Előfizetői tartalom

Beütött a koronavírus: kiderült, hol zárták el a hitelcsapokat

Portfolio
Megállította a koronavírus a vállalati hitelezés növekedését Magyarországon, és áprilistól júniusig ezt a negatív hatást az állami intézkedések, hitelprogramok sem tudták kompenzálni – számoltunk be róla több cikkünkben is. Az MNB hétfőn közzétett ágazati statisztikáiból az is kiderült, mely szektorokban torpant meg a leginkább a növekedés: meglepő módon nem a koronavírus által közvetlenül érintett turizmusban, de nem is a termelőcégeknél.

Hogy mit okozott a vállalati hitelezésben a koronavírus-válság első három teljes hónapja (áprilistól júniusig), azt talán az alábbi két ábra foglalja össze a legjobban. Egyrészt a nettó vállalati hitelfelvétel három egymást követő hónapban is negatív volt (vagyis többet törlesztettek a vállalatok, mint amennyit felvettek), amire már évek óta nem volt példa. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy a március 19-ével bevezetett törlesztési moratórium a vállalati hitelállomány 54%-a vett részt az MNB júniusi eleji tájékoztatása szerint. Enélkül becslésünk szerint havi 40-50 milliárd forintnyi tőketörlesztéssel még nagyobb lenne a visszaesés.

A vállalatok hitelállománya június végén 168 milliárd forinttal múlta alul a márciusi csúcsot, ami becslésük szerint a törlesztési moratórium nélkül 290-320 milliárd forintos, vagyis több mint 3%-os visszaesés lenne. Mind a tranzakciók, mind az állomány szempontjából megtorpant tehát a vállalati hitelezés dinamikája Magyarországon, igaz, még így is 9,7%-kal nagyobb a vállalatok tőketartozása a bankok felé, mint egy éve, 2019 közepén.

Érdekes számokat találunk, ha megnézzük a jegybanki statisztikákat arról, mely ágazatokban van visszaesés, ugyanis nem a turizmusban, de még csak nem is a termelőcégeknél tapasztalható a hitelezés megtorpanása. Ezt csak részben magyarázhatja az, hogy ezeknél a cégeknél (különösen a turizmusban) valószínűleg az átlagnál jóval magasabb arányban éltek a törlesztési moratórium lehetőségével.

Miről szól még ez a cikk?

  • A hitelezés visszaesésében leginkább érintett szektorok
  • A törlesztési moratórium furcsa hatása
  • Továbbra sem a folyószámlahitel a sláger

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés