digitális bankolás mobil laptop
Bank

Felgyorsult a digitalizáció a követeléskezelésben és kockázatelemzésben is

Portfolio
Gyorsan digitalizálódik a követeléskezelés és a vállalati kockázatelemzés is, ezért érdemes ezeket a tevékenységeket is olyan innovációk segítségével végezni, mint például a mesterséges intelligencia - hangzott el mindez a Portfolio Hitelezés 2021 konferencián.
erni tamás
Fotó: Stiller Ákos

Erni Tamás, a Loxon Solutions vezérigazgatója a nem teljesítő hitelek kezeléséről beszélt. A szakember elmondta: alapjaiban változik meg a követeléskezelés a koronavírus-válság miatt, de alapvetően egy folyamatosan, dinamikusan átalakuló piacról van szó. A követeléskezelés nem a pénz visszaszerzéséről szól, hanem arról, hogy fennmaradjon a pozitív bank-ügyfél kapcsolat, de rendezve legyen a követelés is.

Az interakciók és az ügyfelek magatartásmintái is változnak: vannak olyan országok például, ahol teljesen kivezették a telefonos megkereséseket, illetve sokkal jobban tudják azonosítani azokat az ügyfeleket is, akik átmeneti pénzhiányban szenvednek, de vissza tudják fizetni a tartozásukat.

Egyre több országban van tapasztalat arról, hogy a push-megoldások helyett a self-service megoldások tért nyernek. Az ilyen megoldások mind a fizetési hajlandóságot, mind pedig a tényleges fizetés esélyét megnövelik.

A Loxon szerint egyértelműen erősödik a digitalizációs trend a behajtásban, ahogy a bankok digitalizálódnak és az ügyfelek is ezt igénylik. Bevonható a mesterséges intelligencia is, amely segíthet a megfelelő kommunikációs csatorna és megközelítési mód kiválasztásában is.

csorbai hajnalka
Fotó: Stiller Ákos

Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója az újrainduló gazdaságban lévő ügyfélkockázatokról beszélt. A koronavírus miatt megugrott a cégfluktuáció, emelkedtek a cégkockázatok, nőtt az eladósodottság, illetve most, a harmadik hullám végén ismét hurráoptimizmus vette kezdetét. Ezen kívül a munkaerőpiacon is átalakulás figyelhető meg, ahol egyre kevésbé találkozik a kereslet a kínálattal. Évek óta alacsonyabb volt a cégalapítások száma, mint a megszűnések száma, ami konszolidációt eredményezett, viszont a múlt év Q3-ban ez megfordult, ebből is fakadhatnak még problémák.

Csorbai Hajnalka arról is beszélt, hogy ugrásszerűen nőtt a foglalkoztatottság a futárok, szállítók körében, ami még mindig tart. Az építőipar pedig felszívta a vendéglátóiparban dolgozók egy részét. A kockázati index is változott szektorálisan: a turisztikai szektor kockázatai nagyot nőttek, viszont az újraindítás sokat kompenzált a helyzeten. Vidéken jobb a helyzet, mint Budapesten, ahol még mindig kihívás a turizmus visszaállítása.

A cégelemzéssel kapcsolatosan a hagyományos megoldások mellett célszerű a paycheck-rendszerek használata is.

oroszország koronavírus járvány
montenegró járvány
fodrasz covid korona
koronavírus adatok sejt járvány
európai bizottság brüsszel eu európai unió

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió