pos_terminal_bank_card
Bank

Fontos bejelentés érkezett: meghosszabbítják a kormány készpénzgyilkos programját

A jelek szerint két év alatt sem sikerült kihelyezniük azt a 30 ezer kártyaterminált a fizetési szolgáltatóknak, melyekere a kormány 80 ezer forintos támogatást ad. A program határidejét már másodszor hosszabbítják meg, ezúttal egy év haladékot kaptak a fizetési szolgáltatók a terminálok kiszórására.
Az elektronikus fizetési piac trendjeiről is szó lesz a Portfolio szeptember 3-ai Financial and Corporate IT konferenciáján. A konferenciára a jelentkezést megnyitottuk, érdemes eljönni!

A kormány két körben 30-30 ezer állami támogatású (maximum 80 ezer forintig térített) kártyaterminál-telepítésére kiírt programot indított 2016 végén összesen 4,8 milliárd forint értékben, hogy ezzel a kártyaelfogadást felpörgesse, ugyanakkor az első POS-terminálok telepítésére a csúszások miatt csak 2017 második felében került sor. Az első kör 2017 decemberében zárult, a második kör határideje 2019 márciusa volt, ezt azonban tavaly 15 hónappal meghosszabbították 2020. június 30-ig.

Az első kör termináljait sikerrel kiosztották, a második kör 30 ezer termináljával azonban a jelek szerint meggyűlt a baja a szolgáltatóknak, hiszen a kedd esti közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint a szolgáltatók egy újabb évet kaptak arra, hogy a támogatott terminálokat kihelyezzék. A következő határidőket módosították.  

  • Az új terminálok telepítésének határideje 2021. június 30. 
  • Az előleggel a szolgáltatóknak legkésőbb 2023. szeptember 30-ig el kell számolnia.
  • A szolgáltatók a támogatással érintett kártya-elfogadói szerződések adatairól vezetett nyilvántartást 2021. július 31-ig adják le.

A program kifejezetten azoknak a boltoknak, kereskedőknek teremt a piacinál olcsóbb kártyaelfogadási lehetőséget, amelyekben eddig nem volt kártyaelfogadó terminál. A már említett 80 ezer forintos támogatás kb. elég arra, hogy a program szerint pályázható modern, érintéses fizetésre alkalmas, színes kijelzős terminálokat ingyen adják oda a kereskedőknek. Szintén fontos eleme a programnak, hogy a terminál üzemeltetési és minden egyéb költségéért legfeljebb 1 százalékos jutalékot kérhetnek a szolgáltatók a kereskedőktől.  Ez a jutalék korábban a kisebb forgalmú kereskedőknél a 2-4 százalékot is elérhette.

Az első POS-telepítési program időszakában – amikor 30 ezer terminált helyeztek ki a program keretében - összességében nettó 18,5 ezerrel nőtt a boltokban üzemelő terminálok száma. A második kör kezdete, azaz 2018 első negyedéve óta közel 16 ezerrel nőtt az idei első negyedév végéig a boltokban üzemelő terminálok száma.

Azt nem tudhatjuk pontosan, hogy piaci alapon, a program nélkül hogyan alakultak volna a terminálkihelyezések, azaz a fent említett növekmény mennyiben a program eredménye, és mennyiben piaci alapú eredmény. De ha azt feltételezzük, a program második köre hasonló ütemben növelte a boltokban üzemelő terminálok számát, mint az első, és az alaptrendek nem változtak lényegesen, akkor mostanra csak 4-5 ezer államilag támogatott terminál maradt a szolgáltatóknál, melyet a program keretében kihelyezhetnek.

A Mastercard nemrégiben lapunkkal közölte, hogy az április végi riportjaik alapján közel 4,000 új terminál került ki a piacra. Viszonyítási alapként: a 2019. évi nettó terminál darabszám növekedés volt közel ekkora. A terminálok jellemzően olyan helyekre kerültek ki, ahol korábban még nem volt kártyás fizetési lehetőség, illetve a (koronavírus-járvány miatt) megváltozott körülményekhez alkalmazkodtak a boltok, éttermek is és a kiszállítói flottát szerelték fel terminálokkal.   

Valószínűleg a szolgáltatóknál ragadt állami terminálok kihelyezése a mostani határidő-hosszabbítással már könnyedén teljesíthető lesz, ugyanis jövő év elejétől a kormány szándéka szerint az online pénztárgépek mellé elektronikus fizetési lehetőséget is biztosítania kell annak a 60 ezer kereskedőnek, amelynek van online pénztárgépe, de elektronikusan nem lehet náluk fizetni. Ezt a köztelezettséget ugyan már nem csak kártyás fizetéssel teljesíthetik, hanem jó alternatívát jelenthet számukra egy azonnali fizetési rendszerre épülő olcsó megoldás is, de ehhez még informatikai fejlesztések is szükségesek lesznek.

A gazdaság további készpénzmentesítésére nagy szükség lenne, a gazdaság ugyanis még mindig úszik a készpénzben. Áprilisban a COVID-krízis miatt tömegek szorultak karanténba, ekkor sokan fordultak a digitális, online csatornák felé a mindennapi bevásárlástól kezdve a bankoláson át a számlák befizetéséig. Iparági vélemények szerint a bankolásban 1,5-2 éves digitális ugrás zajlott le, a kártyás és más elektronikus fizetési módozatok pedig sokkal jobban előtérbe kerültek. Ennek ellenére április végére nem csökkent, hanem tovább nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány: a márciusi állományhoz képest 44 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő forint készpénz értéke.

A kártyás vásárlási forgalom gyorsan, a legutóbbi negyedévben 15 százalék felett növekedett, míg a kártyás készpénzfelvételek értéke ennél kisebb mértékben emelkedett, így összességében egy hajszálra vagyunk attól, hogy többet költsünk bankkártyával, mint amennyit felveszünk a segítségükkel. 

Az elektronikus fizetési piac trendjeiről is szó lesz a Portfolio szeptember 3-ai Financial and Corporate IT konferenciáján. A konferenciára a jelentkezést megnyitottuk, érdemes eljönni!
budapest parlament híd getty stock
suzuki
koronavirus gazdasag
airbnb app
budapest tuzijatek koronavirus jarvany200713
newyork stock exchange
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
jack ma alibaba getty editorial