OTP fiók
Bank

Nem kapsz babaváró hitelt, ha a házastársad szlovákiai magyar

Portfolio
Egy furcsa jogi csapdát írt meg az Index a babaváró hitel felvételével kapcsolatban: az OTP-nél (és feltehetően sok más banknál) magyar személyi igazolványt kérnek a hitel felvételéhez a házaspár mindkét tagjától. Hiába rendelkezik azonban egy magyar ajkú szlovákiai állampolgár szabad mozgás és tartózkodás jogával Magyarországon, nem kaphat személyi igazolványt, ami a babaváró hitel felvételére párjával közösen feljogosítaná.

Az ügy lényege, hogy egy pár babaváró hitelt szeretett volna felvenni. A babaváró kölcsön felvételéhez nemcsak az erről szóló rendeletben meghatározott feltételeknek (pl. legalább egyik félnél 3 éves tb-jogviszony), hanem a bank által előírt egyéb feltételeknek és hitelbírálati szempontoknak is meg kell felelni.

Babaváró hitelt vennél fel? Kalkulálj magadnak a Pénzcentrum kalkulátorával!

Az OTP Bank például a babaváró hitel feltételeként előírja, hogy az ügyfél devizabelföldi legyen, azaz magyar hatóság által kiállított személyi igazolvánnyal rendelkezzen. Amennyiben az ügyfél ennek a feltételnek nem felel meg, nem jogosult a babaváró kölcsön igénylésére a banknál, hiába devizabelföldi a házastársa, ő maga pedig magyar ajkú szlovákiai állampolgár.

A devizabelföldi státuszt a hitelfelvevő házaspár mindkét tagjától megköveteli az OTP, és ezt személyi igazolvánnyal lehet igazolni. Csakhogy az okmányirodában közölték a párral: a hazánkban szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek (EGT-tagállamok és Svájc polgárai) magyar személyazonosító igazolványra nem jogosultak, ők személyazonosságukat az anyaországban kiállított okmánnyal igazolhatják.

Mindez azért vonatkozik elsősorban a szlovákiai magyarokra, mert ők nagy számban nem lehetnek kettős állampolgárok a szlovákiai szabályozás miatt.

Címlapkép: Shutterstock

olaj szénhidrogén
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
helyreallitasi alap ursula von der leyen orban viktor200527
traders
wallstreet_nyse
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
szuperbank1