Előfizetői tartalom

Ez most nem egy bankválság, de úgy néz ki, durvább lesz az előzőnél

Portfolio
A koronavírus miatt a bankok ügyfeleinek egy része képtelen lesz fizetni tartozásait, és csökken a banki szolgáltatások iránti kereslet is. A McKinsey előrejelzése szerint az előző válságnál is nagyobb, 2700 milliárd dolláros hitelezési veszteséget szenvedhetnek el ezért a világ bankjai a 2020-2024-es ötéves időszakban, bevételeiket pedig 14%-kal, vagyis 3700 milliárd dollárral vetheti vissza a válság. Hosszú, kemény tél vár ismét a bankszektorra, a fejlett országok bankszektorai pedig jövőre veszteségbe fordulhatnak, azonban szerencsére most sokkal felkészültebbek erre, mint 2008-ban.

A globális bankrendszer állapotáról a Portfolio Pénzügy podcastjében is beszélgettünk Havas Andrással, a McKinsey partnerével: Kapcsolódó cikkünk 2020. 11. 13. Mekkora bajt okoz a világ bankjainak a koronavírus? "A válságállóság tesztje" – ezt a címet adta idei, tizedik alkalommal megjelenő globális banki tanulmányának a McKinsey, a tanácsadócég szükségszerűen...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái