pizzamaszk
Bank

Hidegzuhany a magyar bankoktól: koronavírusos évkezdés a hitelpiacon

A körülményekhez képest erős 2020-as év után harmatgyengén kezdődött a 2021-es év a magyar lakossági és vállalati hitelpiacon egyaránt: a bankszektornak az MNB által ma közzétett adatai szerint januárban a lakossági hitelkihelyezés mintegy harmadával esett vissza 2020 első hónapjához képest, és éveket csúsztunk vissza az időben. A vállalati hitelnövekmény a moratóriummal együtt sem érte el az egy évvel korábbi szint felét sem.

Háztartási hitelezés

Ami a háztartási hitelezés fő számait illeti, januárban

  • a lakáshitelek új kihelyezése 59 milliárd forint volt, ami 27%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál,
  • a személyi kölcsönök új kihelyezése 23 milliárd forint, ami 47%-kal marad el 2020 januárjától,
  • a babaváró hitelek új kihelyezése 36 milliárdra rúgott, ami 29%-kal kisebb az egy évvel korábbinál,
  • a teljes háztartási hitelkihelyezés (folyószámlahitelek nélkül) 136 milliárd forint volt, ami 32%-os visszaesést jelent.

Két makrogazdasági indikátor, ami magyarázatot adhat a háztartási hitelpiac visszaesésére, illetve összefüggésben lehet vele:

  • a KSH előzetes adatai szerint az év első hónapjában a bolti forgalom értéke mindössze 0,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, az ettől elkülönítve számon tartott vendéglátásban 43%-os a visszaesés (mindez elsősorban a fogyasztási hitelekre hathatott negatívan),
  • szintén a KSH adatai alapján az előző hónaphoz képest 97 ezer fővel, a tavaly januárihoz viszonyítva pedig 55 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak létszáma (ez az összes hitelre rányomja a bélyegét).

A fenti hitelpiaci számok azt jelentik, hogy a lakáshitelek kihelyezése a három évvel ezelőtti, 2018-as szintre, a személyi kölcsönöké pedig a 2017 és 2018 közötti szintre esett vissza. A 2019 közepén bevezetett babaváró hitel mentette a menthetőt: ezzel együtt a lakossági kihelyezések valamivel a két évvel ezelőtti szint felett jártak még idén januárban is.

A visszaesés különösen a lakáshitelek esetében szokatlan: az elmúlt 12 hónapban még csak 2%-os visszaesés látható a megelőző 12 hónaphoz képest, ugyanez a visszaesés fogyasztási hiteleknél 22%-os, az összes háztartási hitelnél 14%-os. A lakáshitelek piacára ugyanakkor pozitívan hathat idén a családtámogatások bővülése, különösen az otthonfelújítási támogatás megelőlegezésére felvehető otthonfelújítási kölcsön február 1-jei megjelenése a bankpiacon.

Mindez nem jelenti azt, hogy több hitelt törlesztenénk, mint amennyit felveszünk, ennek elsődleges oka pedig a törlesztési moratórium, ami becslésünk szerint akár közel havi 100 milliárd forinttal is felfelé tornázhatja a nettó tranzakciós adatokat a háztartások esetében.

A törlesztési moratóriumnak is köszönhetően egy év alatt még 13,9%-kal növekedett a bankok háztartási hitelállománya, ezen belül a lakáshitelek 10,0%-kal, a személyi kölcsönök 10,9%-kal magasabb tőketartozást mutatnak, mint egy évvel korábban.

A háztartási hitelek árazásában nem történt radikális változás egy év alatt annak ellenére, hogy időközben (2020 márciusától 2020 decemberéig) volt egy THM-plafon. A lakáshitelek átlagos THM-e egy évvel ezelőtt 4,4% volt, idén januárban pedig 4,2%. A személyi kölcsönök kivételt jelentenek: itt a THM-plafon megszűnése után az egy évvel korábbihoz képest is drágulás látható: 10,9%-ról 11,8%-ra nőtt a THM annak ellenére, hogy megjelentek a piacon az első fogyasztóbarát személyi hitelek (ezek részesedése azonban még alacsony lehetett az új kihelyezéseken belül).

A lakáshiteleknél továbbra sem népszerűek a változó kamatozású termékek, azonban ezeknél látható egy furcsa jelenség: a néhány hónappal ezelőtt 3% alatti szintről az átlagkamatuk 4%-ra emelkedett. Ez arra utal, hogy a kevésbé tudatos és rosszabb hitelképességű ügyfelek teszik ki azt a kevés százalékot, akik ezt a terméket választják (annál is inkább, mert a kalkulátorok alapján ezek többségének a kezdeti törlesztőrészlete is magasabb, mint a fix kamatozású hiteleké).

Háztartási betétek

2020 egészében erőteljesen nőttek a betétek, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok tartalékolással reagáltak a megnövekedett gazdasági-pénzügyi bizonytalanságra. A 2021. januári adatok erről egyelőre keveset mondanak: kisebb volt a betétek havi növekménye, mint például két évvel ezelőtt, ugyanakkor 2020 első hónapjával ellentétben most nem következett be visszaesés: a nettó háztartási betéti tranzakciók volumene +52 milliárd forint volt. Emögött a törlesztési moratórium miatti megtakarítás is állhat persze, ami 2020 januárjában még nem volt aktuális.

Egy év alatt a háztartási betétállomány 18,4%-kal, a lekötés nélküli betétek állománya 23%-kal növekedett, így utóbbiak már több mint 77,1%-os arányt képviselnek a betétállományon belül.

A betéti kamatok területén immár évek óta nincs különösen látnivaló: a rekordalacsony szint továbbra is kitart. Az egy évvel korábbi szinten (0,3%) körül vannak az átlagkamatok például az éven belül lekötött forintbetétek esetében.

Vállalati hitelek és betétek

A beruházások elhalasztása, a törlesztési moratórium és mindeközben a relatív forrásbőség következtében a vállalatok betétállománya is jelentősen felduzzadt az elmúlt egy évben (csaknem 26%-os éves növekedés), januárban viszont majdnem 500 milliárd forintot kivontak a betétekből. Ez azonban év elején nem meglepő, szezonális jelenség: minden évben előfordul hasonló.

val

A céges hitelállomány évi 10,5%-ot növekedett úgy, hogy a törlesztési moratórium hatása nélkül bőven ez alatt lett volna a növekmény, de a körülményekhez képest így is szép teljesítmény a bankoktól. Január hónap azonban gyenge volt a nettó tranzakciók szempontjából: az egy évvel korábbi 77 milliárd forint után 34 milliárd forint volt a vállalati hitelfelvételek többlete a hiteltörlesztésekhez képest, ami a moratórium nélkül valószínűleg nettó hiteltörlesztést jelentene.

A vállalati hitelpiac viszonylagos stabilitásának és a törlesztési moratóriumnak köszönhetően az elmúlt 12 hónapban 737 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a vállalatok, mint amennyit törlesztettek. A jegybanki és állami hitelprogramoknak köszönhetően eltolódott a hitelszerkezet a forinthitelek irányába: a devizahitelek nettó tranzakciója ezen belül -146 milliárd volt.

Címlapkép: Getty Images

coinbase
waste
koronavírus vakcina oltás
gyerekek programoznak iskola számítógép
japan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Praktikus módszerek, portfólióépítés.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
bankholding