Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Bank

Kemény üzenetet küldött az IMF vezére a bankok részvényeseinek

Portfolio
Tavaly mintegy 250 milliárd dollárt osztottak szét osztalék vagy részvény-visszavásárlás formájában részvényeseik között a globális szinten jelentős bankok. Ettől idén a koronavírus-járvány miatt tartózkodniuk kellene – hívta fel a figyelmet a Financial Timesban az IMF vezérigazgatója.

Kristalina Georgieva a lapban azt írta, a 2008-as válság után jelentős puffereket halmoztak fel a pénzintézetek jó minőségű tőke és likviditás formájában, ami sokak szerint ellenállóbbá tették őket a koronavírusválsággal szemben is.

2020 azonban ismét mély recessziót, 2021 pedig csak részleges kilábalást hozhat, amire a bankoknak szintén tőke- és likviditási tartalékokat kellene képezniük. Tavaly 250 milliárd dollárnyi osztalék és részvényvisszavásárlás volt a 30 legnagyobb globális banknál, és bár fájdalmas lehet egy ilyen döntés a kis- és nagybefektetők számára, idén ezt az IMF vezére szerint vissza kellene tartaniuk a bankoknak, hogy ellenállóbbak legyenek.

A bankszektor erejének megőrzése az IMF-vezér szerint most azt jelentheti a részvényesek számára is, hogy később jelentősebb kifizetéseket kaphatnak. A tőke megőrzésének szükségességét már számos bank felismerte, erre azonban szélesebb körben lenne szükség. Egyes országokban a bankok döntöttek úgy, hogy nem fizetnek osztalékot. Más országokban a felügyeletek gyakoroltak erőteljes nyomást a pénzintézetekre. A Bank of England útmutatását és ultimátumát például követték a brit bankok, Brazíliában hatósági beavatkozásra volt szükség. Fel kell frissíteni a stresszteszteket is mindenhol, hogy számszerűsíteni lehessen kedvezőtlen gazdasági forgatókönyv mellett a bankok pótlólagos tőkeszükségleteit.

A közszféra mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen megelőzni egy új bankválságot, a részvényeseknek is érdekük és kötelességük, hogy ugyanezt tegyék – zárta írását Kristalina Georgieva.

Címlapkép: Shutterstock

Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
amazonshutterstocksss
fedusa_shutter
spanyolország shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
shopping bevásárlás kiskereskedelem