Kivonulna Szlovákiából az OTP?
Bank

Itt a magyar bankok friss listája: melyik mekkorát kaszált?

Portfolio
A koronavírus miatt szeptember 30-ára halasztotta a kormány az éves beszámolók elkészítésének idei határidejét a cégek számára. A „közérdeklődésre számot tartó gazdálkodók” esetében, vagyis a tőzsdei cégeknél, bankoknál, biztosítóknál és befektetési vállalkozásoknál azonban idén is május 31-e maradt a határidő. Ennek megfelelően a hazai nagybankok is közzétették IFRS szerinti egyedi beszámolóikat, és a Takarék Csoport kivételével konszolidált számaikat is publikálták, ezekből szemezgettünk.

Megnéztük a legnagyobb hazai kereskedelmi bank konszolidált számait. Amint közzéteszi konszolidált számait a Takarék Csoport is (nekünk adott válaszuk alapján ez június 25-e után  várható), ezek részletesebb elemzésével is jelentkezünk, addig is három szempont alapján mutatjuk be a nyolc bankcsoport sorrendjét: 1. mérlegfőösszeg, 2. hitelállomány, 3. adózott eredmény.

Természetesen mind a mérlegfőösszeg, mind a hitelállomány, mind az adózás utáni eredmény alapján az OTP magyarországi tevékenysége vezeti a rangsort. Mérete (mérlegfőösszege) alapján a bank lényegében akkora, mint az utána következő három bank együttvéve. A mérlegfőösszeg szerinti sorrendben tavaly nem történt változás ezen a listán, az összesítésben nem szereplő Takarék Csoport helyét azonban pontosan nem ismerjük, valahol a 4-5. helyen szerepelhet.

A hitelállomány növekedése alapján a Raiffeisen (+18%), az Erste (+17%) és az CIB Bank (+15%) volt a legaktívabb tavaly a hitelezésben, a legkevésbé pedig az uniós korlátok közé szorított MKB Bank bruttó hitelállománya emelkedett. Abszolút összegben az OTP és az Erste hitelállománya nőtt tavaly a leginkább.

A profitszámok alapján kissé más a sorrend: az OTP-t az adózás utáni eredmény abszolút összege szempontjából az Erste és az UniCredit követi, utóbbi a K&H-val volt lényegében azonos szinten. Érdekesség, hogy 2018-hoz képest 2019-re csak az OTP, az Erste és az MKB tudta növelni nyereségét, a többieknél kis mértékű csökkenés látható. Az OTP Magyarországon elkönyvelt nyeresége csaknem akkora volt, mint az utána következő négy banké együttvéve.

Bár a hazai hitelintézetek a leánybankok (lásd OTP) nyereségével együtt tavaly rekord évet zártak csaknem 700 milliárdos profittal, a hitelintézetek belföldi eredménye már csak 499 milliárd forint volt, ami 30 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és messze elmarad a 2017-es csúcstól.  2016 eleje óta így összességében 2100 milliárd forint nyereséget ért el a szektor, aminek egyébként közel háromnegyede nem a tulajdonosok zsebébe ment, hanem a jövőbeni növekedést szolgálja.

2018 eleje óta egyértelműen romlik a magyar bankszektor tőkearányos megtérülése: míg 2017-et még 17,5%-os ROE-val zárta, tavaly már csak 11,6%-os ROE-t ért el a hitelintézeti szektor.

Érdemes megnézni, minek tudható be a jövedelmezőség romlása, alábbi ábránk ehhez az eszközarányos jövedelmezőséget hívja segítségül. 2017 és 2019 között 0,6 százalékponttal romlott a hitelintézetek eszközarányos megtérülése (1,8%-ról 1,2%-ra), amiből kis egyszerűsítéssel a kamateredmény (vagyis a kamatbevételek és kamatráfordítások különbözete) romlása 0,3 százalékpontot, a kockázati költségek emelkedése, pontosabban az értékvesztés-visszaírások fokozatos eltűnése pedig 0,4 százalékpontos romlást indokolt.

Hiába kongatta az MNB éveken keresztül a harangot, a költséghatékonyságban nem sikerült érdemi javulást elérnie a bankszektornak, a működési költségek ugyanúgy 2,0%-ot vittek el eszközarányosan, mint két évvel korábban. Európai összevetésben a speciálisan magyar adóterhektől megtisztítva is csak Romániában rosszabb a bankok költséghatékonysága a magyarnál.

Hogy mit hoz az idei év, azt alapjaiban határozza meg a koronavírus. A járvány várható hatásait a nyomukban megszületett jegybanki és kormányzati intézkedésekkel együtt kell figyelembe venni. Minderről itt írtunk:

Címlapkép: Shutterstock

Frankfurti tőzsde
fiatalok a kanapén életbiztosítási szerződést kötnek
koronavirus nyaralás
molpakisztan
deviza trader forint árfolyam kereskedő
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
fiatalok a kanapén életbiztosítási szerződést kötnek