Előfizetői tartalom

Komolyan érinti a Brexit a pénzügyi szektort: még mindig sok a bizonytalanság

Wieder Gergő, KPMG
A Brexit sok szereplőt érintett és érint, de tekintettel arra, hogy London a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja, így ezen szektort különösen érinti. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között tavaly év végén megkötött kereskedelmi és együttműködés megállapodás alapvetően nem tér ki a pénzügyi szolgáltatásokra. Azaz esetükben – a várakozásoknak megfelelően – már nem lehetséges egyik irányban sem az EU-s határokon átnyúló pénzügyi szolgáltatási tevékenységek korábbi formájának fenntartása, a passportingon alapuló határon átnyúló szolgáltatás, a fióktelepi működés lehetősége megszűnik. A 2020 karácsonyi EU-UK közös nyilatkozatok alapján az látható, hogy várhatóan ez év márciusáig dolgozzák ki az EU és az Egyesült Királyság közötti pénzügyi szabályozási együttműködési kereteket, ideértve különösen az ekvivalencia kérdéskörét - írja elemzésében Wieder Gergő, a KPMG szenior menedzsere.

Ekvivalencia Az ekvivalencia kérdésköre összetett. Az ekvivalencia egy állam azon döntését jelenti, amely bizonyos területeken (pl. tőzsdék, vagy éppen szakmai végzettségek) elismeri egy másik állam jogi szabályozását úgy is, hogy ezek nem feltétlenül egyeznek teljeskörűen. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy a kereskedőnek, szolgáltatónak mindkét államban csak egy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés