újszülött kisbaba baba alszik
Bank

Hasít a babaváró hitel, soha nem lehetett még ilyen egyszerűen felvenni

Portfolio
Hazai nagybankok tapasztalatai szerint továbbra is élénk a kereslet a babaváró hitel iránt, amelynek igénybevételét a jogszabályok az elmúlt hetekben tovább könnyítették. Fontos változás például, hogy míg korábban a gyermek születése akkor jelentette a babaváró kölcsön teljes futamidőre szóló kamatmentességét, ha a gyermek a hiteligénylés után született meg, a módosítások szerint most már utólag (a veszélyhelyzet lejártát követő 60. napig) is be lehet adni az igénylést, ha a baba a veszélyhelyzetben, illetve az azt követő 30 napon belül érkezik.

Babaváró hitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

A Gemius a Portfolio megbízásából felmérést végzett a babaváró hitellel kapcsolatos lakossági attitűdökről, itt mutattuk be a felmérés legfontosabb eredményeit:

A koronavírus-járvány ellenére élénk a kereslet a babaváró hitel iránt. Az Erste Bank például a társaság közleménye szerint a tavalyi 70 milliárd forintot meghaladó összeg után az idei első négy hónapban további több mint 30 milliárd forint babaváró hitelt folyósított ügyfeleinek, ami 15% feletti piaci részesedést jelent. Az ügyfelek több mint 90 százaléka a maximális, 10 millió forint mellett döntött. A hitelek 36 százalékánál már felfüggesztették a törlesztést, mert a magzat elérte a 12 hetes kort. A babaváró hitelek 45 százalékát Budapesten, 55 százalékát vidéki városokban igényelték a banknál.  

A hiteligénylések alig 5 százalékát kellett elutasítani az Ersténél, leginkább azért, mert az igénylők jövedelme nem felelt meg a felelős hitelezésről szóló jogszabályi követelményeknek. Harmati László vezérigazgató-helyettes elmondása szerint csupán egyetlen alkalommal, szerződéskötés céljából kell bemenni a bankfiókba, illetve ekkor kell benyújtani az előírt dokumentumok eredeti példányait.

babaváró

A hitelfelvétel egyszerűségéről számolt be közleményében az OTP Bank is. 2020 első három hónapjában a babaváró hitelek szerződéses összege 72 milliárd forint volt a hitelintézetnél. A kormány a koronavírus-járvány miatt a családtámogatási rendszer több elemén is változtatott, köztük a babaváró hiteleken április 23-ával – emlékeztetnek. Ilyen változások:

  • a személyes érintkezések számát igyekszik csökkenteni az a módosítás, amely lehetővé teszi, hogy csak a házaspár egyik tagja vegyen részt az ügyintézésben. A kölcsön igényléséhez és a szerződéskötéshez ebben az esetben csak meghatalmazásra van szükség.  
  • Korábban a gyermek születése akkor jelentette a babaváró kölcsön teljes futamidőre szóló kamatmentességét, ha a gyermek a hiteligénylés után született meg. A módosítás szerint most már utólag is be lehet adni az igénylést, ha a baba a veszélyhelyzetben, illetve az azt követő 30 napon belül érkezik, erre a veszélyhelyzet lejártát követően 60 nap áll rendelkezésre. A két hónap elegendőnek tűnhet, de azt is számításba kell venni, hogy az igénylés benyújtása előtt több dokumentumot, például a TB-igazolást is be kell szerezni az illetékes kormányhivatalban vagy ügyfélkapun keresztül elektronikus formában, ami akár több napot is igénybe vehet.  
  • A jelenlegi helyzetben a házaspárok akkor is igényelhetnek babaváró kölcsönt, ha a feleség a veszélyhelyzet idején tölti be a 41. életévét. Az igénylés benyújtásának határideje ebben az esetben a veszélyhelyzet végét követő 30. nap.
  • A kölcsön folyósításához szükséges köztartozás-mentességről a veszélyhelyzet előtti utolsó napon (2020. március 10.) fennállt állapot szerint kell nyilatkozni.
  • A kormányrendelet a Babaváró kölcsön igényléséhez feltételként szabott, három évig folyamatosan fennálló, maximum 30 napra megszakított TB-jogviszony igazolásában is tartalmaz könnyítéseket. Nem számít a jogviszony megszakításának, ha az igénylő a veszélyhelyzetben vagy az azt követő 30 napban veszíti el a munkáját és nem tud 30 napon belül elhelyezkedni. A kedvezmény a veszélyhelyzetet követő legfeljebb 90 napig érvényes, ennyi idő áll az igénylő rendelkezésére, hogy ismét rendezze a TB-jogviszonyát. Ha újra dolgozni kezd, a veszélyhelyzet idején kimaradt napokat is biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.
  • A kormányrendelet azt is lehetővé teszi, hogy a babaváró kölcsönnel rendelkezők a veszélyhelyzet utánra halasszák néhány dokumentum és igazolás bemutatását. Ezek közé tartozik a megszületett gyermek, vagy a kamattámogatást befolyásoló körülmény, változás bejelentése. A kormány a jogorvoslati határidőt is kitolta a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.

A babaváró kölcsön hitelintézeti feltételrendszerében nincs változás, továbbra is ellenőrizni kell az igénylők jövedelmi helyzetét, valamint TB jogviszony igazolása is szükséges a kölcsönigényléshez. Más bankokhoz hasonlóan az OTP Bank változatlanul arra kéri ügyfeleit, hogy Babaváró kölcsön személyes igénylését megelőzően a bank honlapján tájékozódjanak a jogosultsági feltételekről, ezzel is lerövidítve az ügyintézés időtartamát.

németország német reichstag bundestag parlament német zászló berlin
Frankfurti tőzsde
ryanair
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül
SZG_9276
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
Tulajdonost vált az MKB Bank, de még véletlenül sem a tőzsdén keresztül