Előfizetői tartalom

A koronavírus-válság legkeményebb hónapja: éveket zuhantunk vissza az időben

Portfolio
Az MNB ma közzétett adatai szerint május volt a hitelszerződés-kötések szempontjából a koronavírus-válság eddigi legnehezebb hónapja. Áprilist is alulmúlva 16%-kal kevesebb hitelt vettek fel a háztartások az egy évvel korábbinál, ezen belül a lakáshitelek 28%-os, a személyi kölcsönök 67%-os zuhanást mutattak. 2020 első öt hónapjában így a lakáshitelek kihelyezése 1%-os, a személyi kölcsönöké 32%-os mínuszt mutat. Az új hitelprogramok ellenére a vállalati hitelezés is visszaesőben van, miközben a bankbetétek kamatánál sok év után először elmozdulás látszik felfelé, a drasztikus megtakarítás-átrendezések viszont véget értek.

Hitelt vennél fel? Lakáshitelhez és személyi kölcsönhöz is használd a Pénzcentrum kalkulátorát! A lakáshitelezés (61,9 milliárd forintos új szerződéses összeg) a három évvel korábbi, a személyi kölcsönök (18,7 milliárdnyi új szerződés) kihelyezése pedig a négy évvel korábbi szinten volt 2020 májusában. Bár könnyen meglehet, hogy a hitelek iráni kereslet nem májusban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés