Előfizetői tartalom

Még pontosabban kell kiszámítani a bankok piaci kockázatait

A hitelintézetek piaci kockázataira vonatkozó szabályrendszer jelentős változásokon esett át az utóbbi időszakban. A fő cél a szavatolótőke-követelmények számszerűsítésére széles körben alkalmazott sztenderd módszertan kockázatérzékenyebbé tétele, a belső modellen alapuló számítási módszernél egy új kockázati mérték bevezetése, s a kereskedési és a banki könyv szigorúbb elhatárolása. Még fontosabb a szavatolótőke-követelmény számítására szolgáló módszerek megváltozása, amelyeket – a megfelelő felkészülés érdekében – először csak adatszolgáltatás céljára kell alkalmazniuk a hitelintézeteknek. Az MNB szerzőjének szakmai cikke.

A hitelintézetek fő kockázatai között tartjuk számon a hitelkockázat és a működési kockázat mellett a piaci kockázatot is. Bár a piaci kockázatok tőkekövetelménye jellemzően az 1. pilléres, szabályozói szavatolótőke-követelmények kisebb hányadát, így az Európai Bankhatóság (EBA) által közzétett felügyeleti nyilvánosságra hozatali adatok alapján, az európai uniós...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái