járványpénzügyek
Bank

Eldőlt, mi lesz a törlesztési moratórium sorsa Magyarországon

Megszületett a megállapodás, legalábbis már megvannak annak fő vonalai: a törlesztési moratórium a maihoz hasonló formában június helyett augusztus végéig maradhat velünk – értesült a Portfolio. Politikailag erősen motiváltnak tűnik a másik fontos döntés: aki nyár végéig külön jelzi igényét (opt-in), az a jövő évi választások utánig, 2022 közepéig veheti igénybe a törlesztés szüneteltetésének lehetőségét. A megállapodás szerteágazó hatásaival június 9-ei Hitelezés 2021 konferenciánkon kiemelt témaként foglalkozunk, érdemes regisztrálni.
Információk és regisztráció a Portfolio június 9-ei Hitelezés 2021 konferenciájára:

Nézőpontok találkozása

A kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség részvételével az elmúlt hetekben zajlottak a tárgyalások arról, mikor és hogyan vezesse ki, illetve hosszabbítsa meg Magyarország a jelen állás szerint 2020. március 19-étől 2021. június 30-áig tartó, így is már Európa legnagyvonalúbb és leghosszabb ideig élő, központilag szabályozott hiteladós-segítő szisztémáját.

Ahogy a Portfolio közelmúltbeli online konferenciáján is kiderült,

 • a bankok egyrészt abban érdekeltek, hogy egy szelektív, csak a veszélyeztetett adósokra kiterjedő módon hosszabbodjon meg a moratórium, másrészt a banki kockázatkezelés, informatika és adminisztráció felkészítése szempontjából fontos számukra, hogy mielőbb tisztázódjanak a jövőbeni szabályok,
 • bár a kormány is érzékelte, hogy a több mint 15 hónapig tartó moratórium nagyon hosszú (Európában talán csak Ciprus és Portugália alkalmazza ennyi ideig a könnyítést), azt semmiképpen sem szerette volna, hogy adósok tömegei kerüljenek a 2022 tavaszi választások előtt nehéz helyzetbe a moratórium megszűnése miatt, és hogy a hitelek nem fizetése politikai témává váljon (ezért hosszabbították meg például a kilakoltatási moratóriumot a veszélyhelyzet végéig),
 • a Magyar Nemzeti Bank egy óvatos és szelektív hosszabbítás mellett állt ki, amelynek lényege az, hogy a moratóriumból kikerülőket minél kisebb sokk érje: 1. a felhalmozott kamattartozásukat bármikor díjmentesen előtörleszthessék; 2. aki a hosszabbított futamidő helyett a magasabb törlesztőrészletet választaná a moratórium után, az ezt megkaphassa; illetve 3. felvetette a jegybank egy lépcsőzetesen, hónapok alatt visszaállított törlesztés lehetőségét a rászoruló adósok számára.

A megállapodás lényege

Hogy melyik fél mely konkrét javaslatai mentek át, azt nem ismerjük teljeskörűen. A Portfolio értesülése szerint azonban öt dolog már biztosnak tűnik:

 1. Megszületett a megállapodás a törlesztési moratórium sorsáról a kormány, az MNB és a Magyar Bankszövetség között, legalábbis ami a fő vonalakat illeti.
 2. A jelenlegihez hasonló formájában a moratórium nem 2021. június 30-áig, hanem 2021. augusztus 31-áig marad fenn.
 3. Később is lesz lehetőség a moratórium igénybevételére, azonban már nem automatikus jelleggel, vagyis nem azok vehetik majd igénybe, akik passzívan benne maradnak (nem élnek az opt-out lehetőségével), hanem csak azok, akik jelentkeznek a bankjuknál, és belépnek vagy visszalépnek (opt-in).
 4. Utóbbi lehetőségre idén augusztus 31-ig lehet jelentkezni, és a jövő tavaszi választások után, 2022. június 30-án ér majd véget.
 5. Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem lehet majd ki-be lépkedni: aki igénybe veszi augusztus 31-ig a hosszabbítást, az már csak kiléphet, visszalépni nem tud majd.

Mindez egy kompromisszumos megoldásnak látszik: a határidők szempontjából elsősorban a politika, a moratórium jövőbeni igénybevételének módja szerint pedig elsősorban a pénzügyi logika felülkerekedését mutatja.

Mit mond egyelőre a kormány?

A Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal folytatott egyeztetéseket követően dönt a kormány a hitelmoratórium sorsáról - mondta a Világgazdaságnak Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András szerint üdvözlendő, hogy a Magyar Bankszövetség a napokban jelezte, támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget. Az államtitkár a lap pénteki számában kifejtette: most azt kell vizsgálni, hogy a fizetéskönnyítő eljárás célzott továbbvitele mellett miként biztosítható, hogy a pénzintézetek a hitelezés folyamatos fenntartásával tudják segíteni a gazdaság koronavírus-válságot követő újraindulását. Hangsúlyozta: a cél az, hogy azoknak az ügyfeleknek biztosítsák a továbbiakban is a védőernyőt, akiknek gazdasági helyzetük ezt szükségessé teszi, ugyanakkor a gazdaság jövője szempontjából fontos, hogy visszatérjenek a rendes törlesztéshez azok az ügyfelek, akik képesek rá. (MTI)

Nyitottnak tűnő részletkérdések

Értesülésünkhöz képest számos érdekes kérdés viszont nyitottnak tűnik még, például:

 1. Átmennek-e, átmentek-e a jegybank javaslatai, vagyis például a felhalmozott kamattartozás díjmentes előtörleszthetősége, a futamidőnyújtás helyett a magasabb törlesztőrészlet önkéntes vállalásának lehetősége, illetve a törlesztőrészlet összegének lépcsőzetes visszavezetése?
 2. Akik egészen 2022 közepéig fogják igénybe venni a moratóriumot, azok számára ugyanazok a szabályok lesznek-e érvényben (az opt-out helyett az opt-in bevezetésétől eltekintve), mint a moratórium eddigi szakaszában?
 3. Az európai szabályok és a Magyar Nemzeti Bank mennyivel szigorúbb céltartalékolási kötelezettséget ír majd elő a bankok számára azokra a hitelekre, amelyek 2022 közepéig benne lesznek a moratóriumban?
 4. Érheti-e hátrány azokat az adósokat a jövőbeni hitelfelvétel során, akik élnek a meghosszabbítással? A futamidő újabb jelentős megnyújtásán túl lesz-e bármilyen egyéb motivációjuk az adósoknak arra, hogy ne vegyék igénybe a moratóriumot a jövő év közepéig?

Azt most lehetetlennek tűnik előre megbecsülni, hogy mindezek mellett a lakossági és vállalati hitelek mekkora hányada lesz benne ősztől a moratóriumban. Nehezen jelenthető ki ugyanis, hogy az opt-out helyett az opt-in bevezetése feltétlenül nagy tömegben szűrné ki a potyautasokat, vagyis azokat, akik nem szorulnak rá a moratóriumra. 2020 végén a jogosult (vagyis 2020. március 19-e előtt folyósított) lakossági hitelek 54, a vállalati hitelek 39 százaléka volt benne a moratóriumban. A jövőbeni arány döntheti el, milyen hatással lesz a bankszektorra a szelektív meghosszabbítás, ugyanakkor ez a ma még nem ismert részleteken is múlhat.

Amennyiben e megoldás révén csak a veszélyeztetettebb adósok szűkebb rétege maradna benne a moratóriumban (az MNB szerint a hitelek összege alapján az összes vállalati és lakossági hitel 10-12 százaléka veszélyeztetett), az a pénzügyi stabilitás és a bankok jövedelmezősége szempontjából kedvező lenne, hiszen jócskán mérsékelné a hitelportfóliók minőségromlása miatt várható veszteséggel kapcsolatos mostani bizonytalanságukat. Ez a bizonytalanság azonban csak akkor fog mérséklődni, amikor véglegesen látjuk majd (várhatóan szeptemberben), mennyien döntöttek az opt-in mellett.

A moratórium kivezetésének tervezett módja számunkra jó iránynak tűnik, a 2022 közepére kitolt határidő viszont inkább politikai, mint gazdasági, pénzügyi szempontból indokolt. Az opt-in bevezetése elsőre egy újfajta bizonytalansági tényezőnek látszik, ősszel azonban már tisztább képet adhat a hitelportfóliók valódi minőségéről és a koronavírus-válságnak a hiteladósokra gyakorolt pénzügyi hatásairól.

A moratórium eddigi paraméterei

 • Minden üzletszerűen kötött kölcsönszerződésre, így többek között lakossági és vállalati hitelre és lízingszerződésre (folyószámlahitelek és hitelkártyák esetében lehívott hitelkeretrészére) vonatkozik, amelyet 2020. március 19-e 0 óráig folyósítottak,
 • sem ezek tőketartozását, sem a kamatát, sem egyéb költségét nem kell fizetni a moratórium időszakában,
 • a részvétel nem kötelező, az ügyfél döntésétől függ,
 • a moratórium eredetileg 2020. december 31-én ért volna véget, a kormány ezt 2021. június 30-áig hosszabbította meg ugyanazokra a hitel- és lízingszerződésekre, vagyis több mint 15 hónapig fog akkor már tartani a moratórium,
 • a moratórium időszakában be nem fizetett tőketartozás miatt természetesen ezen időszakban nem csökken a tőketartozás, hanem szinten marad,
 • a be nem fizetett kamatokokat elkülönítve tartják nyilván a bankok, ezekre azonban nem számolhatnak el plusz kamatot (ez esetben tehát tilos a kamatos kamat felszámítása),
 • a halasztott kamatfizetés összegét a moratórium lejárta után, a fennmaradó futamidőre egyenletesen (lineárisan) elosztva kell törleszteniük az ügyfeleknek,
 • a moratórium miatt nem növekedhet a törlesztőrészlet (erre csak akkor kerül sor, ha a hitelszerződés szerint egyébként is változna, például a referenciakamatok, lásd BUBOR, BIRS, ÁKK-hozam stb. változása miatt), ehelyett
 • a hitel futamideje hosszabbodik meg úgy, hogy a szerződés szerinti törlesztőrészletbe a halasztott kamatfizetés is beleférjen,
 • ez tehát azt jelenti, hogy a hitelek teljes futamideje jobban megnyúlik, mint amennyi ideig a törlesztési moratórium tart.

Hogy mennyivel nőtt meg egy lakáshitel, egy személyi kölcsön és egy vállalkozói beruházási hitel esetében már az eddigiek miatt is egy-egy tipikus hitel futamideje, arról többek között itt mutattunk be számításokat.

Információk és regisztráció a Portfolio június 9-ei Hitelezés 2021 konferenciájára:

Címlapkép: Getty Images

bear_1
Gazdaság

Pluszban zárt Amerika

Európában szépen dolgozzák le a mínuszokat a tőzsdék, felemás nyitás a tengerentúlon.

GettyImages-1233503994
paradicsom Tomato brown rugose fruit virus
mnb
fehérorosz zászló
építőipar munkás
europai bizottsag

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
egyetemi diák hallgató koronavírus járvány