amerikai bíró
Bank

Sírva könyörgött a bírónak "a következő Bernie Madoff", így is 22 évet kapott

Portfolio
Kezd egyre több részlet nyilvánossá válni az amerikai Maryland állam történelmének legnagyobb Ponzi-rendszeréről. A sémát üzemeltető svindlert, Kevin Merrillt a „következő potenciális Bernie Madoffként” emlegették a törvény emberei, összesen mintegy 345 millió dollárt, azaz kb. 107 milliárd forintot sajtolt ki befektetőiből. A csalást üzemeltető férfi azt ígérte ügyfeleinek, hogy hitelportfóliókat értékesít nekik, de valójában piramisjátékokat üzemeltetett. 22 év börtönt kapott.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Kevin Merrillre, a piramisjáték főkolomposára még 2018-ban csapott le az amerikai igazságügyi minisztérium, a bíróság a napokban ítélte el 22 év börtönre jelentős vagyoni hátrányt okozó csalásért.

Merrill elsősorban intézményi befektetőket károsított meg, főleg hedge fundokra és family office-okra lőtt, de néhány lakossági ügyfél is bedőlt neki. A hedge fundok többnyire szintén intézményi befektetőknek és vagyonos lakossági befektetőknek kínálnak aktív vagyonkezelési szolgáltatásokat, míg a family office-ok pénzügyi tanácsadást és vagyonkezelést kínálnak magánbefektetőknek és családjuknak.

Merrill azt állította a befektetőinek, hogy hitelkártya-tartozásokból, lakossági autóhitelekből és diákhitelekből álló portfóliókkal foglalkozik, azt ígérte, hogy a pénzből, amit neki adnak, ilyen jellegű tartozásokat vásárol, majd a törlesztő részletekből hozamot fizet nekik. Bár tényleg volt néhány hiteltartozás, amit Merrill megvett, a hozamkimutatásokat, vételi tranzakciókat rendszeresen hamisította, sokkal nagyobbnak feltüntetve a befektetési portfólióját, mint amekkora volt.

A csaló a törlesztőkből befolyó bevételek helyett az új befektetők pénzéből fizette ki a régi befektetők hozamát, vagyis klasszikus piramisjátékot üzemeltetetett. A befolyó pénz nagy részét egyébként magára költötte, drága sportkocsikat és luxusingatlanokat vásárolt. Ezeket most a bíróság mind elárverezi, hogy a befektetőket kártalanítani tudják. Összesen 189 millió dollár visszafizetésére kötelezte Kevin Merrillt a bíróság, de ők maguk is esélytelennek látják a teljes összeg visszaszerzését. Merrill feleségét is börtönre ítélték: a nőnek hat hétvégét kell majd a rácsok mögött töltenie.

A Baltimore Sun részletesen is foglalkozott a piramisjátékos tárgyalásával, melyről érdekes tények szivárogtak ki.

Merrill például sírva esedezett a bírónak, hogy könyörüljön rajta, mondván, hogy élete végéig bánni fogja, hogy visszaélt a benne bízó emberek bizalmával. A bíróra nem hatottak az érzelmek, azt állította, hogy 11 év alatt Merrill még Bernie Madoff piramisjátékát is meghaladó csalás-hálózatot épített volna fel, ha ilyen ütemben folytatja.

Az obszcén mohóság szintje egyszerűen felháborító. Mennyi az, ami elég?

– tette fel a kérdést a bíró a tárgyaláson. Amiatt is lehordta Merrillt, hogy besétált az FBI-hoz és megpróbálta kimagyarázni a helyzetet, hogy megússza a büntetést.

A tárgyaláson néhány ügyfél konkrét esetét is ismertette az ügyészség:

  • Egy 74 éves nyugdíjas 2 millió dollárt vesztett el nyugdíjcélú megtakarításaiból.
  • Egy 36 éves férfi és felesége 50 ezer dollárt bukott abból a pénzből, amit gyerekük taníttatására szántak.
  • David Price, Merrill legjobb barátja még hitelt is felvett, hogy be tudjon fektetni a svindlernél, 70 ezer dollárt bukott
  • John Paradise 250 ezer dollárt fektetett be Merillnél, elbukta az összes befektetésén kívül felesége örökségét is. A pénzt szintén gyerekeik taníttatására szánták.
aldi
boris johnson
aston martin
sebastian kurz
PSD2
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
PSD2