Előfizetői tartalom

Csapatsport a pénzügyekben: nagy változásokat hoz az év vége a bankcsoportoknál

Seregdi László, MNB
Idén december végétől módosul a bankok tőkekövetelményeire vonatozó uniós rendelet (CRR), tovább finomítva a prudenciális konszolidáció követelményrendszerét. Ez még biztonságosabbá és hatékonyabbá teheti a bankcsoportok összevont alapú felügyeletét. Sokkal jobban lehet majd látni, hogy milyen, egy bankra is kiható kockázatok rejtőzhetnek az adott bankcsoport esetében azoknál a vállalatoknál, amelyek eddig kimaradhattak a szabályozás fókuszából.

A bankszabályozás fejlődésére általában jellemző, hogy a legfontosabb változások egy-egy konkrét válsághelyzet miatt jelennek meg. Így volt ez 1992-ben is, amikor a Bank of Credit and Commerce International (BCCI) botránya a bankok egyedi szintű felügyeletétől az összevont (konszolidált) felügyelés irányába mozdította el a szabályozást és a felügyeleti módszertant. Az...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés