új lakások
Bank

Most érkezett: durván elszáll egyes lakáshitelek törlesztőrészlete

Palkó István
Hiteladósok tömegeinek törlesztőrészletét meghatározó BUBOR-adatok láttak ma napvilágot: az MNB monetáris szigorítása révén 6-7 éve nem látott szintre emelkedtek a bankközi kamatok Magyarországon. A kis- és középvállalkozások mellett a gyakran változó kamatozású lakáshitellel rendelkezők vannak a leginkább kitéve ennek, egy 10 milliós tartozás esetében a novemberi törlesztőrészlet 3-8 ezer forinttal is magasabb lehet az előzőnél, és számításaink szerint egyre gyakoribb a 10%-ot is meghaladó törlesztőrészlet-emelkedés.

A múlt héten az ötödik egymást követő hónapban, összesen már 1,2 százalékponttal emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, az alapkamat így most 1,8%. Azt is jelezte a jegybank, hogy a következő hónapokban is szigorításra lehet számítani.

A monetáris szigorítást követik és a vele kapcsolatos várakozásokat tükrözik a bankközi kamatok:

  • a 3 havi BUBOR a 3 hónappal ezelőtti 1,33%-ról 2,02%-ra,
  • a 6 havi BUBOR a 6 hónappal ezelőtti 0,86%-ról 2,17%-ra,
  • a 12 havi BUBOR a 12 hónappal ezelőtti 0,87%-ról 2,40%-ra

emelkedett mára.

A mai (szerdai) nap azért fontos, mert a 2009. évi CLXII. törvény értelmében az új kamatot a fordulónapot megelőző hónap utolsó munkanapja előtt 2 nappal érvényes referencia-kamatlábhoz kell igazítani. Mint alábbi ábránkon is látható, 6-7 éves csúcsról beszélünk, és a devizahitelek 2014-2015-ös forintosítása óta nem volt ilyen magas a kamatszint.

A legalább 5 éves kamatperiódussal rendelkező lakáshiteleknél jellemzően nem érzékelhető (legalábbis nem ekkora) emelkedés, ugyanis a mostani állampapírpiaci hozamkörnyezet a hosszú lejáratokon még jellemzően nem sokkal magasabb az 5, és pláne nem magasabb a 10 évvel ezelőttinél. Ezt tükrözik az e hiteleknél meghatározó kamatváltoztatási mutatók, amelyek negatív értéke eddig a törlesztőrészlet némi csökkenését vetítette előre,

az 5 éves kamatperiódus mellett viszont 2022 elején már bekövetkezhetnek e mutató alapján törlesztőrészlet-emelkedések, ahogy a 3 éves kamatperiódusnál már elő is fordultak ilyenek.

Az MNB által rendszeresen közzétett többféle kamatváltoztatási mutató közül hármat mutat alábbi ábránk.

A gyakran változó kamatozású lakáshiteleknél viszont szinte azonnali törlesztőrészlet-emelkedésre kell felkészülniük azoknak, akiknek novemberben lesz a fordulónapjuk.

Egy BUBOR+3 százalékpontos kamattal rendelkező, 10 milliós fennálló tőketartozású lakáshitel várható törlesztőrészlet-emelkedését mutatja alábbi táblázatunk a hátralévő futamidő függvényében. Mint látható, annál nagyobb törlesztőrészlet-emelkedés várható, minél nagyobb a hátralévő futamidő.

A probléma sokakat érint: mintegy 400 ezer jelzáloghitel-szerződést. 2020 végén a jelzáloghitelek darabszám szerinti 48 százaléka és állományösszeg szerinti 41 százalék volt gyakran változó kamatozású, vagyis jellemzően 3, 6 vagy 12 havi kamatperiódusú.

hitel6

Az MNB legfrissebb Makroprudenciális jelentése szerint

a jelzáloghitel-állományon belül a legfeljebb egyéves kamatpieródusú hitelek aránya mára még tovább, a 2020 végi 41 százalékról 36 százalékra csökkent, és 23 százalék a 10 éven túli (vagyis különösen kamatérzékeny) lejáratú változó kamatozású hitelek aránya.

Öröm a kamatemelések miatti ürömben, hogy 2015 óta sokuknak csökkent jelentősen a törlesztőrészletük, és akik már akkor rendelkeztek a hitelükkel, jelentős megtakarítást könyveltek el a kamatkörnyezet csökkenésén az elmúlt években.

Nem tudni, hol áll meg a kamatemelési ciklus, de az biztosnak tűnik, hogy folytatódik. A következő hónapok sordöntőek lehetnek abban, mekkora további törlesztőrészlet-emelkedésre számíthatnak a hitelesek – mint fent láttuk, elsősorban a gyorsan változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkezők. Alábbi ábránk egy 8 milliós, jelenleg 4,5%-os kamatozású hitel esetében mutatja be ennek lehetséges hatásait. Egy valószínűtlennek mondható, összesen 5 százalékpontos kamatemelés akár másfélszeresére is növelheti a törlesztőrészletet.

Az MNB szakértői nemrég a Portfolio oldalán 10 pontban foglalták össze, miért aggódnak kevésbé a változó kamatozású hitelek miatt, mint korábban. Szerintük miközben az egyes érintett adósok esetében a kamatkörnyezet emelkedése magasabb törlesztőrészletekben tükröződik, a makrogazdaság szempontjából egyértelműen kijelenthető: a változó kamatozású hitelek mára korántsem jelentenek akkora kockázatot, hogy - korábbi cikkeink szavával élve - „pokoli” helyzetre kelljen készülnünk:

Címlapkép: Getty Images

capitolium usa
tálib fegyveresek
london_shutter-20170512

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Erste fiók Győrben