Előfizetői tartalom

Soha nem látott kölcsönök Magyarországon: négy hónapjuk maradt az élelmeseknek

Portfolio
Bár a kormány THM-plafon bevezetésével kívánta megkönnyíteni a személyi kölcsön felvételét a nehéz helyzetbe került háztartások számára, e hitelek kihelyezése esett a legnagyobb mértékben a koronavírus-válság hatására. Aki nem akar lemaradni a 6% alatti THM-mel elérhető kölcsönökről, az még négy hónapig élvezheti az akár havi 5-10 ezer forinttal alacsonyabb törlesztőrészletet, ugyanis a THM-plafon a törlesztési moratóriumhoz hasonlóan december 31-ig tart. Megnéztük, mit ajánlanak most a bankok és pénzügyi vállalkozások.

Személyre szabott kalkulációhoz használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Évek óta találgattuk, mi fogja megállítani a lakáshitelezés szárnyalását Magyarországon, első számú tippünk a lakáspiac természetes telítődése volt, hiszen a lakáshitelek mellett a személyi kölcsönöket és a babaváró hitelt is jelentős részben valamilyen lakáscélra fordítják a háztartások.

A koronavírus lett a helyes megfejtés: 2019 első feléhez képest 3%-kal, 445 milliárd forintra esett vissza a lakáshitelek új kihelyezése az első félévben. A THM-plafon által érintett személyi kölcsönöknél azonban még nagyobb a visszaesés: szerződéses összegük 34%-kal 183 milliárd forintra csökkent.

A személyi kölcsönök árára viszont jótékonyan hatott a THM-plafon, és elmondható, hogy soha nem volt még ilyen olcsó ez a hiteltípus Magyarországon. A bankok adatai azt mutatják, hogy a most elérhető személyi kölcsönök kamata csaknem 7 százalékponttal alacsonyabb azoknál a személyi kölcsönöknél, amelyeket korábban vettek fel.

Miről szól még ez a cikk?

  • Mélyponton a kamatok
  • A legjobb személyi kölcsön ajánlatok
  • Ennyivel nőhet meg a törlesztőrészlet januárban

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés