mkt
Bank

Bankvezérek a koronavírus-válságról: ez most teljesen más, mint 2008 volt

Portfolio
Nagyságrendekkel alacsonyabb kockázattal működik most a bankrendszer, mint a 2008-as válság idején, de a koronavírus váratlan meglepetéseket okozhat még a hitelpiacon és a banki jövedelmezőségben is. A lakáshitelek és a babaváró hitelek gyorsan magukhoz tértek, a vállalati hitelezésben viszont szükség volna a garanciaprogramok átszabására, megerősítésére – értettek egyet a résztvevők a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) ma kezdődő Közgazdász-vándorgyűlésének bankvezéri panelbeszélgetésében.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Milyen állapotban érte a bankokat a válság?

A bankrendszer sokktűrő képességét jelző mutatók kivétel nélkül messze jobbak, mint 2008-ban voltak, ugyanakkor a koronavírus-válság neheze még a bankok előtt áll – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a beszélgetés moderátora bevezető előadásában. Tóth Balázs, az UniCredit elnök-vezérigazgatója szerint óriási különbség 2008-hoz képest, hogy a bankrendszer most a pozitív oldalon, a megoldás oldalán áll. Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója szerint megtanulták mára a bankok, hogy kell egyszerre krízist menedzselni és hitelezni. A bankrendszer nem utána kullog az eseményeknek, hanem az értékvesztések megképzésével eléjük megy. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója szerint a kkv-k hatékonyabb finanszírozására, különösen tőkeprogramjaira, Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója szerint a garanciarendszer erősítésére lehetne még nagyobb figyelmet fordítani. Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese úgy vélte, nagyságrendekkel alacsonyabb kockázatú a bankok portfóliója most, mint 12 évvel ezelőtt.

Milyen szintű digitalizációs fejlettségre mutatott rá a koronavírus első hulláma?

A magyar bankrendszer digitálisan nagyon fejlett, hiba nélkül állt át olyan működésére, amire nem készülhetett fel – mondta Bencsik László (OTP). Tóth Balázs (UniCredit) olyan ügyfélcsoportokat is sikerült a távoli bankolásba bevonni (pl. nyugdíjasok), akikkel korábban nem számoltak ilyen arányban. A magyar Ersténél magasabb a digitálisan bankolók aránya, mint Ausztriában vagy Csehországban – említett egy érdekességet Jelasity Radován (Erste). Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója szerint mérlegre kell tenniük, hogy a fiókfenntartás vagy a digitális tér fejlesztése-e a jövő útja. Hegedüs Éva (Gránit Bank) felidézte: sokan kételkedtek egy évtizede abban, hogy lehet digitális bankot működtetni. Szerinte most a hitelezés digitalizációja terén van teendője a szektornak és a szabályozóknak is, pl. akár videóbankon is lehetne jelzáloghitel-szerződést kötni.

Mi a vélemény a törlesztési moratóriumról és a várakozás az azt követő NPL-rátáról?

Virág Barnabás (MNB) rámutatott: a koronavírus hatását jelentősen tompította a moratórium, hiszen Magyarország teljesített a 3. legjobban az EU-ban a fogyasztás területén. Simák Pál, a CIB elnök-vezérigazgatója elmondta: náluk 50-50% a lakosságnál és 70-30% a vállalatoknál a moratóriummal nem élők, illetve élők aránya, és még mostanában is csökkent a moratóriumban benne lévők aránya. Szlovákiában opt-in jellegű moratórium volt, a lakosság 10%-a élt csak vele – hívta fel a figyelmet, nagyobb problémákat egyébként a vírus által jobban sújtott vállalati szektorokban lát. Jelasity Radován (Erste) úgy vélte, messze a 2012-2014-es szint alatt és egyszámjegyű maradhat a nem teljesítő hitele aránya, de ez nagyon függ a második hullám intenzitásától. Hegedüs Éva (Gránit Bank) szerint a moratórium az ügyfelek többségének valós megoldást nyújtott, kevesen éltek spekulatív célzattal vele. Bencsik László (OTP) elmondta: arra számítanak, hogy a jövő év második negyedében véget ér a járvány, és visszatér a gazdaság a korábbi kerékvágásba. Vida Jószef (Takarékbank) szerint fel kell készülni arra, hogy még sokan élhetnek a moratóriummal. Tóth Balázs (UniCredit) az ügyfelek monitoringjának, a problémák együttműködésen alapuló beazonosításának szükségességét emelte ki.

Hogy alakulhat a lakossági hitelezés?

Idén 11%-kal bővülhet Simák Pál (CIB) szerint a szektor hitelállománya, a moratórium amortizációt visszafogó hatása és az árértékelődések nélkül ez csak 3% lenne. Jövőre a lakossági hitelezésben 5% körüli bővülést várnak, különösen a babaváró hitelek és a lakáshitelek esetében várnak növekedést. Bencsik László (OTP) szerint a lakáshitelezés gyorsan helyreállt, ez a régió más országaira is jellemző. Hegedüs Éva (Gránit Bank) szerint a jelenleginél nagyobb lakossági hiteldinamikához jó volna a mostani piaci kamatszintnél alacsonyabb kamatok elérése. Balog Ádám (MKB) szerint sajátos pszichológiája van a válságnak, ezért rövid- és középtávon nem lehetünk felhőtlenül optimisták.

Milyen megtakarításokat keres a lakosság?

Célpontot keres magának a lakosság, nehéz megmondani, mi lesz az új sztártermék a lakossági állampapírok után – mondta Balog Ádám (MKB). Vida Jószef (Takarékbank) arról számolt be, hogy a pénzváltási tevékenység felerősödött az elmúlt két hétben, Jelasity Radován (Erste) szerint jellemző a lakosság nagy részére, hogy éppen rosszkor váltja át a pénzét másik devizára. Szerinte a MÁP+ továbbra is nagyon vonzó lesz. Hegedüs Éva (Gránit Bank) szerint szegmenskérdésről van szó, sokféle ügyfélmagatartást jellemző, az ügyfelek egy része továbbra is elsősorban a betétekben fog bízni, a sok pénzzel rendelkezők pedig diverzifikálni fognak.

Hogy látják a vállalati hitelezést és a garanciaprogramokat?

Vida József (Takarékbank) szerint inkább a likviditási és forgóeszközhitelekre nőtt meg az igény, a beruházási hitelekre nem volt akkora kereslet az elmúlt hónapokban, pedig a turizmusban például most kellene felújítani, a gazdaság beindulása mellett a likviditási pénzek kimerülése is készülni kell. Virág Barnabás (MNB) elmondta: kihívásként kezeli a jegybank a garanciaprogramokban történt uniós lemaradásunkat. Tóth Balázs (UniCredit) elmondta: majdnem két tucat kedvezményes hitel- és garanciaprogram van, el lehetne azon gondolkozni, hogy ezek számát csökkentsék, segítve a vállalati vezetőket. Hegedüs Éva (Gránit Bank) a Krízis Garanciaprogram 6 éves programjának 10 évre hosszabbítását, a bekerülési korlátok mérséklését és a garanciadíj csökkentését szorgalmazta. Balog Ádám (MKB) az állami és jegybanki programok feltételrendszerinek harmonizációját nevezte szükségesnek.

Hogy látják a bigtechek és a digitális jegybankpénz támasztotta kihívást?

A bigtecheknek a szabályozási arbitrázsban van óriási előnyük a bankokkal szemben, egyenlő játékszabályok megteremtése esetén nem lennének hátrányban a bankok – mondta Bencsik László (OTP). Vida József (Takarékbank) hasonlattal világította meg ugyanezt: miután a fintechek jórészt elvéreztek, a bigtechek zsákban futásra kényszeríthetik a bankokat, miközben ők jó sportolóként szabadon futnak mellettük. Hegedüs Éva (Gránitbank) abban hisz, hogy amit a fintechek újdonságként megragadtak, azt be kell integrálni a bankokba, és ez működik is a gyakorlatban: vagy bankká válnak a fintechek, vagy bankokkal működnek együtt. Szerinte azoknak a bankoknak van jövőjük, amelyek magukévá teszik a fintechek tudástőkéjét. Jelasity Radován (Erste) is arról beszélt, hogy a bankoknak sokkal gyorsabban kell megfelelniük a gyorsan változó társadalmi és szabályozói elvárásoknak, mint a bigtecheknek.

Címlapkép: Közgazdász-vándorgyűlés, Facebook-közvetítés

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
deutsche bank frankfurt getty stock