Előfizetői tartalom

Hitelválság Magyarországon? Nem, ez valami egészen más

A koronavírus-válság nem hitelválság, mégis megtorpant az elmúlt másfél évben a vállalati hitelezés növekedése Magyarországon, miközben a lakossági tovább dübörög. A korábbi évek kétszámjegyű dinamikája után a járvány eleji helyzethez képest mindössze 3,8%-kal nőtt ugyanis a vállalati hitelállomány, ami a törlesztési moratórium hatásától megtisztítva valójában visszaesést jelent. Csakhogy van nekünk egy Növekedési Kötvényprogramunk is, amelynek köszönhetően elmondható: a hitelnövekedés nem tűnt el, csak átalakult.

Gyakran visszatérő kérdés, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb: egy válság idején a hitelezés visszaesése lassítja-e inkább a gazdaságot, vagy a gazdasági teljesítmény visszaesése a hitelezést. Egyet biztosan kijelenthetünk: ebből a szempontból minden válság más. Még valami szintén kijelenthető: a 2008-ban indult (hitel)válsághoz képest most jóval kisebb volt a hitelpiac...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés