megtakarítás
Bank

Moody’s: 5400 milliárd dollárnyi extra megtakarításon csücsül a világ lakossága

Portfolio
A koronavírus hatására az emberek globálisan 5400 milliárd dollárnyi extra megtakarítást halmoztak fel a Moody’s becslései szerint, ami várhatóan nagy löketet adhat majd a pandémiából való gazdasági kilábalásnak – számol be a hírről a Financial Times.

A Moody’s becslései szerin a háztartások világszerte az első negyedév végéig összesen 5400 milliárd dollárnyi extra megtakarítást halmoztak fel a pandémia kezdete óta a 2019-ben látott fogyasztási mintához viszonyítva – írj a lap.

Azzal, hogy mindeközben egyre jobb a fogyasztói hangulat a világban, arra lehet számítani, hogy jelentősen megnő majd a fogyasztás, mihelyst lazulnak a koronavírus miatt hozott védelmi intézkedések és korlátozások, ez pedig nagy löketet adhat a világgazdaságnak.

A Moody’s becslései szerint, amennyiben a fogyasztók extra megtakarításaik mintegy harmadát elköltik, az a globális GDP több mint 2 százalékpontos emelkedését jelentheti idén és a következő évben.

A lap kitér arra, hogy annak ellenére, hogy tavaly a világgazdaság a modern történelemben eddig nem látott visszaesést szenvedett el a koronavírus miatt, a fejlett országok háztatásainak megtakarításai védve maradtak, köszönhetően a kormányzati gazdaságélénkítő csomagoknak, emellett az emberek maguk is visszafogták fogyasztásukat a bizonytalan idők miatt. Ezek eredményeképp tavaly a fejlett gazdaságokban a háztartások megtakarítási rátája az évszázad legmagasabb szintjére ért az OECD adatai szerint, sok országban rendkívüli ütemben nőtt a bankbetétben tartott megtakarítások állománya.

A Moody’s közgazdásza szerint az extra megtakarítások a fejlett gazdaságokban öltötték a legnagyobb mértéket, különösen Észak-Amerika és Európa emelkedik ki a sorból. Csak az USA-ban a háztartások több mint 2000 milliárd dollárnyi extra megtakarítást halmoztak fel a hitelminősítő becslése szerint.  

A közel-keleti országok között is voltak olyanok, ahol a kormányzati támogatásnak köszönhetően szintén sikerült többet megtakarítaniuk az embereknek, de Ázsiában például alacsonyabb volt az extra megtakarítások mértéke a világ egyéb régióihoz képest, ami annak tudható be, hogy ezekben az országokban sikeresebben tudták féken tartani a járványt, így a háztartási szokások vonatkozó hatása is kisebb volt. Összességében azonban minden régióra igaz, hogy a megtakarítások java része egyenlőtlenül oszlik el és leginkább a gazdagabb háztartásoknál koncentrálódik.

A Morning Consult fogyasztó hangulatindexe szerint több országban is a tehetősebb háztartások harmada nyilatkozta azt, hogy itt az idő a nagyobb vásárlásokra, de a szegényebb háztartások nem így vélekedtek. A Goldman Sachs közgazdászának becslése szerint az amerikai extra megtakarítások a leggazdagabb 40%-ba tartozók kezében vannak, és ez szerinte visszafogja majd a gazdasági növekedést, mivel a vagyonosabb emberek ennek csak egy részét fogják elkölteni.

Hasonló megállapítások jöttek más országokból is, a Bank of England adatai szerint a brit háztartások közel háromnegyede mondta azt, hogy a megnövekedett megtakarításaikat továbbra is bankbetétben kívánják tartani. Mások a hiteleiket rendeznék belőle vagy a nyugdíjra tennék félre.

Címlapkép: Getty Images

Novák Katalin
budai vár, várnegyed
koronavirus
pfizervakcina
Bitcoin
operativ torzs
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
euro