ekb ekb
Bank

Ennek a múltkor se volt jó vége: túl sok hazai állampapírt tartanak az európai bankok

Portfolio
Rekord szintre ugrott az olasz és francia bankok saját országuk felé fennálló állampapír-kitettsége a pandémia kezdete óta, ami a Financial Times cikke szerint ismét felfűtheti a bankszektor túlzottan egyoldalú kitettségével kapcsolatos aggodalmakat.

A februárral bezáruló egy évben az eurózóna bankjainak hazai állampapír-kitettsége több mint 140 milliárd euróval 2100 milliárd euró fölé emelkedett – írja a Financial Times az EKB adataira hivatkozva.

Az eurózóna bankjai közül az olasz bankszektor hazai állampapír-állománya tavaly augusztusban rekord szintre, 712 milliárd euróra nőtt és azóta csak kicsivel esett vissza. A pandémia alatt a legnagyobb mértékű növekedést a hazai állampapírok felé a francia bankok mutatták fel: szeptemberben 431 milliárd eurónyi államkötvényt tulajdonoltak, ami tavaly február óta több mint 18%-os bővülésnek felel meg.

Az, hogy a bankok ennyire nagy kitettséget építettek ki a hazai állampapírpiacon, felhozza azokat a félelmeket, amiket a piac az európai hitelválság idején élt meg egy évtizede, amikor a bankok túlzott állampapír-kitettsége egyfajta ördögi kört alakított ki az üzleti és állami szféra között, egymást gyengítve, ami végső soron az eurózóna fennállását is veszélyeztette a lap szerint.

A bankok hazai állampapír-kitettségének problémáját azóta sem sikerült megfelelően megoldani, ez pedig a jelenlegi pandémiában az államháztartási hiányok növekedésével újra felerősödik – mondja Heike Mai, a Deutsche Bank bankpiaci elemzője.

A lap kitér arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt az eurózóna-beli országok az utóbbi egy évben rekord mennyiségű kötvényt bocsátottak ki, hogy fedezzék a kiadásokat, ezzel pedig először haladta meg a GDP 100%-át a blokk eladósodottsága.  

A görögök 2015-ös kimentése után valamelyest csökkent az eurózóna-beli bankok hazai állampapír-kitettsége, de a pandémia idején ismét női kezdett, főként az olasz és francia hitelintézetek körében. A Financial Times megjegyzi, hogy az olasz bankok olasz állampapír-kitettsége a teljes eszközállományuk 18%-ára és a tőkéjük duplájára rúg, ezzel az ő kitettségük a legmagasabb az állam felé Európában.  

Címlapkép: Getty Images

frankfurt
szíria háború
Budapesti Értéktőzsde
vakcina választás vakcina
usaorosz
gery neville

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
nappali szoba lakás belső