google
Bank

Beszántották a Google bankgyilkos szolgáltatását, de a harc folytatódik

Portfolio
Technológiai felkészültségét és széles felhasználói bázisát tekintve a bigtechek élen járhatnak beágyazott pénzügyi technológiák elterjedésében, de láthatólag nem minden kezdeményezés jár sikerrel náluk sem. Akadozik a Facebook nagy hírveréssel bejelentett kriptovalutája, a Google pedig a minap jelentette be, hogy  lemond ambiciózus terveiről, hogy pénzügyi applikációja, a Goolge Pay mellé számlavezetési szolgáltatást is kínáljon. A Google visszalépése jó apropót kínál arra, hogy áttekintsük, milyen pénzügyi szolgáltatások érhetők el a keresőóriás kínálatában itthon és külföldön.
Hasonló témákról is szó lesz Global Trends in Banking 2021 online konferenciánkon banki vezetők, fintech szakértők társaságában. Ingyenes regisztráció itt!

A Google Pay eredetileg 2020 november 17-én indult el Magyarországon, de ekkor még csak az együttműködő partnerek mobilapplikációin keresztül lehetett igénybe venni, internetes vásárlásnál és érintésmentes fizetéshez. Eleinte csak a Curve, a Revolut és a Monese applikációin belül lehetett összekötni a bankkártyákat a Google Pay-jel. A felhasználók egy jelentős részénél azonban még ez a művelet is nehézségekbe ütközött. A kártyakezelés is macerás volt, hiszen a beállítások egyik almenüjében lehetett csak hozzáadni, illetve cserélgetni a kártyákat. Ehhez még hozzájön, hogy az indulást követően a Google helyett a kártyatársaságoknak kellett tisztázni a felmerülő kérdéseket.

Pár hónappal a rajt után első hazai bankként a K&H implementálta a szolgáltatást, így az ügyfelek már a mobilbanki applikáción keresztül is használni tudták a fizetési megoldást. Az alkalmazás végül idén szeptember 8-án jelent meg és elsősorban digitális tárcaként működik, de beszállókártyákat is tárolhatunk rajta és a Wear OS operációs rendszerű okosórákon is fut. Az alkalmazás így majdnem egy évvel a szolgáltatás bevezetését követően vált elérhetővé hazánkban, ami megfelel a Google gyakorlatának, miszerint sokszor régiónként, de akár azonos területen készüléktípusonként eltérő ütemben jelentetik meg az új funkciókat.

Bár az applikációval régi adósságát törlesztette a Google a magyar felhasználók felé, nyugatra pillantva azért látszik, hogy az amerikai verzióhoz képest csak egy sokkal szerényebb kiadásban részesülhettek a hazai felhasználók. Igaz ugyanakkor, hogy az ottani verzió körül rengeteg a felfordulás mostanában és az elhibázott alkalmazásfrissítés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a megújult GPay az Egyesült Államokon kívül csak Indiában és Szingapúrban elérhető. Az új kiadást kifejezetten a Plex nevű bankszámlás szolgáltatáshoz tervezték, ami azonban a hibáktól hemzsegő frissítés és a vezetőség egy részének távozása miatt úgy tűnik, mégsem fog megvalósulni.

A sokak elégedetlenségét kiváltó márciusi upgrade egy Indiában fejlesztett verzióra cserélte a stabil, régóta működű applikáció alapjait. Ezt követően az alkalmazás, a Whatsapp rendszeréhez hasonlóan, már csak SIM kártyával működött, az asztali verziót le kellett állítani, és sok felhasználói fiók el is tűnt. Az új verzió Google fiók helyett telefonszámokat használ a hitelesítéshez. Emiatt a kontaktokat nem lehetett importálni a régi applikációból, így ahhoz, hogy pénzt küldhessenek, a felhasználóknak újra kellett építeniük az ismerősi listájukat. Az új appban a kártyás utalásokat ráadásul külön díjak is terhelik. A régi applikációból és az asztali verzióból pedig a felhasználók legnagyobb bosszúságára kiemelték a személyek közötti pénzküldési lehetőséget (peer-to-peer) is.

Az új applikációval a Google sok más mellett olyan fizetési alkalmazásokkal kíván versenyre kelni, mint az Apple Pay, a Samsung Pay, a PayPal, a Venmo, és a Square Cash. A márciusi frissítés minden kellemetlensége ellenére több olyan funkciót tartalmazott, amivel az egy egyszerű digitális tárca már inkább egy multifunkciós pénzügyi alkalmazásra hasonlít. Az applikáció felhasználói felületét teljesen átszabták, a kezdőoldalon három fül kapott helyet:  

  • Pay: itt találhatók a fizetési és pénzküldési funkciók
  • Explore: ez alatt a menüpont alatt személyre szabott vásárlási ajánlatok és kedvezményeket jelenít meg az alkalmazás
  • Insights: egy helyen, kategóriákba rendezve láthatjuk pénzmozgásainkat

Az elsődleges és központi Pay fül alatt a peer-to-peer és tap to pay funkciók állnak a rendelkezésünkre, de a felület sokkal informatívabb, mint a korábbi verzióban. Az elsődleges nézetben az ikonok az ismerőseinket jelenítik meg, majd kiválasztva az egyes kontaktokat egy chat-szerű ablak jelenik meg, ahol a fizetéseinket látjuk egységes nézetben. Csoportbeszélgetéseket is létrehozhatunk, ahol közösen kezelhetjük a pénzügyeinket, mint például a lakbér és a közös éttermi fizetések. Mutatja, hogy ki fizetett és ki nem, így az elmaradóknak figyelmeztetéseket is küldhetünk. A személyek alatt azokat az üzleteket látjuk összegyűjtve, ahol már fizettünk. Egy-egy cég névjegyét megnyitva elérhető a hűségkártyák és a különleges ajánlatok is.

Az NFC-s érintéses fizetési funkción túl, az amerikai felhasználók az üzemanyagért is instant fizethetnek, illetve igénybe vehetik a Google ételrendelő szolgáltatását is.

Az egyetlen teljesen új menüpont a Google felületén az Explore tab, ahol a Google vásárlási ajánlatokat gyűjt össze nekünk. Itt tudunk engedélyt adni a Google algoritmusának arra, hogy elemezze a vásárlási előzményeinket, majd személyre szabott ajánlatokkal lepjen meg minket. Az Explore menü alatt a kuponokat egy gombnyomással tudjuk majd aktiválni, így az belesimul a vásárlási élménybe.  A felület tetején egy QR kód szkenner foglal helyet, amellyel be tudjuk szkennelni a boltokban a termékeket, majd egy Google keresést indítva megtudhatjuk, hogy hol lehet megvenni olcsóbban a terméket. A felhasználók egymás vonalkódjait is be tudják szkennelni, így kontaktcsere nélkül is tudnak egymásnak pénzt küldeni.

A jobboldali menüpont az Insights nevet kapta, amellyel összesített nézetben láthatjuk a pénzügyeinket. A szolgáltatáshoz csatlakoztatni kell a betéti és hitelkártyánkat, majd automatikusan megjeleníti a költéseinket és a beérkező számlákat is. A keresőfunkcióval hatékonyan szűrhetünk kategóriákra és Google keresőmotorjának köszönhetően a fizetési információkhoz köthető egyszerű kulcsszavakra is rákereshetünk (pl.: mexikói étterem). Az Insights képernyő tetején rövid összefoglalókat találunk fontos pénzügyi információkról, mint például a közelgő számlabefizetések, legnagyobb tranzakciók stb.

Miben tér el a Google Pay frissített verziója és az itthon is letölthető applikáció?
  Google Pay (USA) Google Pay Magyarország
érintés nélküli mobilfizetés x x
fizetés webshopban x x
alkalmazáson belüli fizetés x x
pénzküldés (peer-to-peer) x  
kártyaadatok automatikus kitöltése fizetési felületeken x x
Gmail Inbox számlaimport x x
Google Photos számlaimport x  
Vonatjegyek, beszállókártyák, hűségkártyák tárolása x x
Ételrendelés, Fizetés az üzemanyagért x  
Explore: személyre szabott ajánlatok, kedvezmények x  
Forrás: Portfolio gyűjtés    

PLEX

A Google még 2020-ban ígérte meg, hogy felhasználói hamarosan folyószámlát és megtakarítási számlát is nyithatnak majd a GPay alkalmazáson belül. A Google tulajdonképpen ezért a projektért építette újra szinte teljesen az alapoktól az eredeti applikációt.

A Plex nevű szolgáltatásban - amely idén indult volna el - nem számítottak volna fel havi díjakat és minimális számlaegyenleget sem írtak volna elő. A szolgáltatáshoz fizikai kártyát is ígértek, amit a Mastercard biztosított volna.

A Google Plex váróslistáján 400 000 felhasználó szerepelt, akik alig várták, hogy még a hivatalos indulás előtt kipróbálják a megoldást. A mobile-first banki szolgáltatást az alacsony díjak, a fizikai kártya és a jól kidolgozott vizuális költségkezelő felület tette volna vonzóvá. A Google a Citigrouppal, a Stanford Federal Credit Unionnal és még jó néhány pénzügyi szervezettel lépett partnerségre a banki háttérinfrastruktúra biztosítása érdekében.

Mint az online bankok esetében, a Plexszel megtakarítási célokat is ki lehetett volna jelölni. A felhasználók ezt egy Goals menüpont alatt érhették volna el, ahol egyszerű pénzügyi célokat jelölhettek volna ki maguknak, de ismétlődő feladatokat, így rendszeres utalásokat is be lehetett volna állítani a megtakarítási számlákra.

A Plex bukásának hátterében a hírek szerint a Google Pay részleg szervezeti összeomlása áll. A márciusi frissítés óta ugyanis több tucat alkalmazott, hét igazgató és az alelnök is otthagyta a céget. Caesar Sengputa alelnök, aki személyesen koordinálta Google Pay fejlesztési munkálatait, azután távozott, miután a katasztrofális frissítés tömeges elégedetlenséget váltott ki. Vele együtt távozott a Plex projekt másik kulcsembere, Felix Linn is, ez pedig elég is volt ahhoz, hogy beinduljon az alkalmazottak elvándorlási hulláma. Az új GPay még a mai napig sem működik tökéletesen és ez lehet az oka annak, hogy a piac többi részén, így hazánkban is, csak a régi verzió érhető el.

Érdekes lett volna látni, hogy a bankok hogyan reagálnak az új feature-ökre, a projekt leállításával azonban nem biztos, hogy a későbbiekben nem fog újra próbálkozni a Google a terület meghódításával. Mindenesetre az biztos, hogy nem tesz jót a cég reputációjának, hogy ez már nem az első szolgáltatás, amiről hirtelen lemondanak. Így járt 2020 augusztusában a Google zenestreaming szolgáltatása a Google Music, a Gmail Inbox és a Google+ közösségi média oldal is.

Hasonló témákról is szó lesz Global Trends in Banking 2021 online konferenciánkon banki vezetők, fintech szakértők társaságában. Ingyenes regisztráció itt!
Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
koronavírus karácsony getty stock