán Viktor terve, és a háromgyerekes anyák is szja-mentességet kapnak, hatalmasra fog duzzadni ez a különbség. Kilenc családtámogatási forma összesítése alapján 51 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatással és 15 millió forintnyi kamattámogatott hitellel gyarapodhatnak azok az átlagkeresetű kétgyermekes szülők, akik a harmadik gyermeket is bevállalják – mutatják a Portfolio konzervatív számításai. Ezekkel a számokkal érdemes összevetni a harmadik gyermek felnevelésének hosszú távon becsült költségét.

Azt szeretném, hogy a háromgyerekes családokra is ki tudjuk terjeszteni, amit idén bevezettünk a négygyermekesek esetében: ne fizessenek az anyák személyijövedelemadót egész életükben – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. Azt is közölte, hogy „nagy harcban” van a pénzügyminiszterrel az újabb családvédelmi akcióterv ügyében (nem véletlenül: százmilliárdokba kerülhet ez az egyetlen elem, ahogy azt megírtuk). Ez alapján a terv valószínűleg még nem végleges, de ha a miniszterelnök támogatja, vélhetően jó úton halad a megvalósulás felé.

A VÁLTOZÁSOK MINDEN EDDIGINÉL JOBBAN MEGMOZGATHATJÁK A HARMADIK GYERMEK VÁLLALÁSÁT FONTOLGATÓ PÁROK FANTÁZIÁJÁT. ALÁBBI TÁBLÁZATUNKBAN ÖSSZEFOGLALTUK AZ EGYSZERI, ILLETVE A HOSSZÚ TÁVON IGÉNYBE VEHETŐ LEGFONTOSABB CSALÁDTÁMOGATÁSI FORMÁKAT.

Sok kisebb, gyermekhez kapcsolódó állami támogatási forma létezhet még, a kilenc legfontosabbat emeltük ki.

tamogatasok

Alábbi példánk egy olyan, viszonylag átlagosnak mondható családról szól, amelyben

 • két gyermek van,
 • a második gyermek 2019. július 1-je előtt született,
 • de a 2019. július 1-jéig elérhető családtámogatásokat és kedvezményeket már mind igénybe vették rájuk,
 • a gyermekek egyike sem lép ki 19 éven belül a (felső)oktatásból, a 40 éves édesanya 19 év múlva megy nyugdíjba,
 • a szülők átlagkeresettel (bruttó 360 ezer forint) rendelkeznek, és a következő 19 évben évi átlagban 4%-kal nő a keresetük (ha ez túl konzervatívnak tűnik, becsléseink akár reálértékként is értelmezhetők).

A gyermek születéséhez járó átmeneti egyéb juttatásoktól (GYED, GYES) eltekintettünk, de ez a végső számok nagyságrendjéhez képest szinte elhanyagolható egyszerűsítés. Azt feltételeztük továbbá, hogy az adókörnyezet és a családtámogatások rendszere a háromgyerekeres nők szja-mentességének bevezetését követően változatlan marad.

Alábbi számításunk azt mutatja, hogy e kétgyermekes család 51 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatással és 15 millió forintnyi kamattámogatott hitellel gyarapodhat 19 év alatt, ha harmadik gyermeket is vállal.

Némi magyarázat a táblázathoz:

 • a 2,6 milliós Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) július 1-je előtt már igénybe vette a család, így a harmadik gyermek révén elérhetővé váló 10 millió 7,4 millióval gyarapíthatja a családot. Ezt új lakásra, illetve kistelepülésen használt lakásra is igénybe vehetik.
 • A jelzáloghitel-elengedés ugyan július 1-je óta már a második gyermeket vállalók számára is elérhető, de a példában szereplő család ezt még nem tudta igénybe venni, mert 2019. július 1-je előtt született a 2. gyermeke, amikor még nem járt a 2. gyermek után a kedvezmény. A 3. gyermek után járó 4 millió forintos tartozás-elengedést (akár az újonnan felvételre kerülő hitelből utólag) azonban most már igényelhetik.
 • Az anya diákhitelének az elengedése korábbi szabályok szerint 2. gyermek születése esetén a tartozás felét, 3. gyermek esetén a fennálló tartozás egészét érinti. Feltételezzük, hogy 2 millió forint volt a 2. gyermek születésekor az anya diákhitel-tartozása, amelyből 1 millió forintot akkor elengedtek neki. Jelenleg 900 ezerrel tartozik, amit a harmadik gyermek születésének köszönhetően teljes egészében elengednek neki.
 • Július 1-je óta él az újautó-vásárlási támogatás 7 személyes autókra, legfeljebb 2,5 millió forint erejéig, az autó értékének 50%-áig. A harmadik gyermeket vállaló szülők ezt egy az egyben igénybe vehetik.
 • A babaváró hitel szintén július 1-je óta elérhető. A példánkban szereplő házaspár (bár a feleség 41 év alatti) nem vette még fel, mert nem tervezett új gyermeket. Az új intézkedések hatására betervezett harmadik gyermek születése előtt azonban érdemes felvennie a hitelt (ehhez számításaink szerint elegendő a jövedelmük is), hiszen a magzati lét 12. hete után nemcsak kamatmentesé válik a futamidő végéig a hitel, de 3 évre a törlesztését is felfüggesztik. A babaváró hitel egyesek számára ugyan részben (két új gyermeket vállalók) vagy egészben (három úgy gyermeket vállalók) támogatássá válhat, a példában szereplők azonban csak egy új gyermeket vállalnak, így esetükben visszatérítendő támogatásról, hitelről van szó.
 • Ugyanígy visszatérítendő a „CSOK-hitel” is, amely egy maximum 3%-os kamatozású kamattámogatott lakáshitel-típus. A példában szereplő pár korábban élt minden támogatási formával, ezért két gyermekre már igénybe vette a CSOK-hitel 10 millió forintos maximális összegét. Három gyermek után azonban 15 millió forintos hitelösszeg jár, ami 5 millió forinttal többet jelent. Az említett 4 milliós jelzáloghitel-elengedést ezen hitel terhére is igénybe lehet venni.
 • Új elemként számoltunk a női szja-mentességgel, ami Orbán Viktor szavai szerint a háromgyermekes anyák számára is igénybe vehető lesz. Az említett átlagkereset (bruttó 360 ezer forint), a hosszú távon feltételezett 15%-os szja és a feltételezett 4%-os átlagos bérnövekedés mellett 19 év alatt 18 millió forinttal gazdagodhat ebben a formában a háromgyermekes család.
 • Közel ekkora pluszt hozhat a konyhára a családi adó- és járulékkedvezmény (amit részben vagy egészben a férj is igénybe vehet) és a családi pótlék emelkedése összesen, hiszen három gyermek után sokkal több jár ezekből is, mint kettő után, lásd táblázatainkat.

Három gyermek nevelése természetesen sokkal többe kerül, mint kettőé, fenti számításaink csak a legfontosabb pénzügyi ösztönzőket mutatták be. Most nem megyünk bele abba, mennyibe kerül egy gyermek felnevelése két évtized alatt (ez nyilván mindenkinél más és más). Valószínűsíthető azonban, hogy

a fenti támogatások igénybevétele révén sokak számára a harmadik gyermek vállalásának hosszú távú határhaszna meghaladja a határköltségét. Pusztán pénzügyi szempontból ez döntő motiváció lehet a 3. gyermek vállalására a kétgyermekes párok számára.

Címlapkép: Laszlo Balogh/Getty Images

Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között