epitkezes_csaladihaz
Bank

Szuperolcsó lakáshitelek érkeztek: súlyos milliókat bukhatsz, ha nem ezeket választod

Portfolio
Több bank kínálatában is megjelent hétfőn a Zöld Otthon Program legfeljebb 2,5%-os kamatozású lakáshitele, és indul ennek kamattámogatott változata is, a 0%-os zöld CSOK-hitel. A Portfolio számításai szerint 10 millió forint hitelösszegenként előbbivel akár 2-3 millió, utóbbival akár 5-6 millió forintot spórolható meg az átlagos piaci lakáshitelekhez képest a teljes futamidő alatt. A Pénzcentrum kalkulátora alapján megnéztük azt is, mi vár most azokra, akik nem a feltételnek megfelelő lakóingatlanba költöznek.

Mit nyújtanak az új zöld hitelek?

A hétfői állapot szerint az alábbi táblázatban szereplő bankok tették közzé eddig az MNB-s refinanszírozással nyújtott zöld hiteleik kondícióit. Mindegyik bank a maximális 2,5%-os kamattal nyújtja a hitelt, leszámítva a Gránit Bankot, amelynél 1,99%-os kamattal érhető el a kölcsön. Ezekhez a hitelekhez az állam még kamattámogatást is nyújt, így két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint erejéig kamatmentesen lehet felvenni a hitelt.

E kedvezményes kamatoknak persze feltételei vannak: 

  • Mindkettőt azok vehetik igénybe, akik legalább BB energetikai besorolású, és ezen túl legfeljebb 90 kWh/m2 éves primer energiaigényű lakásba vagy családi házba költöznek.
  • Legalább 10 évig az így vásárolt vagy épített ingatlanban kell élni, amely bérbe sem adható, és kizárólag az adósok tulajdonába kerülhet.
  • A kamatmentes CSOK-hitel feltétele, hogy az igénylők a vissza nem térítendő CSOK-ot is igénybe vegyék (2 gyermek esetén 2,6 millió, 3 gyermek esetén 10 millió forint ennek összege), ez esetben egyébként lakásvásárlási illetékmentesség és teljes áfamentesség is jár nekik.

A Portfolio kiszámolta, hogy egy átlagos piaci lakáshitelhez képest, amelynek a kamata az MNB legutóbbi adatai szerint 4,27%, mennyi a megtakarítás ezeken a hiteleken. Alapul vehetjük a 4,71%-os átlagkamattal futó, teljesen fix kamatozású lakáshiteleket is, ezek adatait is tartalmazza táblázatunk. A lényeg, hogy a zöld lakáshitel várható törlesztőrészlete 10 millió forintos hitelösszeg és 20 éves futamidő mellett 53 ezer, a zöld CSOK-hitelé pedig 42 ezer forint. Ilyen futamidő mellett

10 millió forintonként havi 9 ezer, illetve 20 ezer forintot, a teljes futamidő alatt 2,2, illetve 4,9 millió forintot spórolhat az, aki e hitelt igénybe veszi.

zop2

Két megjegyzés nagyon ide kívánkozik:

  • az energiahatékony ingatlanok ára jellemzően magasabb az ugyanolyan, de nem energiahatékony ingatlanokhoz képest, amin látszólag „elbukja” ezt az előnyt az új lakástulajdonos, de az energiahatékonyság az ártól függetlenül is értéknövelő tényező, és önmagában költségmegtakarítási lehetőséget jelent,
  • a zöld hitelek után 0,75%-os (legfeljebb 100 ezer forintos) folyósítási díjat felszámíthatnak a bankok (az első tapasztalatok alapján azonban ezt jellemzően elengedik), továbbá harmadik feles díjak (értékbecslés, közjegyzői közreműködés, földhivatali ügyintézés) is terhelhetik az ügyfelet, ezekkel együtt a teljes „visszafizetendő” összeg általában néhány tízezer forinttal magasabb a táblázatunkban feltüntetettnél, a THM pedig 2,5% felett is lehet.

Mi jut annak, aki nem ezeket választja?

2022 közepétől az újonnan használatba vett lakóingatlanok meg kell hogy feleljenek a legalább BB energiahatékonyság követelményeinek, a legfeljebb 90 kWh-os elvárás azonban ennél szigorúbb követelmény, így várható, hogy még egy darabig nem minden új lakás fog megfelelni a zöld hitel követelményeinek.

Ráadásul a többség várhatóan ezentúl sem újépítésű lakásra fog lakáshitelt felvenni. A KSH adatai szerint tavaly mindössze 21% volt az új lakásokra felvett hitelek aránya, építési célra 79, újlakás-vásárlási célra 111 milliárd forintnyi lakáshitelt vettünk fel 2020-ban, a használt lakások vásárlására felvett 636 milliárd forinttal szemben.

Már csak azért is megnéztük, piaci alapon milyen konstrukciókat kínálnak a bankok. Az előző hónaphoz képest átlagosan 10 bázispont körüli kamatemelkedést látunk a legkedvezőbb piaci lakáshitelek átlagos THM-ében. 20 éves futamidőt, 300 ezer forintos nettó háztartási jövedelmet, jövedelem-érkeztetést és 10 milliós hitelösszeget vettünk figyelembe.

Változó kamatozás mellet a Pénzcentrum kalkulátora szerint a Budapest Bank és a K&H Bank lakáshitele a legkedvezőbb.

5 éves kamatperiódust tekintve az MKB Bank és a Budapest Bank áll az első két helyen.

10 éves kamatperiódusnál szintén ennek a két banknak a hitelköltsége a legkedvezőbb, ha lakáshitelről van szó.

Mindvégig fix kamatozás mellett a Budapest Bank és az UniCredit Bank lakáshitelét találjuk az élen.

Címlapkép: Shutterstock

minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
forinteuroarolyambankjegy