argentin jegybank getty editorial
Bank

Menekítik dollárjaikat a bankokból az argentinok

Portfolio
Argentína újabb szigorításokat lengetett be a tőkekontrollal kapcsolatban, ennek hírére sok argentin elkezdte kivenni a bankban tartott dollármegtakarítását – számol be a hírről a Bloomberg.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az argentin központi bank adatai szerint három nappal azt követően, hogy bejelentette, nehezebb lesz zöldhasút venni a hivatalos csatornákon keresztül, mintegy 205 millió dollár, tehát az egymillió dollár alatti bankbetétek 2%-a hagyta ott a bankokat.

A lakossági befektetők pont amiatti félelmükben gyűjtöttek inkább dollárban megtakarítást a bankokban, hogy a helyi deviza komoly leértékelődésen eshet át. Most attól tartanak, hogy a szigorítások előbb-utóbb oda vezethetnek, hogy szigorúbb dollártartási szabályokat vezetnek be. Így sokan inkább úgy döntenek, hogy otthon tartják a pénzt, semmint a bankban.

A félelmük nem alaptalan, ugyanis volt már rá példa Argentínában 2001-2002-ben, hogy az akkori gazdasági válság miatt a kormány befagyasztotta a pénzkivételeket a bankokból és minden bankban lévő megtakarítást  kötelező jelleggel a legyengült helyi devizába váltottak át.

A jegybank minden esetre igyekszik nyugtatni a lakosságot, elmondásuk szerint minden, a bankokban lévő dollármegtakarítás biztonságban van. Az ottani lakosok pesóban és dollárban denominált bankszámlával is rendelkezhetnek.

Az adatok szerint jelenleg 9,65 milliárd dollárnyi bankbetétet tart az argentin lakosság, ami azt jelenti, hogy egy számlán kevesebb, mint egymillió dollár van. Még ha jelentősebb pénzkivonás is lenne, a bankok kellő likviditással rendelkeznek ennek biztosítására, mivel a privát szféra betéteinek 88%-át likvid eszközökben tartják.

A dollárvásárlás szigorítását célzó intézkedéseket szeptember 15-én jelentette be a jegybank, azóta szinte lehetetlen a hivatalos csatornákon dollárhoz jutni. Múlt héten a kormány újabb, 35%-os adót vetett ki a dollárvásárlásra a már amúgyis létező 30%-os adó felett, ezzel is védve a helyi fizetőeszközt.

Címlapkép: Matías Baglietto/NurPhoto via Getty Images

forint200212
digitális bankolás tablet
mentoszolgalat teszteles201029
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
GettyImages-1206945181
scheer sándor
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
digitális bankolás tablet