Erste fiók Győrben
Bank

Erősen indította az évet a magyar Erste Bank, a második félév akár még jobb lehet

Portfolio
15,1 milliárd forintos nyereséget ért el a – részben átmeneti tételek miatt – jelentősen emelkedő bevételi szint mellett a magyar Erste Bank az első negyedévben. A jelzáloghitelezésben, a kkv-hitelezésben és a vagyonkezelésben növekedést, a fogyasztási és a nagyvállalati hitelek esetében viszont visszaesést regisztrált a bank az elmúlt egy évben. A bank vezetői optimistán várják a második félévet.

Az osztrák anyabank első negyedéves gyorsjelentéséről itt számoltunk be:

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató a bank online sajtótájékoztatóján elmondta:

 • 2021-től a bankok számai kicsit másképp fognak kinézni, mint eddig: a 2020-ban be nem fizetett kamat a moratórium a lejárat végéig kissé növelni fogja a kamatbevételeket.
 • A bank működési bevétele 24%-kal, 9 milliárd forinttal lett magasabb az első negyedévben, mint egy évvel korábban, amihez egyszeri bevételek is hozzájárultak, a növekedés mintegy fele ugyanis ilyenből származott.
 • Eközben a működési költségek csak 6%-kal nőttek, így 44%-kal lett jobb a működési eredmény, mint egy évvel korábban, így a költség/bevétel aránya 45,5%-ra esett.
 • Kevesebb mint 1 milliárd forintnyi kockázati költséget számolt el a bank (tavaly az első negyedévben még nettó felszabadítás történt) az első negyedévben.
 • 6%-kal nőtt egy év alatt a bank hitelállománya, ebből a lakossági hitelállomány 17%-kal nőtt, a vállalati viszont 4%-kal csökkent. A teljes betétállomány csaknem 21%-kal bővült (ezen belül a vállalati 34%-kal), a teljes ügyfélvagyon 24%-kal nőtt.
 • A nem teljesítő hitelek aránya (NPL-ráta) 2,2%-ról 2,9%-ra nőtt a banknál, a moratórium után derül ki pontosan, hogy teljesít a hitelportfólió.

A törlesztési moratórium június 30-a utáni sorsát még az Ersténél sem látják, de az biztos, hogy az Erste nem a hitelek felmondásával és a követelések értékelésével fogja kezdeni, hanem egyedi megoldásokat igyekszik találni a törlesztési nehézségekre.

Harmati László lakossági vezérigazgató-helyettes ismertette:

 • Az első negyedévben 5%-kal több jelzáloghitelt adott ki az Erste, mint 2020 jórészt vírusmentes első három hónapjában.
 • A babaváró hitelek kihelyezése viszont 28%-kal, a személyi kölcsönöké 30%-kal visszaesett, a mikrovállalkozói hitelek viszont 39%-al nőttek.
 • A hitelezésben a második félév szokott erősebb lenni, arra számítanak, a fogyasztás hitelek 60-65%-a a második félévben fog jönni, amennyiben a nyitás pozitív forgatókönyv mellett megtörténik.
 • Erősödött a kártyahasználat, a digitálisan aktív ügyfelek aránya 56%-ra nőtt (2019 végén ez 48% volt), az online vásárlásoké 19%-ra. Bár az év gyengén indult, márciusban már 4%-kal nagyobb volt a kártyahasználat, mint egy évvel korábban.
 • Többek között a George digitális platform bevezetésének köszönhetően a csak mobilbankot használók aránya nő a leggyorsabban. 308 ezer George app használójuk van, a George-számlák 10%-át tisztán online nyitják az ügyfelek.
 • A 3867 milliárd forintos ügyfélvagyonukból 1577 milliárd volt betétállomány, 2290 milliárd egyéb vagyon.

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta:

 • nagyot emelkedett tavaly az ügyfelek részvénykitettsége, az Erste World ügyfeleknél 36%-ra, a Private Banking ügyfeleknél 29%-ra; a magyar és külföldi részvények aránya pedig most 50-50%,
 • 2019 végéhez képest 28%-kal nőtt a vagyonkezelt állomány az Ersténél, az ügyfelek elindultak a kockázatosabb eszközök irányába, és csökkent a készpénzkitettség, privátbanki hangulatindexük pozitív hangulatváltozást mutat.

Szabados Richárd, a vállalati üzletág vezetője elmondta:

 • 781 milliárd forint volt a negyedév végén a teljesítő vállalati hitelállományuk, ami 4%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál egyrészt az új volumen visszaesése, illetve két idei és egy tavalyi nem várt visszafizetés miatt, emellett a moratóriumos ügyfelek aránya náluk kevesebb, mint a szektor átlagában.
 • A hitelállomány visszaesését a nagyvállalati és az ingatlan ügyletek okozták, a kkv-hitelállomány 13%-kal nőtt egy év alatt.
 • Jó hír, hogy az első negyedévben 15%-kal nagyobb tranzakciós volumen zajlott a cégeknél, mint egy évvel korábban, a nem működő hitelek aránya pedig csak kis mértékben, 3,7%-ra nőtt. A vállalati betétállomány nagy mértékben, 34%-kal nőtt egy év alatt, ennek mintegy 40%-a devizában van.
paks 2
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
elektromos tolto 5 perc alatt 210307
vakcina pfizer oltópont koronavírus
balaton
vakcina koronavírus oltás

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
bankhitelmaszkban