erstekampusz
Bank

Erős évkezdés az Ersténél, enyhül a koronavírus szorítása

Portfolio
A Reuters 305 millió eurós piaci konszenzusát meghaladó, 355 millió eurós adózás utáni eredménnyel zárta 2021 első negyedévét az Erste Group. Az erős évkezdés hátterében a kockázati költségek csökkenése és a díjbevétel bővülése áll. Részvényenként 0,5 eurós osztalék jöhet a banknál idén májusban, tovább 1 eurót pedig későbbi osztalékfizetésre tesz félre a bankcsoport az EKB korlátozásainak feloldását követő időszakra.

Meglehetősen ellenálló volt a közép- és kelet-európai régió a válsággal szemben, az Ersténél ezzel magyarázzák, hogy a nettó nyereség 355 millió euró volt az első negyedévben, vagyis 50,9 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, köszönhetően az alacsonyabb kockázati költségeknek. A működési eredmény 31,5%-kal nőtt, a nettó kereskedési eredmény és a piaci értéken nyilvántartott eszközökön elért eredmény pozitívvá válása miatt, miközben a rekord díjbevétel ellensúlyozta a nettó kamatbevétel visszaesését.

A nettó kamatbevétel 1,17 milliárd euróra, éves összehasonlításban 4,6 százalékkal mérséklődött, ami az alacsonyabb kamatkörnyezet és árfolyamhatások következtében csökkenő csehországi nettó kamatbevételhez köthető. A nettó díj- és jutalékbevétel 7,1 százalékkal 540 millió euróra nőtt az összes díj- és jutalékbevételi-kategória növekedése, de elsősorban az értékpapír-üzletág és a vagyonkezelésben elért bevételek bővülése miatt. A kereskedési tevékenység nettó eredménye és a piaci értéken nyilvántartott pénzügyi eszközök nyeresége/vesztesége sorokon a bevétel jelentősen meglódult, 66 millió eurós pozitív eredmény született, szemben az előző év hasonló időszakában jelentkező közel 120 millió eurós veszteséggel. Mindkét tételnél főként átértékelési hatások jelentkeztek. Mindezek eredményeként a működési bevétel 10 százalékkal nőtt éves szinten, 1,83 milliárd euróra.

Az első negyedévben a bankcsoport alacsony szintű, 35,7 millió euró kockázati költséget képzett (42 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban), mivel a régió kockázati környezete kedvező maradt (utoljára 2019 őszén mutatott ki a bankcsoport ennél kedvzőbbet) ellensúlyozni tudták a magasabb adóterheket a kisebbségi részesedésekből származó jövedelem csökkenését. A kockázati költség az átlagos bruttó ügyfélhitelek állományának arányában 8 bázispontot tett ki (szemben az egy évvel korábbi -62 millió euróval és 15 bázisponttal), miután Ausztriában és Romániában jelentős céltartalék-felszabadításokra is sor került.  A bruttó ügyfélhitelekhez viszonyított NPL-ráta 2,6 százalékra javult (2020. év vége: 2,7%). Az NPL-fedezeti arány 89,5 százalékra nőtt (88,6 százalékról).

Az általános igazgatási költségek 0,7 százalékkal 1,10 milliárd euróra csökkentek, amit a személyi jellegű kiadások 1,2 százalékos mérséklődése (622 millió euróra) is elősegített. A létszám (teljes munkaidős egyenérték szerint) 0,6 százalékkal csökkent az időszak végére 45 690 főről 45 411 főre. Az egyéb igazgatási költségek változatlan szinten maradtak: 0,3 százalékkal nőttek, 346 millió euróra, annak ellenére, hogy a betétbiztosítási alapokba fizetendő hozzájárulások 22 százalékkal, 108 millió euróra emelkedtek. A 2021. teljes évre várható hozzájárulások zöme már szerepel a kimutatásban.  Az amortizáció és értékcsökkenés majdnem változatlanul (1 százalékkal csökkenve) 135 millió eurót tett ki.

Az ügyfélhitelek állománya 1,1 százalékkal nőtt az év eleje óta, 168 milliárdra (egy év alatt több mint 4% volt a bővülés), az ügyfélbetétek 7,5 százalékos növekedést követően 205 milliárd eurót tettek ki (egy év alatt 13%-os bővülés). A hitel/betét ráta 81,7 százalékon áll. A bankcsoport mérlegfőösszege jelentős mértékben, 305,0 milliárd euróra nőtt, 9,9 százalékkal az előző pénzügyi év végéhez viszonyítva. A növekedés elsősorban a központi bankoknál tartott nagymértékű készpénz-állománynak köszönhető, nem utolsó sorban a TLTRO (Célzott Hosszabb Lejáratú Refinanszírozási Művelet), az EKB hitelezést elősegítő eszközének megnövelt keretének eredményeként. A kokázatokkal súlyozott eszközérték növekedésével magyarázható, hogy a nyereség ellenére az elsődleges Tier-1 tőkeráta (CET1, végleges) 14,2 százalékról 14,0 százalékra mérséklődött.

Ami az egyes országokat illeti, Ausztriában 177, Csehországban 94, Romániában 75 millió eurós nyereséget számolt el a bankcsoport. A magyar operáció 40 milliós nyereséget hozott össze, tavaly egész évben sikerült neki 56 milliót. 2020 első negyedévéhez képest Ausztriában, Magyarországon és Horvátországban ugrott meg a legnagyobb mértékben a társaság profitja.

Stefan Dörfler, az Erste Csoport pénzügyi igazgatója kiejelentette: „Jól kezdtük 2021-et, amely a biztos fellendülés évének ígérkezik. Üzleti tevékenységünk jó mederben halad, nyereségességünk óriási lökést kapott a kockázati költségek csökkenése, valamint a díj- és jutalékbevételek növekedése miatt”.

Az erős évkezdés hátterében a kockázati költségek csökkenése és a díjbevétel bővülése áll. 0,5 eurós osztalék jöhet a banknál idén májusban, tovább 1 eurót pedig későbbi osztalékfizetésre tesz félre a bankcsoport az EKB korlátozásainak feloldását követő időszakra.

Mivel a gyorsjelentés kedvezőbb lett a vártnál, jó esély van rá, hogy a részvénypiac is kedvezően fogadja az első negyedéves számokat.

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
ubs_shutterstock-20170323