Előfizetői tartalom

Tarol az MNB szuperolcsó hitele, ezeket a bankokat rohanták meg eddig érte

Portfolio
A K&H, az OTP és az Erste Bank a legaktívabb az MNB április 20-án elindított hitelprogramjában, az NHP Hajrában, amely a legkeresettebb programnak mondható az április-május folyamán a koronavírusra adott válaszként elindult hitelprogramok közül. Április óta ez a három bank adta az eddigi kihelyezések közel 60%-át – derül ki a Portfolio gyűjtéséből. A bankok válaszai alapján a mezőgazdaság, a kereskedelem és az élelmiszeripar a program legnagyobb haszonélvezője.

A bőség zavara alakult ki az elmúlt hónapokban a kis- és középvállalkozások számára elérhető hitelprogramok szempontjából. Ezt valószínűleg a jegybanknál is érzékelték, az eligazodást ugyanis tegnap óta az MNB új, Hiteltérkép nevű platformja is segíti.

Július végéig 4 098 vállalattal kötöttek hitel- vagy lízingszerződést a bankok mintegy 285 milliárd forint összegben, a volumen 26 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 54 százaléka forgóeszközhitel, 20 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt – közölte az MNB a múlt héten, azóta már 300 milliárd forint felett járhat a program. A szektorszintű adatokat alábbi cikkünkben foglaltuk össze:

Ezúttal az egyes bankokat is megkerestük, 10 bankból 8 pedig azt is elárulta, hol tart a programban. A szerződéses összeg alapján a K&H, az OTP és az Erste a legaktívabb (ők adták a 300 milliárd forintos összeg közel 60%-át), a szuperbank létrehozásán munkálkodó három hitelintézet (Budapest Bank, MKB Bank és Takarék) viszont kisebb piaci részesedést tudhat eddig a magáénak, közülük a Budapest Bank az, amelyik a legaktívabbnak mondható. A CIB és a Raiffeisen nem adott számszerű választ a kihelyezéseket firtató kérdésünkre.

Miről szól még ez a cikk?

  • Így állnak az egyes bankok az NHP Hajrában
  • Banki sajátosságok: ágazati és cél szerinti eltérések
  • Az NHP Hajrá paraméterei

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés