Turzó Ádám Pál

Turzó Ádám Pál

elemző

Ádám a Portfolio-nál a pénzügy divízió tagjaként a pénzügyi informatika/fintech területért felelős elemzőként dolgozik, kiemelten foglalkozik a bankszektor digitalizációjával, az elektronikus fizetések jövőjével, a nemzetközi fintech trendekkel. 2016-ban Junior Prima díjat kapott. Az újságírás mellett a konferenciaszervezés tartalmi részében is aktívan részt vesz, valamint 4 évig címlapszerkesztőként hangolta össze a szerkesztőség munkáját. Előbb a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szociológia BA, majd a Közgazdaságtudományi Karán pénzügy mesterszakon szerzett diplomát.
Kapcsolatfelvétel
Cikkeinek a száma: 520
Elárulta a fintech guru, min múlik a bankok túlélése

Elárulta a fintech guru, min múlik a bankok túlélése

"A bankok akkor lesznek hosszú távon eredményesek, ha a hatékonyságukat tudják javítani. Ezen fog múlni ugyanis, hogy az ügyfelekért folytatott versenyben 3, 5 vagy 10 éves távlatban milyen helyezést érnek el" - véli Nyíri József. A Finshape Hungary társ-vezérigazgatóját a Portfolio Financial IT konferencián kérdeztük a banki digitalizációs kihívásokról, a régiós digitális fejlesztési trendekről, várható fejlesztési irányokról, hatékonyságnövelésről, AI-ról és a tehetséggondozásról.

Újabb szintugrás jön a digitális fizetéseknél Magyarországon – úton a qvik!

Újabb szintugrás jön a digitális fizetéseknél Magyarországon – úton a qvik!

Jelentős átalakulás zajlik a hazai pénzforgalomban. Új elektronikus fizetési ökoszisztéma épül a 2020-ban elindult és azóta hibamentesen működő azonnali fizetési alapinfrastruktúrára. A hazai fejlesztésű, hazai szereplők által üzemeltetett, a várakozások szerint gyors, biztonságos, egyszerű és olcsó fizetési megoldások digitalizációs szintugrást eredményezhetnek a fizetésekben. Mindez támogatni fogja a pénzügyi szektor versenyképességét és a gazdasági növekedést, valamint Virág Barnabás MNB alelnök szerint hozzájárulhat az infláció csökkentéséhez is. Mind a kormány, mind az MNB stratégiai kérdésként tekintenek a hazai digitális fizetési infrastruktúra fejlesztésére, ezért a fogyasztóknak ingyenesek lesznek az új szolgáltatások.

Már az AI-forradalomra készülnek Magyarországon: sokan nagy befektetést terveznek

Már az AI-forradalomra készülnek Magyarországon: sokan nagy befektetést terveznek

Nem kérdés, hogy a mesterséges intelligencia rövid időn belül jelentősen át fogja alakítani a vállalatok működését, a hazai vállalatok a technológiában a lehetőséget, mintsem a veszélyt látják – derül ki az RSM Hungary és a Bizalmi Kör közös kutatásából. A cégek 80 százaléka már kipróbálta az AI-t, és ahol bevezették, ott jól is teljesítenek az MI megoldások. A hazai cégek több mint fele jelentős befektetésre készül az elkövetkező 3 évben a területen, jelenleg még csak a cégek hatoda költött érdemben az MI alkalmazására. A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz június 11-ei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt!

Nagy kihívás előtt állnak a bankok Magyarországon: a technológiai robbanás új problémákat szül

Nagy kihívás előtt állnak a bankok Magyarországon: a technológiai robbanás új problémákat szül

A hazai bankok nagy részében már évekkel ezelőtt elindult a DevOps trend, az átalakulás szervezeti, technológiai és folyamati szinten is érzékelhető. Létrejöttek a DevOps csapatok, megismerték az új technológiákat és előnyeiket, az agilitás és a scrum már nem ismeretlen fogalmak senkinek sem. A nagy kihívás most az, hogy ezek az eredmények a teljes IT működésére hatással legyenek - véli Jagusztin László, az Alerant technológiai vezetője. A legtöbb hazai banknál az alkalmazásmodernizációs tevékenység kerül egyre inkább fókuszba, néhány pénzintézet esetében ezek a költségek akár meg is haladhatják az új üzleti funkciók kialakítására szánt összeget - véli Darmai Gábor, az Alerant ügyvezetője. Jagusztin László a témáról előadást tart június 11-ei Financial IT rendezvényünkön. Regisztráció és részletek itt!

Megjelent a kormány új mesterterve: beköltözik az állam a mobilunkba, nagy viták a háttérben

Megjelent a kormány új mesterterve: beköltözik az állam a mobilunkba, nagy viták a háttérben

Szeptembertől indul a kormány DÁP mobilappja, amely hamarosan több millió magyar számára jelenti majd a belépési pontot a digitális államhoz. Az alkalmazást a piac felé is kinyitják: a digitális aláírást és az azonosítást a bankok, biztosítók, közműszolgáltatók is használni fogják. Ám még mindig sok a kérdőjel és a megoldandó probléma: még nem jöttek ki a rendeleti szintű részletszabályok, januárban egy szerencsétlen együttállás miatt regisztrációs cunamira számíthatunk a kormányablakokban, az azonosítás részleteiről, a díjakról is meg kellene egyezni, és a csalási kockázatokkal is foglalkozni kell. A témáról június 11-ei Financial IT rendezvényünkön is szó lesz, regisztráció és részletek itt!

Ide teszik a pénzüket a profik: ráugrottak a befektetők az AI startupokra

Ide teszik a pénzüket a profik: ráugrottak a befektetők az AI startupokra

Az AI startupok finanszírozása egyéves csúcsra futott: az idei első negyedévben 13,1 milliárd dollárnyi befektetést szereztek a területen aktív cégek, hat új unikornis született és több mega-deal is köttetett. Bár a ChatGPT bemutatása utáni negyedévhez képest csökkent is az AI startupok globális finanszírozása, de szemmel látható ugrást hozott az idei első negyedév az elmúlt három negyedévhez képest a CB Insights adatai szerint. A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz június 11-ei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt!

Új világ jön a kiberbiztonságban, több ezer cég érintett Magyarországon

Új világ jön a kiberbiztonságban, több ezer cég érintett Magyarországon

Magyarországon becslések szerint beszállítókkal együtt körülbelül 2500 céget érint az EU kiberbiztonsági szabálycsomagjának, a NIS2-nek való megfelelés - hangzott el a Telekom szakértőivel tartott háttérbeszélgetésen. A kiberbiztonsági tudatosság itthon alacsony szintű, a szabályozás ezen segíthet: ha nem lépnek a cégek, milliós bírságokat kockáztatnak. A NIS2-ben érintett cégek auditálása körül jelenleg nagy a homály, kevés a szakember, kevés az auditor, és a részletszabályok megjelenésére várunk. A témáról június 11-ei Fincnail IT rendezvényünkön is szó lesz, regisztráció és részletek itt!

Soha nem volt még ennyire emberi egy számítógép: félelmetes dolgokra vált képessé a ChatGPT

Soha nem volt még ennyire emberi egy számítógép: félelmetes dolgokra vált képessé a ChatGPT

Az OpenAI hétfőn mutatta be az új, egészen elképesztő képességekkel bíró GPT-4o AI-modelljét: valós időben beszél, fordít, lát minket, okosabb, gyorsabb, frissebb a tudása. Az új képességeknek hála gyakorlatilag emberi módon kommunikálhatunk a modellel, ami amellett, hogy lenyűgöző, egy picit azért már megint ijesztő is. A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz június 11-ei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt! 

Holnaptól letöltheted a kormány új mobilappját, Magyarország digitális útra lép

Holnaptól letöltheted a kormány új mobilappját, Magyarország digitális útra lép

Holnaptól letölthető, május 21-től használható először a kormány új mobilappja, amellyel az állami és egyes piaci szolgáltatások digitális elérését támogatják. A DÁP mobilalkalmazást a Digitális Állampolgárság Program keretében fejlesztik. Erről a témáról is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció és részletek itt!

Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

"A fiatalokat nem lehet egy eszközzel „megszerelni”, hogy ugyanúgy viselkedjenek, meg akarjanak halni a munkában, mint mi. Erre nincs eszköz, hanem csak szemüveg" - mondja Steigervald Krisztián generációkutató. Globális kultúraváltás történt: megváltozott a munkához való hozzáállás, és különösen a munkára való nevelés szokásai. A generációk közötti különbségek begyűrűznek a munkahelyekre, ráadásul a generáció-menedzsment egyszerre két nehéz feladattal néz szembe: a 30 év alattiak és az 55 év felettiek integrálásával. Az IT-szektorban, a technológiai váltásban is megfigyelhető, hogy a különböző érettségi szintű technológiák ugyanúgy, ahogy a társadalmi generációk, a mai napig egymással párhuzamosan élnek - teszi hozzá Mádi Gábor, a Shiwaforce CIO-ja. A témával június 11-ei Financial IT konferenciánkon is foglalkozunk. Részletek és regisztráció itt!

Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

Elszálltak a bérek, elfogyott a munkaerő, egyetlen út előtt áll Magyarország

A bérnövekedéssel és a munkaerő kihasználtságának a további emelkedésével eljutottunk arra a pontra, hogy gazdasági növekedést valójában csak hatékonyságnöveléssel lehet elérni, ennek kulcsa a technológia használata - véli Vinnai Balázs. Az IVSZ elnöke szerint a Digitális Állampolgárság Program jó úton halad, az AI gyökeresen átalakítja a munkát, az IT-szektorban a leépítések elsősorban azért történnek, mert a bérek elképesztően elszálltak. Az MBH Bank elnöki főtanácsadóját a pénzintézet digitális fejlesztéseiről is kérdeztük. Ezekről a témákról június 11-ei Financial IT konferenciánkon is szó lesz, a rendezvényen Vinnai Balázs is részt vesz. Regisztráció és részletek itt!

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Sokan féltik a munkájukat, a pozíciójukat a mesterséges intelligenciától (MI), amely egyre jobb eredményeket ér el a vállalati hatékonyság támogatásában, a manuális munkafolyamatok kiváltásában, ami önmagában is feszültségeket gerjeszthet egy munkahelyen. Mindeközben a munkavállalók félelme az egyik legnagyobb kerékkötője is lehet az MI-projektek sikerének. "A mesterséges intelligenciára nem szabad úgy tekinteni, mint egy tőlünk függetlenül létező, romboló erőre. A mesterséges intelligenciát tulajdonképpen mi, emberek hoztuk létre és a mi feladatunk, hogy az érdekeink mentén kordában tartsuk" - véli Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie vezető ügyvédje. Szerinte a mesterséges intelligencia egy számítástechnikai alapú munkaerő, amivel a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk és a cél az optimális feladatmegosztás az emberi és a gépi képességek mentén. Az AMI-megoldások bevezetésével egész napos konferencián foglalkozunk április 23-án, AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció és részletek a rendezvényről itt!

Új világ jön az AI-szabályozásban: hatalmas bírságot kockáztat, aki nem lép

Új világ jön az AI-szabályozásban: hatalmas bírságot kockáztat, aki nem lép

Az EU AI rendelete a világ első olyan jogszabálya, amely átfogóan foglalkozik a mesterséges intelligencia kérdéskörével. A rendelet minden EU tagállamban, így Magyarországon is teljes egészében és közvetlenül alkalmazandó. A legfontosabb teendők a cégek által alkalmazott MI rendszerek feltérképezése és kockázatalapú besorolása, az MI céges elveinek meghatározása és a cégen belül a felelős területek, emberek kijelölése - mondja lapunknak Vári Csaba,  a Baker McKenzie ügyvédje, a terület szakértője. A tét nagy, ugyanis a bírságok összege jelentős, legsúlyosabb esetekben a GDPR bírságokénál is magasabb lehet: extrém esetben az elfogadhatatlan kockázatot jelentő MI rendszerekre vonatkozó szabályok megsértésénél például a bírság összege 35 millió euró vagy az előző évi globális forgalom 7%-a lehet, amelyik magasabb. Erről a témáról is szó lesz a Portfolio április 23-ai AI in Business rendezvényén.

Percenként 50 ezer forintot loptak el a magyaroktól, kőkemény üzenetet küldtek a bankok

Percenként 50 ezer forintot loptak el a magyaroktól, kőkemény üzenetet küldtek a bankok

Percenként 2023-ban mintegy 50 ezer forintot loptak el a magyar ügyfelektől, és a károk egyre nagyobb részét viselik az ügyfelek - hangzott el az MNB sajtótájékoztatóján. A csalók ma már QR-kóddal is lopnak adatokat, hitelt is vesznek fel az ügyfelek nevében. A csalásoknál megtört a meredeken emelkedő trend, de további lépések szükségesek, ugyanis nemzetközi összehasonlításban romlott Magyarország helyezése. Megkezdődött a Giro AI-alapú valós idejű csalásmegelőző rendszerének kiépítése, a bankoknak lehetősége lesz arra, hogy a gyanús tranzakciókat leállítsák. Most zajlik a rendszer specifikációja, év végén várható a tesztelés, és jövő nyáron indul el az éles üzem. A hatóságok a spoofing (mobil hívószám hamisítás) és a kéretlen sms-ek kiszűrésén is dolgoznak, az edukációs kampányokban influenszereket is be fognak vonni.

A magyar adatvédelmi hatóság vizsgálja a ChatGPT-t, kiderült, mikorra várható döntés

A magyar adatvédelmi hatóság vizsgálja a ChatGPT-t, kiderült, mikorra várható döntés

Más tagállamok adatvédelmi hatóságához hasonlóan a NAIH is vizsgálja a ChatGPT adatkezelését, ezzel kapcsolatban még idén várható döntés - árulta el Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke lapunknak. A személyes adatok feldolgozása mind a tanítása, mind a működése során tipikusnak mondható sok MI esetén. A GDPR szerinti jogszerűségi feltételeknek itt is ugyanúgy meg kell felelni kockázatarányosan mint minden más adatkezelés esetén. Ezt megerősíti az EU új MI rendelet is - véli az elnök. A mesterséges intelligencia használatának adatvédelmi szempontjairól, a terület szabályozásáról és a legérdekesebb, legkirívóbb adatvédelmi incidensekről is kérdeztük az elnököt. A témával április 23-ai AI in Business rendezvényünkön is foglalkozunk, a rendezvényen a NAIH képviselője, Vass Norbert osztályvezető tart előadást erről.

Eljött az ideje a sárga csekk nagy ellenségének, napokon belül kötelező lesz mindenhol az új fizetés

Eljött az ideje a sárga csekk nagy ellenségének, napokon belül kötelező lesz mindenhol az új fizetés

Április elsejétől a sárga csekk nagy ellenségeként is emlegetett fizetési kérelmeket minden banknak kötelező lesz elfogadni. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve bármelyik bank ügyfele kaphat egy gombnyomással befizethető átutalási kérelmet, ezzel az eddigi talán legnagyobb akadály hárul el a megoldás elterjedése elől. Az MNB és a Giro reményei szerint a határidőt követően egyre több közműszolgáltató, állami szereplő és hatóság küld majd nekünk fizetési kérelmet: így nem kell se postára járnunk, számla- vagy kártyaadatokat pötyögnünk, vagy éppen a csoportos beszedés automatikus pénzleemelésétől tartanunk.

Kiderült, miért halasztották el az új fizetési megoldások bevezetését Magyarországon

Kiderült, miért halasztották el az új fizetési megoldások bevezetését Magyarországon

Nem minden bank készült el a fejlesztéssel a fizetési kérelmek fogadására, ezért született meg a döntés, hogy inkább eltolják a határidőt - derült ki a Számlázz.hu fintech szakmai rendezvényének kerekasztal beszélgetéséből. Április elsejétől azonban minden bank képes lesz fogadni a kérelmeket, ami új lehetőségeket nyit meg a piaci és az állami szereplők előtt. A lakossági banki ügyfelek számára ingyenes lesz a fizetési kérelmekre válaszul küldött átutalás, amely az elektronikus számlabefizetésnek és a sárga csekkeknek is alternatívájává válhat. Az elektronikus fizetések és a készpénz jövőjéről, a kereskedők AFR 2.0-val kapcsolatos várakozásairól és a csalásokról is szó volt az eseményen.

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

Mobilra költözik az állam: két fontos változás jön a digitális állampolgárság programban

Mobilra költözik az állam: két fontos változás jön a digitális állampolgárság programban

Két fontos változásról kezdeményezett társadalmi egyeztetést a kormány a Digitális Állampolgárság Program kapcsán: július elsejétől kezdve megnyitnák az előregisztráció lehetőségét a kormányablakokban, és a telekommunikációs cégeknek is kötelező lesz 2025 június 1-jétől biztosítani az állami eAzonosítás és az eAláírás használatát a saját szolgáltatásaik nyújtásakor.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.